Haber: Zehra Nur Altun
Editör: Sevgi Şahin Fotoğraf: Abdullah Tozlu
Türkiye’nin en önemli ilim adamlarından tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Fakültemizin Cumhuriyetin 100. Yıl Etkinlikleri kapsamında 8 Mart’ta düzenlediği “İletişim Penceresinden 100 Yıl” seminerinde konuğumuz oldu. İÜ iletişim Fakültesi Vekil Dekanı Prof. Dr. Levent Şahin yönetimindeki İÜ İletişim Fakültesi 100. Yıl Etkinlikleri komisyonu tarafından planlanan seminer, yoğun ilgi gördü.
İletişim Fakültesi Amfi A sınıfında gerçekleştirilen seminerin moderatörlüğünü Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Seçkin Özmen yaptı. Seminere farklı fakültelerden öğrenciler ve akademisyenler katıldı. Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın basın tarihi hakkında konuşmasıyla başlayan etkinlik, teşekkür plaketi takdimi ve öğrencilerin sorularıyla sona erdi.
Prof. Dr. Ortaylı Basın ve İletişim Hakkında Pek Çok Konuyu Ele Aldı
Prof. Dr. Ortaylı, gazetelerin tarih sahnesindeki ilk görünümünü hakkında bilgi verdi ve bu dönemdeki gazetelerin içerdiği eğitim fonksiyonuna vurgu yaptı. İstanbul’da çıkan farklı dillerdeki gazeteler ve günümüzdeki mevcut tiraj sorunu gibi pek çok konuda da açıklamalarda bulundu.
Öğrencilerin Sorularını İlgiyle Cevapladı
Prof. Dr. Ortaylı, kendisine yöneltilen bir soru üzerine basılı gazetelerin geleceği hakkında görüşlerini dile getirdi. “Gazeteler eskidi” düşüncesine katılmayan Prof. Dr. Ortaylı, fiziksel gazetelerin hiçbir durumda yok olmayacağını dile getirdi. Ülkemizdeki gazetelerin nitelik bakımından eksik olduğuna vurgu yaptı.

Prof. Dr. Ortaylı, günümüzde basılı gazete okunma oranlarının düşük olması konusunda, “Aslında kâğıdın kullanılmamasından memnunum çünkü ağaçlar gidiyor ama gazete yaşar” ifadelerini kullandı. Gazetenin ölmeyip yaşamaya devam edeceğini belirtti.
Rektörümüz Teşekkür Plaketi Takdim Etti
Seminere katılan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Prof. Dr. Ortaylı’ya teşekkür plaketi takdim etti. Takdim sonrası öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizle sohbet eden Prof. Dr. Ortaylı, öğrencilerin fotoğraf ve imza isteklerini geri çevirmedi.