Muhabir: Okan Sevinç
Editör: Cemil İlgör
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema (RTS) Bölümü akademisyenleri tarafından altı aylık periyotlar ile çıkartılan Filmvisio’nun Aralık sayısı çıktı. RTS Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Sim, dergi hakkında bilgi verdi.
‘’Türkiye’nin en iyi sinema dergisi olmak istiyoruz.’’
Filmvisio’nun puan toplamak için yazıların yayınlandığı bir dergi olmaması gerektiğinden bahseden ve Filmvisio’nun vizyonu hakkında konuşan Prof. Dr. Sim, ‘’Türkiye’nin en iyi sinema dergisi olmak istiyoruz, böyle bir hedefimiz var. En çok atıf yapılan nitelikli bir dergi olmak istiyoruz. Puan toplamak için yazılan yazıların yer aldığı dergilerden olmak istemiyoruz, bu yüzden de iki taraflı götürüyoruz dergiyi; bir yandan akademik ağırlıklı, kuramsal makaleler yer alırken, diğer yandan güncel konularla ilgili yazılara ve söyleşilere yer veriyoruz, bu anlamda diğer klasik dergilerden ayrıldığımızı düşünüyorum. Ayrıca ilerleyen dönemlerde Instagram, Facebook, TikTok ve Youtube gibi mecralarda da faaliyet göstereceğiz. Özellikle Youtube kanalımız istenilen konuma gelirse orada yapacağımız programlarla Filmvisio’nun, Türkiye’de konuşulan sinema mecralarından biri olacağını düşünüyorum.’’ dedi.
İsim Kullanılmıyor Ama İsim Hakkı Alınmış
Filmvisio’yu çıkartırken karşılaştıkları en büyük problemin isim konusunda olduğunu belirten ve kuruluş aşamasını aktaran Sim, ‘’Bu derginin düşünce olarak var olması 3-4 yıldır vardı. Bu düşünce geçen yıl somutlaştı, ön hazırlığımız da 4-5 ay sürdü çünkü isim konusu çok uzun sürdü, isim bulmakta zorlandık, bulduklarımız da önceden kullanıldığı veya isim hakkı alındığı halde kullanılmadığı için biz de kullanamadık. Buna rağmen güzel bir isim bulduğumuzu düşünüyorum, yaptığımız işe uygun bir isim. Çok fazla zorlandığımızı söyleyemem. Dergiyi basmak zorunda olmamamız ve çok sayıda yayın yapmak isteyen genç akademisyen de olduğu için çok zorlanmadık, önemli olan istikrarlı bir şekilde her gün daha iyiye doğru gitmek.’’ İfadelerini kullandı
“Türkiye’de üç hakemli dergi çıkartan tek iletişim fakültesiyiz”
Türkiye’de pek çok RTS bölümü olmasına ve açılmasına rağmen, konusu sinema olan çok fazla hakemli dergi olmadığına dikkat çeken ve derginin kuruluş amacını açıklayan Sim, ‘’Bu konuda çok sayıda genç akademisyen var, bunların sinema yazılarını, akademik yazı yayınlayabilecekleri bilimsel hakemli dergi sayısı çok az olduğunu gördüm. Derginin çıkış amaçlarından biri bu ihtiyacı gidermek. Türkiye’de pek çok radyo sinema televizyon bölümü açıldı, çok fazla yüksek lisans ve doktora öğrencisi var, çok sayıda akademisyen olmasına rağmen yazıları halkla ilişkiler, gazetecilik, sosyoloji gibi başka yazıların olduğu dergilerde yer alıyor. Oysa bütünlüklü olarak sadece sinema yazılarının olduğu bir dergi olmasını istedik, bu anlamda Türkiye’de çıkan ikinci veya üçüncü dergi olduk. Bu konuda çıkan diğer dergiler Ankara’da çıkıyordu, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi gibi çok köklü bir fakültenin böyle bir dergiye ihtiyacı olduğunu düşündük ve gerçekten de dergiye ilgi büyük oldu.’’ dedi.
İstanbul Üniversitesi’nin 70 tane hakemli dergiyle birlikte en çok hakemli dergi çıkartan üniversitelerden biri olduğuna ve bu konuda lider üniversitelerden olduğunu söyleyen Sim, İletişim Fakültesi’nin de üç tane hakemli dergiyle bu konuda lider fakültelerden olduğunu belirtti.
‘’Öncüyüz ve öncülüğümüzü her konuda göstermek zorundayız.’’
Derginin devamlılığının önemini vurgulayan Sim, ‘’Dergi biraz daha güçlü bir ekiple sürdürülebilecek bir şey. Ben ve birkaç arkadaşım çaba içindeyiz ama önemli olan bunun arkadan gelenlerle devamlılığının olması. Fakültemizin Filmvisio ile birlikte üç tane hakemli dergisi oldu, bu anlamda Türkiye’de iletişim fakülteleri arasında ilk sırada. Çoğunun bir tane bile yok. Yayınlarıyla da beşinci sırada, her geçen gün bunu daha da yukarı çekmek umudumuz var, bunun için çaba gösteriyoruz. Öncüyüz ve öncülüğümüzü her konuda göstermek zorundayız. Son yıllarda Türk sineması önemli filmlerle dünya sinemasına katkıda bulundu, önemli sinemacılarımız, önemli filmleriz var, biz de gelişen Türk sinemasına akademik anlamda katkı yapmak istiyoruz. Bu derginin devamlılığı üniversitemiz için de fakültemiz için de çok önemli. Devam edecek diye umut ediyorum.‘’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.