Çeviri Haber: Selcan Zeynallı
İlk olarak Güney Afrika’da tespit edilen bir koronavirüs varyantı, İsrail, Almanya, Belçika ve Kanada dahil olmak üzere diğer birçok ülkeye yayıldı. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da bir dizi seyahat kısıtlaması yeniden başlatıldı. SARS-CoV-2’nin Omicron varyantı, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından koronavirüsün en son ve “endişe verici varyant”ı olarak belirlendi. Her gün dünya çapında giderek daha fazla Omicron vakası rapor ediliyor. Bu tür, olağandışı bir şekilde daha hızlı yayılan ve vücudun bazı savunmalarının üstesinden gelmeyi başaran mutasyonların kombinasyonu.
Bilim insanları hala mevcut aşıların buna karşı ne kadar etkili olduğunu belirlemeye çalışıyor. Bazı erken veriler, hastalığı daha önce geçirmiş kişilerin yeniden enfeksiyon riskinin yüksek olabileceğini gösteriyor.
Yeni varyant ne kadar tehlikeli?
Afrika dışında tespit edilen son vakaların birkaçı şu ana kadar ciddi olsa da, sağlık yetkilileri bulaşma oranı, hastaneye yatış veya ölüm riskini değerlendirmenin haftalar alacağı konusunda uyarıyor.
Avrupa’da yetkililer, erken vakaların çoğunluğunu oluşturan genç aşılı gezginlerin genel nüfustan daha sağlıklı olma eğiliminde olduklarını ve ciddi hastalıklara karşı daha fazla korumaya sahip olabileceklerini söylüyor. Avrupa’daki vakaların yarısı asemptomatikti ve diğer yarısında sadece hafif semptomlar vardı.
Biden yönetiminin üst düzey doktorları, ABD’de daha fazla vakaya hazırlanırken virüsün yurt dışına yayılmasında da ipuçları aradıklarını söylüyorlar. Ülkenin, varyantın yol açtığı benzeri görülmemiş bir enfeksiyon artışı bildirdiği Güney Afrika’da yetkililer, önceki dalgalarda görülmeyen, hastaneye kaldırılan çocuk vakalarında “keskin bir artış” gözlendiğini belirttiler. Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden yapılan açıklamada yeni varyantın daha kötü veya farklı semptomlara yol açmadığı bildirildi.
Omicron nereden geldi?
İlk Omicron vakası Güney Afrika’da tespit edildi. Omicron, Delta varyantından bağımsız olarak 2020’nin ortalarında ortaya çıkan başka bir türden evrimleşmiş gibi görünüyor.
Avrupalı bir sağlık yetkilisi 26 Kasım’da yaptığı açıklamada, “Omicron varyantı, pandemi sırasında şimdiye kadar önemli sayılarda tespit edilen en farklı varyant. Bu varyant aşıya dirençli ve yeniden enfeksiyon riskinin artmasıyla ilişkili olabileceğine dair ciddi endişeler uyandırmaktadır” dedi.
Mevcut aşılar değiştirilecek mi?
Moderna, Johnson & Johnson ve Pfizer ve BioNTech, aşılarını Omicron’u hedef alacak şekilde değiştirmeleri gerekebileceği olasılığına şimdiden hazırlandıklarını söylüyorlar. Omicron’un bir “aşıdan kaçış varyantı” olduğu belirlenirse, Pfizer ve Alman ortağı BioNTech, yaklaşık 100 gün içinde “kişiye özel bir aşı” üretebileceklerini ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden acil kullanım izni başvurusunda bulunabileceklerini söylüyorlar. Moderna, Omicron’a özgü güçlendiricisinin, halihazırda geliştirmekte oldukları diğer güçlendirici adaylarına ek olarak üç ay içinde test edilecek şekilde geliştirilebileceğini söylüyor.
ABD’de şu anda kullanılan aşılar, virüsün önceki türlerini hedef alacak şekilde tasarlanmıştı. Ancak sağlık yetkilileri, koronavirüs aşılarının da yıllık grip aşısı gibi, yeni varyantlara yanıt vermek için değiştirilmesi gerekebileceğini belirttiler. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin üst düzey aşı yetkilisi Dr. Peter Marks, Kasım ayı ortasında bir web seminerinde şu ifadeleri kullandı: “Aslında sahip olduğumuz teknolojilerle gerçekten iyi bir yerde olduğumuzu düşünüyorum, çünkü yeni bir varyant gelirse, bu varyanta karşı seri bir aşı üretmemiz muhtemelen birkaç ay meselesi olacaktır.”
Kaynak: https://www.cbsnews.com/news/covid-omicron-variant-what-we-know-united-states-world/