Haber: Cemil İlgör
Editör: Yağmur Sertkaya
Türkiye’de TÜBİTAK 3005 Destek Programı kapsamında yürütülen ilk Sanal Gerçeklik Laboratuvarı İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi’nde açıldı. Açılışa İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Özkan, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Berceste Gülçin Özdemir, İstanbul Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Figen Cihan, Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Vural, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Sim ve Halkla İlişkiler, Tanıtım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emine Yavaşgel ve Fakülte Sekreteri Veli Koç katıldı.
TÜBİTAK 3005 Destek Programı kapsamında kabul edilen ‘’Sinema Alanında Seyir Deneyimlerine İlişkin Medya Değişimi ve Geleceğe İlişkin Tahminler, Stratejiler ve Çözümlemeler’’ başlıklı proje sayesinde Doç. Dr. Berceste Gülçin Özdemir yürütücülüğü ile İÜ İletişim Fakültesi’nde Sanal Gerçeklik Laboratuvarı’nın kurulumu gerçekleşti. Türkiye’de alanla ilişkili bölümlere sahip olan fakülteler arasında sanal gerçeklik laboratuvarları içinde, en yüksek teknolojiye sahip sanal gerçeklik gözlüklerinin yer aldığı nadir laboratuvarlar arasında yerini aldı.
İlk Kez
TÜBİTAK 3005 Destek Programı kapsamında desteklenen sanal gerçeklik laboratuvarı projesi, İstanbul’da bulunan devlet üniversitesi iletişim fakülteleri arasında ilk olma özelliğini taşıyor.
Metaverse’in Sinemaya Etkisi
Proje kapsamında, günümüz dijital dünyasında konuşulmaya başlayan metaverse’in sinemaya etkisi, 3 boyutlu sanal gerçeklik dünyasıyla sinemanın iki boyutlu dünyası arasındaki farklılıklar, değişimler ve dönüşümler araştırılacak.
Bu kapsamda seçilecek fokus grupların özellikleri (neuroscience alanında) deneysel psikoloji alanında çalışan Dr. Simge Şişman Bal tarafından bazı önemli kategoriler gözetilerek düzenlendi. Projede sorgulanacak konular ve sorunsallar, metaverse ile sinema arasındaki ilişkinin çeşitli alanlarda tartışılmasını mümkün kılacak.
İklim Krizine Dikkat Çekiliyor
Fokus gruba izletilecek kısa film, proje ekibi tarafından İklim Krizi’ne dikkat çekmek için tasarlandı. Hem dijital kamerayla hem de 360 derece kamerayla çekimleri gerçekleştirilen filmin yönetmeni ve senaristi proje yürütücüsü Doç. Dr. Berceste Gülçin Özdemir.
Eğitim bilimleri alanında projede yer alan Prof. Dr. Behiye Akçay, dönüşen dijital dünyada yeni eğitim teknolojilerinin öğrencilere nasıl uygulanması gerektiği ve bu teknolojilerin eğitim alanında yararlı şekilde kullanımına dair teorileri referans alarak projenin eğitim bilimleri alanını destekliyor.
Proje araştırmacıları arasında farklı alanlardan akademisyenlerin olması, projenin disiplinlerarası niteliğini ön plana çıkarıyor.