Muhabir: Özgür Recep Kocaoğlu
Editör: Buse Sever
İstanbul – (İÜ Haber Merkezi)
Oyuncu Çağdaş Onur Öztürk, 9. Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali kapsamında düzenlenen oyunculuk atölyesine konuk oldu.
Güncel projelerinde Prens dizisindeki Thenio (Tenyo) ve Gizli Bahçe dizisindeki Aziz Cem karakteriyle tanınan Çağdaş Onur Öztürk Festivalin bu yılki teması olan kısa filmler üzerine konuştu. Öztürk, sektörde en sevdiği bölümün bağımsız projeler ve kısa filmler olduğunu belirterek gelecekteki yapımlar için genç yapımcı ve senaristlere tavsiyelerde bulundu. Atölyede oyunculuğun inceliklerine dair yaptığı açıklamalarla katılımcılara deneyimlerini aktaran oyuncu, rol yaratım süreçleri ile ilgili de ipuçları verdi.
“Ben yapımcılardan geleceğe dair bir bakış açısı olan filmler bekliyorum”
Festivalin temasının kısa filmler olması üzerine sektörde en sevdiği kısmın bağımsız ve kısa filmler olduğunu belirten Öztürk, “Küçük sorunlara sıkışıp kalmaktan vazgeçilip daha evrensel sorunlara odaklanılması gerekiyor. Ben yapımcılardan geleceğe dair bir bakış açısı olan filmler bekliyorum. Senaristler ve yönetmenlerden de bir amacı ve hayata dair özel bir bakış açısı bulunan karakterler oluşturmalarını bekliyorum.” diyerek genç sinemacılara önerilerde bulundu.
“İyi oyunculuk, düşünce ile yoğrulan bir iş olmalı”
Oyunculuğun ikna edebilme sanatı olduğunu ve oyunculuğun samimi, inandırıcı ve gerçek olması gerektiğini vurgulayan Öztürk, “İyi bir oyunculuk, düşünce ile yoğrulan bir iş olmalı. Daha önce yapılan işin bir tekrarı olan yapıştırılmış bir oyunculuktan uzak durulmalı.” sözlerini kullanarak oyunculukla ilgili ipuçları verdi.
Karakter Yaratım Süreci
“Oyuncu olarak yalnızca kendi bakış açınıza güvenmemelisiniz. Her zaman bir dış göze ihtiyaç vardır.” sözleriyle dış etkenlerin önemini hatırlatan Öztürk, karakter yaratım süreciyle ilgili şunları söyledi: “Bir karakteri oynarken beni ben olmaktan çıkaracak, farklı biri yapacak bir özellik bulmalısınız ve ‘Bu karakter benden farklı olarak ne yapıyor?’ ‘Ben bu enerjinin içerisinde nasıl gerçekçi ve samimi olabilirim?’ sorularını düşünmelisiniz.”
Oyunculuk yaparken en eğlendiği yerin, işin içine kendi yorumunu kattığı yerler olduğunu anlatan Öztürk, “Ezberinizi yaptıktan sonra role katılacak yorumlar sizi bir oyuncu olarak parlatacak unsur olacaktır. Bu açıdan da oyunculuğun farklı türlerinin kendi içinde farklı bir tadı ve anlamı olduğunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sinemasında düzenlenen atölye Öztürk’ün katılımcıların sorularına yanıt vermesi ve oyunculuk çalışmasıyla sonlandı.