Haber: Yağmur Sertkaya – Zehra Nur Altun
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 101. yılı dolayısıyla Doç. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu’nun devam eden araştırma ve çalışmaları ile etkinlik düzenlendi. Etkinlik Atatürk Kültür Merkezi’nde ‘Son Defa Kilitlenen Kapılar’ isimli sergi ve ‘100. Yılında Mübadele ve Pendik Belgeseli’ gösterimiyle gerçekleştirildi.
Nüfus mübadelesi ile 1923 yılında Türkiye ve Yunanistan kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine zorunlu göçe tabi tuttu. Mübadele ile 1 miyon 2 yüz bin Ortadoks Hristiyan Rum, Anadolu’dan Yunanistan’a; 5 yüz bin Müslüman Türk de Yunanistan’dan Türkiye’ye göç ettirildi.
‘’Son Defa Kilitlenen Kapılar’’
Serginin ana temasını Drama, Yanya, Kavala, Selanik ve Kılkış vd. şehirlerden Pendik’e gelen mübadillerin geldikleri şehirlerden ev, cami, türbe, medrese ve kale kapılarının fotoğrafları oluşturmakta. Sergi 6 yüz yıla yakın memleketlerinden ayrılırken bir daha hiç göremeyecekleri evlerin ve avlularının son kez kilitlenen kapılarının görsel hikayelerini ziyaretçilerine taşıdı.
‘‘100. Yılında Mübadele ve Pendik Belgeseli’’
Serginin ardından 2023’de Mübadelenin 100. Yılı adına Doç. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu ve Pendik Belediyesi tarafından ortak hazırlanan ‘100. Yılında Mübadele ve Pendik Belgeseli’ izleyiciyle buluştu.
Doç. Dr. Halaçoğlu Zorunlu göç olması açısından dünya tarihindeki tek örnek olarak belirttiği mübadele için şunları dile getirdi. ‘’ Ana dilinizle konuşulan vatanınıza geliyorsunuz fakat her şeye en başından başlıyorsunuz. Oldukça zor ve meşakkatli bir yolculuk. Mübadele’nin 101. Yılında benim mesajım şu: Atatürk’ün bir sözü vardır ‘ Tarih ihtiyatsızlar için merhametsizdir.’ Tam da bu yüzden Allah Türk Milletine bu acıları tekrar yaşatmasın.