Haber: Ayşegül Nişli
Fotoğraf: Abdullah Tozlu
İstanbul Üniversitesi (İÜ) 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni 30 Ekim Pazartesi günü Edebiyat Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Birsel Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Törende TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile onur konuğu Muazzez Çığ ve Prof. Dr. Hüsrev Hatemi de yer aldı.
Cumhuriyet’in 100. yılına özel “Yüzyılın Ardından” ve “Yüzyılı Karşılarken” başlıklı iki programdan oluşan tören Atatürk ve Gençlik Anıtı’na çelenk koyma merasimi ile başladı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Rektörlük Binası’nda “Bugüne Kalan Ezgiler” başlığındaki müzik dinletisi ile devam etti. Doç. Dr. Mehtap Demir Güven ve Doç. Dr. Tutu Aydınoğlu’nun verdiği konserin sonrasında İÜ Devlet Konservatuarı Senfoni Orkestrası sahne aldı. Program İÜ Devlet Konservatuvarı dansçıları tarafından hazırlanan “Bugüne Gelen Danslar” temalı Türk halk oyunları gösterisi ile sürdü. Törenin “Yüzyılın Ardından” bölümü İÜ Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsrev Hatemi’nin “Darulfünundan Bugüne” başlıklı konuşması ile tamamlandı.
“Her Biriniz Tek Başına Bir Türkiye Olacak”
Törenin ikinci bölümü “Yüzyılı Karşılarken”, Prof. Dr. Cemil Birsel Konferans Salonu’nda İÜ Itri Güzel Sanatlar Lisesi Korosu’nun müzik dinletisi ile başladı. Ardından söz alan Rektör Zülfikar, konuşmasında “İstanbul Üniversitesi olarak Türkiye Yüzyılında vizyonumuz; Türkiye Yüzyılını bilim odaklı ve akademik performansa dayalı, kaliteden taviz vermeyen bir yönetim anlayışı ile memleketimizin ihtiyaç duyduğu insan gücünü hakkıyla yetiştirmek için ilgili tüm sektörlerle iş birliği modelleri oluşturarak; yenilikçi, çağın şartlarına uyan, değişimci ve rekabet edebilen evrensel düzeyde şeffaf bir üniversite haline getirmektir” ifadelerine yer verdi.
“Her biriniz tek başına bir Türkiye olacak ve inşallah bilim yuvamızdan mezun olduktan sonra Türkiye Yüzyılını başarıyla inşa edeceksiniz. Bu bilinç ve özgüveninizin olduğuna gönülden inanıyorum” şeklinde konuşan Rektör Zülfikar, “Bilimdeki üstünlüğümüzü geri kazanmak adına adeta seferberlik gibi Türkiye Bilim Yüzyılı iklimini, mekanlarımıza, üniversitemize taşıyoruz. Artık çokça eser üretme, asra damga vuracak yeni başarılara imza atma vaktindeyiz” dedi.
“İstanbul Üniversitesi Cumhuriyetimizin İkinci Asrının Daha Güçlü Kurulmasına Vesile Olacak”
Programın devamında söz alan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına atıfta bulunarak “Dün yaptığımız coşkulu kutlamalarla Cumhuriyetimizin ikinci asrına bugün itibarıyla girmiş bulunuyoruz. Esasında büyük mücadelelerle, büyük yoksulluklarla, büyük yoksunlukla geçen ama aynı zamanda önemli başarılarla nihayetlenen Türkiye Cumhuriyetimizin birinci asrını dün itibarıyla geride bıraktık. Bugünden sonraki dönemin kapıları, çok daha güçlü ve büyük bir Türkiye’yi kurabilmek için önümüzde açılmıştır” ifadelerinde bulundu.
Kurtulmuş, İstanbul Üniversitesi’nin bilimin beşiği ve kaynağı bir üniversite olduğunu vurgulayarak Türkiye Yüzyılında bilimin gelişmesindeki rolünün altını çizdi. Konuşmasının devamında küresel krizlere değinen Kurtulmuş, sözlerini “İstanbul Üniversitesi Cumhuriyetimizin ikinci asrının bugünden çok daha güçlü bir şekilde kurulmasına vesile olacak önemli merkezlerimizden birisi. İstanbul Üniversite’mizin bu yolda öncü olmasını yürekten temenni ediyorum, bütün öğrenci arkadaşlarıma güzel umutlar ve hayırlı gelecekler diliyorum” diyerek tamamladı.