Haber: Ayşegül Nişli
Fotoğraf: Abdullah Tozlu
İstanbul Üniversitesi Haber Merkezi
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi’nde yüksek lisans ve doktora yapmaya hak kazanan öğrenciler için oryantasyon programı düzenlendi. Oryantasyon programı kapsamında lisansüstü öğrenciler, program içerikleri, kütüphane olanakları ve kayıt sistemi gibi konular hakkında bilgilendirildi.
İÜ İletişim Fakültesi Lisansüstü Oryantasyon Programı, 14 Eylül’de gerçekleştirildi. Program İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Özkan’ın konuşmasıyla başladı.
“Sizden iddialı tezler bekliyoruz”
Lisansüstü öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Özkan, “Artık sizden iddialı tezler bekliyoruz, vasatlığa tahammülümüz yoktur. Burası İstanbul Üniversitesi, buradaki öğrenci en iyi tezi ortaya koyabilmeli. Bunun için burada her şey var, 73 yıllık bir altyapı ve birikim var. Bunun üzerine de inşa edeceğiz. Çok az kişiyle temas ederek mezun oluyorsunuz, bunu yapmayın. Hocalarınızla kaynaşın. Sempozyumları, toplantıları takip edin. Tezlerinizin konularının orijinal, özgün, yeni dünyaya dair şeyler olmasını istiyoruz; sürekli tekrar edilen konulardan uzak durunuz, yeni dünyaya dair kavramlara ihtiyacımız var” dedi. Prof. Dr. Özkan, sözlerini “Bu fakültenin 20 senesinin vizyonu sizlersiniz, altyapıyı iyi hazırlamanız gerekiyor. Türkiye’nin entelektüel sermayesisiniz, size sahip çıkmamız lazım. Biz bu anlamda sizin başarılı olmanız için her şeyi yapacağız. Sizden de bu gayrete karşılık sunmanızı bekliyoruz” ifadeleriyle tamamladı.
“Bizim için yüksek lisansımız ve doktoramız çok kıymetli”
Prof. Dr. Özkan’ın ardından Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Vural söz aldı. Konuşmasına “Türkiye’de şu anda uluslararası ölçümlere göre ilk 500’de yer alan tek üniversiteyiz. Bu yükselişte en önemli unsurlardan birisi doktora, yüksek lisans programlarımız ve üretilen bilimsel çalışmalardır” ifadeleriyle başlayan Prof. Dr. Vural, yüksek lisans ve doktora programlarını tanıtarak müfredat hakkında bilgi verdi. “Buradaki programlarımızla amaçladığımız; toplumsal okumalar yapmanız, bilimsel araştırma yöntemlerine tam hakimiyet kurmanız, iletişim alanının pratiklerine yönelik anlaşılabilir önermeler geliştirmeniz ve üst düzey bilimsel niteliğe sahip proje ve yayınlar üretmeniz. Bu dördünü de tam anlamıyla uyguladığınızda zaten fark atmış olacaksınız” şeklinde konuşan Prof. Dr. Vural, “Bizim için yüksek lisansımız ve doktoramız çok kıymetli, çünkü biz araştırma üniversitesiyiz” dedi.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nün yüksek lisans ile doktora programlarının tanıtımını yapan Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevimece Karadoğan Doruk öğrencileri programların müfredatı hakkında bilgilendirdi. Mezuniyet koşulları, bilimsel hazırlık ve öğrencilerin sıkça sorduğu sorular üzerine dikkat edilmesi gereken noktalardan bahseden Prof. Dr. Karadoğan Doruk, lisansüstü öğrencilerden beklentilerini dile getirdi.
Ardından söz alan Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Sim, bölümünün lisansüstü programlarına dair öğrencileri bilgilendirdi. Yüksek lisans ve doktora programlarının ders içerikleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sim, İÜ İletişim Fakültesi dergisi Filmvisio’dan ve yeni açılan Sinema Anabilim Dalı’dan bahsetti. Prof. Dr. Sim, öğrencilerin ders seçiminde duygusal davranmayıp çalışacakları alana yoğunlaşarak seçim yapmalarını tavsiye etti.
Programın devamında İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Enstitü Sekreteri Armağan Görücü, öğrencileri AKSİS kullanımı ve öğrenci işleri hakkında bilgilendirdi. Görücü, aynı zamanda lisansüstü öğrencilerin karşılaşabileceği sorunlara dair uyarılarda bulundu.
Görücü’nün sunumunun ardından söz alan Kütüphaneci Kübra Karaman İstanbul Üniversitesi’nin kütüphanelerinden ve kütüphanelerin sağladığı olanaklardan söz etti. Sözü devralan Öğr. Gör. Güler Demir ise elektronik kaynak kullanımına dair bilgi vererek bu kaynaklara nasıl erişilebileceğini anlattı.
Programın sonunda Gazetecilik Bölümü’nden Arş. Gör. Dr. Ahmet Kadri Kurşun öğrencilere sunulan bilgi işlem hizmetleri hakkında bilgilendirmede bulundu. E-posta hesabı oluşturma gibi teknik hizmetler hakkında bilgiler veren Arş. Gör. Dr. Kurşun, lisansüstü öğrencilerin kullanabileceği yararlı uygulamalardan bahsetti.