Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, 2021’in “İstiklal Marşı Yılı” olması ve yıl boyunca tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından, milli marşın anlamını ve Kurtuluş Savaşı’nın önemini anlatmak amacıyla İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinlikleri düzenlenmesi karar verilmişti. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü de bu doğrultuda harekete geçerek bilimsel faaliyet önerilerinin oluşturulması ve ardından hayata geçirilmesi için bir komisyon oluşturdu. Koordinatörlüğünü İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan’ın üstlendiği komisyonda, İletişim Fakültesini temsilen Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belkıs Ulusoy Nalcıoğlu, bulunuyor.
Prof. Dr. Belkıs Ulusoy Nalcıoğlu: “Yurdu işgale uğramış Türk insanının yüreğinde hissettiklerine tercüman olarak yazıya döken Milli Şairimiz Mehmed Akif vasıtasıyla Kurtuluş Savaşının zor dönemlerinde halkın bizzat verdiği hayatta kalma mücadelesini, gücünü, kararlılığını, azmini ve eriştiği inanılmaz zaferi bu vesileyle tekrar hatırlamış ve hatırlatmış olacağız. Hem gençlerimize hem dünyaya.”
TBMM Genel Kurulu’nda, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve 5 siyasi partinin imzasıyla sunulan ortak önerge ve bunun kabulüyle 2021’in “İstiklal Marşı Yılı” olmasının ardından, çeşitli devlet kurum ve kuruluşlarından konuyla ilgili bilimsel etkinlikler organize etmeleri yönünde Meclis’ten gelen talep sonrası İÜ Rektörlüğünce bir komisyon kurulduğunu aktaran Prof. Dr. Ulusoy Nalcıoğlu, “Kurumumuz da bu komisyonca gerçekleştirilecek çeşitli etkinlikler vasıtasıyla Türk halkının vatanını emperyalist ülkelerin işgal ve sömürüsünden azat edebilmek için girdiği savaşta, mücadelenin devam ettirilebilmesi için gereken manevi ve dolaylı olarak da maddi gücü gerek yayın gerekse verdiği vaazlar, dolayısıyla yüz yüze iletişim yoluyla desteklemek suretiyle mücadele alanının tam ortasında faaliyet yürüten Milli Şairimiz Mehmed Akif’i ve yine bu maksada hizmet için yazdığı Türkün istiklaliyeti uğruna verdiği destansı mücadeleyi kelimelere dökerek sabitleyen milli marşı anmak yoluyla Türkiye Cumhuriyeti’nin ne denli zor şartlarda kurulduğunu yeniden hatırlamasına katkıda bulunabilecek” dedi.
“Mehmed Akif’in Gazeteci Kimliğine Dikkat Çekmeyi Planlıyoruz”
İstanbul Üniversitesinin farklı fakülte, merkez ve enstitülerince çeşitli sempozyum, sergi ve etkinliklerin gerçekleşeceğini bildiren Prof. Dr. Ulusoy Nalcıoğlu, İletişim Fakültesi olarak Nisan ayı içerisinde “GAZETECİ YÖNÜYLE MEHMED AKİF” konulu bir panel ile Mayıs ayı içerisinde açılışı yapılması planlanan “MİLLİ MÜCADELE VE İSTİKLAL MARŞI” isimli bir sergi olacağını söyledi. Prof. Dr. Ulusoy Nalcıoğlu, “Eylül ayı ortasına yetiştirmeyi düşündüğümüz, Mehmed Akif ve İstiklal Marşı konulu 30 dakikalık bir kurmaca belgesel ile katkı sağlamak hedefindeyiz. Tüm bunlar için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. “Mehmed Akif her ne kadar ilk etapta çoğunlukla edebi yönüyle akıllara gelen bir isimse de Türk ve İslam âleminde son derece önemsenen, değer atfedilen bir dergi olan Sırat-ı Müstakim (daha sonra ismi Sebilürreşad olarak değiştirilmiştir) dergisinin de başyazarıdır” diyen Prof. Dr. Ulusoy Nalcıoğlu, bu dergiden önce de Mehmet Âkif Ersoy’un farklı mecmualarda yazıları ve eserlerinin çıktığını, dolayısıyla gazeteci kimliği de olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ulusoy Nalcıoğlu, yapılacak olan çalışmalarla ilgili şu detaylara yer verdi: “İletişim Fakültesi olarak kendisinin “Gazeteci” kimliğine dikkat çekmeyi planlamaktayız ve Kurtuluş Savaşı sırasındaki gazetecilik faaliyetlerine yoğunlaşacağımız bir paneli Nisan ayı içerinde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Mayıs ayında açılışını yapmak üzere çalışmalarına başladığımız “Basında Milli Mücadele, Mehmed Akif ve İstiklal Marşı” konulu sergide ise Kurtuluş Savaşı dönemide neşrolunmuş İstanbul ve Anadolu basınından görüntü ve Latinize edilmiş halleriyle, İstiklal Marşının kabulü sürecinin basına yansıması, Mehmed Akif’in Sebilürreşad dergisindeki yazılarından örneklerle Latinize edilmiş hallerine yer verilmesi planlanmaktadır. Eylül ayı ortalarına yetiştirilmesi planlanan, Mehmed Akif’in Kurtuluş Savaşı dönemindeki faaliyetlerini ve bu arada İstiklal Marşının güftesini oluşturduğu süreci konu alan 30 dakikalık bir kurmaca belgeselimizin hazırlanması söz konusu olacak ki bununla ilgili ön hazırlarımız da başlamış durumda.”
Haber: Hande Nur Ocak