Muhabir: Elif Köysüren
Editör: Zehra Nur Altun
Fotoğraf: Ceren Kaygusuz
İstanbul – (İÜ Haber Merkezi)
İstanbul Üniversitesi’nin çeşitli fakültelerinden öğrenciler; deprem bölgesindeki öğrencilere moral,motivasyon sağlamak ve mesleklerini tanıtmak amacıyla bir araya geldi.
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi; Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü “yeryüzü bize emanet” mottosuyla, Hatay’da bulunan Nihal Turgut Anadolu Lisesi 10 ve 11. Sınıf öğrencileriyle 3 gün boyunca süren bir projede buluştu. Lise öğrencilerine meslekleri tanıtmayı amaçlayan proje, 30 Kasım tarihinde başladı ve 4 Aralık’ta son buldu.
Projeye başta İstanbul Üniversitesi Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültesi öğrencileri olmak üzere 11 meslek grubundan dereceye girmiş öğrencilerde dahil oldu. Öğrencilerden her biri farklı atölyelerle mesleklerini tanıttı. Eczacılık fakültesi öğrencileri tarafından krem, kolonya, çökme-çökertme, tanen teşhisi deneyi, meslek sunumu ve bitki çayı ikramı yapıldı. Eczacılık Fakültesi öğrencilerinden Zehra Gündüz, projenin öğrenciler üzerindeki etkisi hakkında görüşlerini paylaştı.
“Oradaki öğrencilerin tek bildiği meslek tıp”
Öğrenciler üzerindeki “Atölyenin başında öğrencilerin %90’ı tıp istiyordu. Bu kadar bilinen başka bir meslek grubu olmadığından ve depremin etkisinden. Fakat atölyenin sonunda tekrar sorduğumuzda öğrenciler; ‘Evet eczacılıkta çok güzel bir bölümmüş bilmiyordum, hukuk tam bana göreymiş, ben aslında hukuk istiyorum ama okulumuzda eşit ağırlık sınıfı açılmıyor’ gibi geri dönüşler yaptı.” sözleriyle aktaran Zehra Gündüz, farklı branştan sınıfların açılması için öğrenciler tarafından talep oluşturulduğunu da ekledi.
“Öğrencilerle güzel bir samimiyet yakaladık”
Gerçekleşen atölyeler sonucunda öğrencilerden çok güzel geri dönüşler alındığını söyleyen Zehra Gündüz, “Öğrenciler çok teşekkür ettiler, bize güzel notlar yazdılar. Bir öğrenci bileklik örüp hediye etti, güzel bir samimiyet yakaladık” ifadelerini kullandı.
‘Antakya’da hala heryer yıkıntı içerisinde’
Zehra Gündüz, depremin şehirde ve insanların psikolojisinde bıraktığı etkiye dair “Antakyada hala her yer toz duman ve enkaz içerisinde. Dışarıda biraz dolaşın nefes almak bile zorlaşıyor. İnsanlar hala konteyner kentte kalıyor.Özellikle bizim deprem bölgesine gitmemiz ve onları unutmamış olmamız öğrencileri çok mutlu etti. Onlara psikolojik olarakta bir destek oldu ve mesleki anlamda da bir şeyler kazandırdığımızı düşünüyorum.” sözlerini kaydetti.
Projenin gerçekleştirilebilmesi için birçok firma ve şirkete ulaşmaya çalıştıklarını belirten Zehra Gündüz, “Ayrıca ‘Emektarlar’ isimli Eczacılık fakültesi mezunlarından oluşan grup yardımlarını esirgemedi; Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi’de aynı şekilde” dedi.
Zehra Gündüz, bu proje sonrasında üç farklı liseden kariyer günleri adı altında böyle bir etkinlik düzenlenmesi için talep aldıklarını söyledi.