Haber: Beyza Eker
İstanbul Üniversitesi Haber Merkezi
İstanbul’da, öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerine imkan tanıyan ve onları yetiştiren pek çok kurum var. Bunlardan birisi olan Barbaros Güzel Sanatlar Akademisi (BGSA), öğrencileri ilkokuldan itibaren verilen eğitimlerle ortaokul, lise ve üniversite eğitimi için güzel sanatlar okullarına ve konservatuvarlara hazırlıyor. BGSA eğitmenleri ve öğrencileri renkli serüvenlerini İstanbul Üniversitesi Haber Merkezi’ne anlattı.
Orhan Pamuk’un, Masumiyet Müzesi kitabında “İnsan en çok sevdiği şeyleri konu ederse sanatta başarılı olurmuş” cümlesiyle ifade ettiği gibi yetenekli ve ilgili kişilerin hobi veya eğitim amaçlı kaliteli eğitime ulaşması oldukça önemli. Sanatı sevdirmeyi amaçlayarak eğitim veren, Üsküdar Belediyesi’ne bağlı BGSA, 2018 yılından beri keman, piyano, bağlama, gitar, ney, çocuk korosu, yetişkin korosu, karakalem, anime çizimi ve resim alanlarında eğitim veriyor. Yetişkin, genç ve konservatuvara hazırlık eğitimleriyle güzel sanatlar alanında faaliyet gösteriyor.

“Sanatla bağ kurarken, kişinin ilgisi köreltilmemeli”
BGSA kadrosunun, alanında profesyonel ve eğlenceli öğretmenlerden oluştuğunu söyleyen BGSA Müdiresi Gönül Gül, işinde çok iyi ve işini seven öğretmenlerle çalıştıklarını belirterek, derslerin eğlenceli geçmesinin sebebini buna bağlıyor. Öğrencilerin müziğe, içinde oldukları sanata bağlanmasının, onların ilgilerini köreltmeden, onlarla sanat arasında bağ kurmaktan geçtiğini ifade ediyor. Kurumun konserler verdiğinden, Kasım ayında konservatuvarı kazanan öğrencilerin Türk müziği konseri düzenlediklerinden bahseden Gül, “İki ayda bir gerçekleşen konserler aracılığıyla öğrenciler sahneye çıkmayı tecrübe ediyor ve yeteneklerini göstermeleri için alan buluyorlar” diyor. Altunizade Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konserlerde genç sanatçıların büyük ilgi gördüğünü kaydeden Gül, Türkiye’nin en iyi okullarına öğrencilerini her sene gönderdiklerini söyleyerek, kurumun daha fazla kişiye ulaşmaya çalıştığını dile getiriyor.
BSGA’da sadece konservatuvara hazırlık eğitimleri değil, aynı zamanda yetişkinler ve gençler için hobi amaçlı eğitimler de bulunuyor. Kurumun, sanat aşılamak ve yaymak amacını taşıdığını söyleyen eğitmenler, öğrencilere kaliteli bir eğitim sunmak için çalıştıklarını belirtiyor.

“Yetenek yetmez; ilgili olmak ve çalışmak da gerekir”
BGSA öğrencilerine de aldıkları eğitim hakkında görüşlerini sorduk. Yaşları fark etmeksizin, amaçları doğrultusunda ve özveriyle çalıştıklarını söyleyen öğrencilerin kimisi yeteneğiyle kimisi ilgisiyle kursa başladığını ifade ediyor. İnsanın isteği ve sıkı çalışması olmadan hedeflerine ulaşamayacağı konusunda ise öğrencilerin hepsi hemfikir. BGSA öğrencileri, insanın tutkusunun ve hedeflerinin çalıştığı alanı bulmasının büyük bir şans olduğunu ve bu amaç doğrultusunda çalışmaya başlamalarının da büyük bir adım olduğunu düşünüyorlar. Onlara, başarılı olmak için yetenekli olmanın yeterli olup olmadığını sorduğumuzda ise bizlere asıl önemli olanın ilgi ve çalışma olduğunu söylüyorlar. Disiplinli bir şekilde ders gördüklerini ama aynı zamanda çalışırken eğlendiklerini ve zevk aldıklarını belirtiyorlar.



