Cuma, Kasım 14, 2025
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa Eğitim

“Dionysos’un Kanı ve Etinden Şarap Kadehlerine”

İLETİM Tarafından İLETİM
26 Şubat 2024
içinde Eğitim, Genel, İletim, Kültür-Sanat, Yaşam
0
“Dionysos’un Kanı ve Etinden Şarap Kadehlerine”
0
PAYLAŞIM
152
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Haber: Hüseyin Kontakay- Cihat Ali Çam

Editör: Zehra Nur Altun

İlgili Haberler

16. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri Başlıyor

16. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri Başlıyor

13 Kasım 2025
Radyo Televizyon Sinema Bölüm Başkanları ve Radyo Televizyon Eğitimin Geleceği ve Sektör İş Birlikleri Çalıştayı Düzenlendi.

Radyo Televizyon Sinema Bölüm Başkanları ve Radyo Televizyon Eğitimin Geleceği ve Sektör İş Birlikleri Çalıştayı Düzenlendi.

5 Kasım 2025

Şarap, insanlığın tarih sahnesinde, kültürel ve sosyal dokusunda önemli bir yer kaplamakta. Antik Mısır döneminde lüks ve zenginliği simgeleyen şarap, Orta Çağ Avrupası’nda ise Hristiyanlık inancı ile beraber manastırlarda üretilmeye devam etti. Rönesans dönemi ile birlikte sanat ve edebiyatta da yer buldu. Günümüzde ise ABD ve Avusturalya gibi ülkelerin de şarap üretiminde önemli bir konuma gelmesi dünya çapında şaraba olan ilgiyi arttırdı.

Binlerce üzüm çeşidi ve on binlerce şarap bağının oluşturduğu şarap kültürü, temsilcileri ve muhafaza edicileri olarak şarap uzmanlarını var etmekte. Bu kültürün ülkemizde yetişmiş temsilcilerinden Hilmi Sarıkaya ise şarap uzmanlığı, şaraplar ve Türkiye’nin bu kültürdeki konumu hakkında tecrübelerini aktardı.

30 yıldır bu işi yapan Sarıkaya, Manchester’da şarap ve şarap tadımcılığı üzerine eğitimini tamamladı. Eğitiminin bitmesiyle birlikte Türkiye’ye dönen Sarıkaya, serüvenine Çırağan Sarayı ile başladı. Sarayda uzun yıllar boyunca Head Sommelier pozisyonunda çalıştı. Kariyeri boyunca Türkiye’de birçok sommelier yetiştirdi.

‘’Doğru şarap herkesin damak zevkine göre değişebilir’’

Hilmi Sarıkaya, “İnsanlar için pahalı bir şarap doğru şarapken, benim için ucuz bir şarap doğru şarap olabilir. Herkesin damak zevkine göre değişebilir.’’ şeklinde ifade etti. Şarapların gövde uzunluğuna göre ayrıldığını belirten Sarıkaya, Şaraptaki tadın damaktaki kalıcılığını da buna bağladı.

İzmir’in Selçuk ilçesindeki bağlardan yapılan şarapları ayrıca beğenen Sarıkaya, ‘’Selçuk’un çok iyi üzüm bağları var, şarapları kendileri yapıyorlar, nasıl yapıldığını anlatıyorlar ve şömine eşliğinde şaraplarınızı tadıyorsunuz. Çok keyifli.’’ dedi.

‘’Bu Topraklar Şarap Sektörünün Merkezi’’

Dünyadaki yaklaşık 3 bin çeşit üzümün yarısının Mezopotamya ve Anadolu’da bulunduğunu söyleyen Sarıkaya; Kapadokya, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Manisa gibi yerlerdeki bağları gezdiğini hatta şarap üretilmeyen üzüm bağlarını da incelediğini belirtti.‘ ’Bu topraklar şarap sektörünün merkezi.’’ ifadeleriyle de ülkemizin alandaki önemini vurguladı.

‘’’Türkiye Şarap Üretimi Konusunda Dünya’da 25.Sırada’’

Türkiye üzüm yetiştiren ülkeler sırasında 5. sırada, şarap üretiminde ise 25. sırada yer almakta. Sarıkaya, ‘’Maalesef, 25.sırada yer almamızın sebebi mevcut olan bağların şarap dışında pestil yapımında kullanılmasıdır. Bunun başlıca sebebi ise Anadolu’daki üzüm yetiştiricilerinin muhafazakâr olması nedeniyle şarap üretimine üzümlerini vermek istemiyor olmalarıdır.‘’ açıklamasında bulundu. Ancak Türkiye’de başarılı birçok butik şarap üreticisi olduğunu ekleyen Sarıkaya, ‘’Butik şarap yapımında kullanılan üzümler; Bozcaada, Selçuk, Manisa bölgelerinde yetiştiriliyor.’’ şeklinde ifade etti.

‘’Şarap Tadımcısı Olmak İstiyorsanız’’

Şarap tadımcısı olmak isteyenler için yol haritası çizen Sarıkaya, ’’Türkiye’de bazı markaların sunmuş olduğu sertifika programları mevcut. Bu sertifika programları gümüş, altın ve master olmak üzere üç kısımdan oluşuyor. Master sertifikasına sahip kişiler şarabın temeline ve üzümlerin çeşitlerine hakim oluyorlar.’’ dedi. Bunun dışında Türkiye yerine yurtdışında eğitim almak isteyenler için uluslararası sertifika programlarının da mevcut olduğunu ifade etti. Türkiye’de devlet desteğinin olmamasından yakınan Sarıkaya, ‘’Şarap üretiyorsanız kötüsünüz, gayrimüslimsiniz. Bunun aksine yurtdışında ise Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkelerde devletler destek oluyor.’’ dedi. Şarap tadımcılığı mesleğini yapmak isteyen kişiler için yabancı dilin önemini vurguladı. Türkiye’de şarap tadımcılığının yanlış anlaşılması üzerine, ‘’Şarap servis eden kişilerin kendilerine şarap tadımcısı demesi insanı çok üzüyor. Üzüm çeşitlerini ve toprak yapılarını bilmemelerine rağmen kendilerine şarap tadımcısı olarak adlandırması doğru değil.’’ sözleriyle konuşmalarına son verdi.

Etiket: dionysosKütürŞarapSommelier
Önceki Gönderi

Çukurcuma’dan Dünya’ya Açılan Kapı: Ressam Avni Akmehmedoğlu

Sonraki Gönderi

Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar İletişim Fakültesi’ni Ziyaret Etti

Sonraki Gönderi
Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar İletişim Fakültesi’ni Ziyaret Etti

Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar İletişim Fakültesi'ni Ziyaret Etti

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

Atatürk basketbol berk balcı bilim deprem ece özdemir ekonomi erasmus film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kültür sanat medya melek öztürk mesut aytekin mezuniyet Nazlı Aygen prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo iletişim sanat sağlık sena sandıkçı sergi sevgi şahin sinema siyasal bilgiler fakültesi sosyal medya spor teknoloji TRT trt geleceğin iletişimcileri yarışması ömer iğrek özgür recep kocaoğlu İletişim Fakültesi

Son Haberler

  • 16. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri Başlıyor
  • Radyo Televizyon Sinema Bölüm Başkanları ve Radyo Televizyon Eğitimin Geleceği ve Sektör İş Birlikleri Çalıştayı Düzenlendi.
  • Üç Ayaklı Kedinin İzinde: 18. İstanbul Bienali

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022