Haber: Kübra Nur Özbek
Neşeli Günler, 1970’li yılları izleyiciye birçok yönüyle aktaran 1978 yapımı bir Türk filmidir. Sadık Şendil tarafından kaleme alınan ve Orhan Aksoy’un yönetmenliğini üstlendiği filmde, Yeşilçam atmosferi en güzel şekilde izleyicisine sunulmaktadır. Turşuculukla geçinen altı çocuklu bir ailenin hayatının konu alındığı filmin baş rolünü ise iki usta sanatçı canlandırmaktadır. Bunlardan biri anne rolünü üstlenen Adile Naşit diğeri ise baba rolünü canlandıran Münir Özkul’dur. Filmin konusu gereği bu iki usta sanatçı turşunun nasıl yapılması gerektiği hususunda fikir ayrılığı yaşarlar. Bu komik ve aile sıcaklığını bizlere aktaran sevecen atışmanın yapıldığı mekan Asri Turşucudur.
‘’108 SENELİK KURUM’’
Asri Turşucu ilk olarak 1913 yılında İstanbul’un Fatih İlçesi’nde Vahdettin Çelik’in babası tarafından kuruldu. İlk olarak zeytincilik üzerine hizmet verdi. 1938 yılına kadar Fatih’te bulunan Asri Turşucu daha sonra Cihangir’e taşındı. Turşuya meyillenme görülmesinin ardından dükkan turşu üzerine kuruldu. Asri Turşucu aynı zamanda 1978 yılında Neşeli Günler filmine sponsorluk yaptı. Dükkana girildiğinde herkesi karşılayan, çeşitlilik açısından zengin turşularla karşılaşmak mümkün. Tarihi dükkanda, Adile Naşit ve Münir Özkul’un turşu limonla mı yoksa sirkeyle mi olur atışmasıyla tarihe kısa bir yolculuk yapma imkanı tanınıyor.
‘’İNSANLAR DÜKKANA GELDİĞİNDE NOSTALJİ ARIYORLAR’’
İnsanlar buraya turşu için değil, nostalji yaşamak için geliyorlar. Buradaki iç mimari hiç bozulmadan korunmuş. Adile Naşit ve Münir Özkul’un filmden geriye kalan kareleri, daha içeri girmeden bizleri kapıda karşılıyor. Dükkan, Neşeli Günler filminden ayrı olarak birçok sinema filminde, reklamda ve projede yer almış. Müşterilerin belli çoğunluğu turistlerden oluşuyor. Birçok ülkede turşu, şeker ve sirkeden yapıldığı için Asri Turşucu’da turşuya limon eklenmesi turistlerin değişik bir tat tatma isteğini uyandırıyor. Böylelikle farklı kültürden insanların da buluştuğu turşucuda, kültürler arası sıcak bir bağ oluşuyor.
‘’TURŞU SİRKEDEN Mİ DAHA İYİ OLUR LİMONDAN MI DAHA İYİ OLUR TARTIŞMASINA BİR NOKTA KOYMAK İSTEMİYORUZ’’
Asri Turşucu’da yapılan turşular sadece limon ve kaya tuzundan yapılıyor. Filmden yola çıkarak müşteriler, Dükkan Sahibinin sirke mi yoksa limon mu tercih ettiğini merak ediyorlar. Asri Turşucu tercihlerini limondan yana kullanıyor. Herhangi bir tarafı tutmadıklarına vurgu yaparak, turşuyu limonla yapmalarının sebebini dayanıklılık süresi açısından bir avantaj sağlamasından kaynaklı olduğunu belirtiyor. Bir zamanlar New York Times tarafından yılda 4 kez yayınlanan moda dergisi, Türk modası, Türk mankenleri ve mekanlarına 14 sayfa ayırdı. Mekanlar arasında Asri Turşucu da dekor olarak kullanıldı.
‘’NEŞELİ GÜNLER FİLMİNİN ANA KONUSU DA BURADAN DOĞUYOR’’
Asri Turşucu Neşeli Günler filminin öncesinde de ilgi gören ünlü bir dükkandı. Adile Naşit, Münir Özkul ve daha birçok ünlü simalar geçmişte bu dükkanın müşterisiydiler. Bu dükkana gidip gelirken böyle bir film konusu ortaya çıktı ve filmi çekmeye karar verdiler. Dükkanın serüveni, 1913 yılından başlayarak Neşeli Günler filminin samimiyet duygusuyla günümüze kadar gelmeyi başardı.