Haber: Halit Şahin
İstanbul Üniversitesi Haber Merkezi
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu, deneyimli gazeteci ve köşe yazarı Öğr. Gör. Güventürk Görgülü ile bir ekonomi muhabirinin ne yaptığını, ekonomi muhabiri olmak isteyen bir gazeteci adayının kendini nasıl geliştirebileceğini konuştuk. Ekonomi servisinde karşılaşılan zorlukları ve ekonomi gazeteciliğinin geleceği ile ilgili öngörülerini de aktaran Görgülü, insanlara bilgi aktarılan platformlar değişse de ekonomi gazeteciliğinin her zaman var olacağını vurguladı.
Ekonomi gazeteciliği günümüzde medyanın önemli bir alanını oluşturmaya devam ediyor. Bu alanda nasıl çalışmalar yapıldığı ve bir ekonomi muhabirinin ne gibi durumlarla karşılaştığı ile ilgili bilgi veren İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğr. Gör. Güventürk Görgülü, ekonomi muhabirinin, diğer muhabirlerin yaptığı haber verme işini ekonomi alanında yaptığını belirtti. Ekonomi gazeteciliğinin kapsamına giren konulara da değinen Görgülü, “Tabii ekonomi deyince günlük döviz alışverişi, sermaye piyasası, dış ticaret gibi birçok konu gündeme gelebilir. Ekonomi muhabiri otomobil alım satımından EYT’ye kadar geniş bir yelpazede konularla ilgilenerek, toplumun ekonomik düzeniyle ilişkili her türlü gelişmeyi haberleştiren muhabirlere denir” şeklinde konuştu.
“Ekonomi gazetecisi olmak için iktisat mezunu olmak şart değil”
Bir ekonomi muhabirinin iktisat ya da alakalı bölümlerden mezun olmasının şart olmadığını ifade den Görgülü, “Ekonomi, insanın kendisini çok rahat geliştirebileceği bir alan. Medya şirketlerinin ya da gazetelerin iktisat mezunu seçmeleri, bu alanda çalışmak isteyen ekonomi gazetecisi adaylarını yollarından alıkoymamalı” dedi.

Ekonomi muhabiri olmak isteyen bir öğrencinin kendini sektöre nasıl hazırlayabileceği ile ilgili konuşan Görgülü, “Öğrenci, ilgili hocalarından ya da iktisat hocalarından bir okuma listesi alabilir. Ekonomiyle alakalı atölyelere, kurslara katılabilir. Konuya iki aşamalı olarak bakılabilir. Öncelikle ekonominin temel kavramlarıyla, daha sonra uzmanlaşmak istediği alanla alakalı kendini geliştirebilir. Örneğin şirket haberleri yapmak isteyen ile makro ekonomi haberi yapmak isteyen gazeteciler farklı eğitimler alabilir” ifadelerini kullandı.

“İnsanların ekonomiyi bilmesi gerekiyor”
Yazılı basının gün geçtikçe etkisini kaybetmesi, televizyon izlenmelerinin azalması gibi durumlar söz konusu olsa da ekonomi gazeteciliğinin gelecekte de var olacağının altını çizen Görgülü, “Ekonomi gazeteciliğinin her zaman geleceği vardır. Mesela bazı eski ekonomi gazetecileri şu an YouTube’da yayın yapıyor. İnsanların parası olduğu sürece, ekonomi muhabirliği olacaktır. İnsanların enflasyonu, ekonomiyi bilmesi gerekiyor” dedi.
İfadelerine ekonomi servisinde karşılaşılan zorluklarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak devam eden Görgülü şunları söyledi: “Genel olarak habercilikte karşılaşılan zorluklar ekonomi servisinde de var. Saat kısıtı var. Sürekli olarak bir şeyleri yetiştirmeliyiz. Özellikle para piyasasında değişen veriler var. Veriler gün içinde sürekli akıyor. Onları yorumlayacak kişileri aramak zaman alıyor. Ekonomi servisinde işin içine sayılar dahil olduğu için, hata yapma riski artıyor. Bazen hesaplama yapmak durumunda kalıyorsunuz. Birtakım verileri yorumladığınızda sayılarla uğraştığınız için hata yapabiliyorsunuz.”

“Gereken mesafeyi korumalısınız”
Ekonomi muhabirliğinin çevreyle kurulan ilişki boyutuna da dikkat çeken Görgülü, banka müdürleri, CEO’lar, şirket yöneticileriyle ilişkilerde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, “Sizi manipüle etmelerine, yanlış yönlendirmelerine izin vermemek için gereken mesafeyi korumalısınız. Biri sizi manipüle ederse ve bazı insanlar bundan zarara uğrarsa size dava açabilirler. Güvendiğiniz haber kaynağı da size arkasını dönebilir. Bunların hepsi risk. Bu risklere karşı her haberi teyit ederek, doğrulayarak önlem alınabilir ” diyerek sözlerini tamamladı.