Muhabir: Sena Sandıkçı, Melek Öztürk
Fotoğraf: Buse Sever
İstanbul-(İÜ Haber Ajansı)
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Semiz Türkoğlu’nun “İletişimde Enformasyon ve Dezenformasyon” dersi kapsamında “Teyit Haberciliği”söyleşisi gerçekleşti. 30 Nisan Çarşamba günü derslik 2’de gerçekleşen derse Anadolu Ajansı (AA) Teyit Hattı Müdürü Ömer Faruk Görçin konuk oldu.
Düzenlenen söyleşide Görçin, teyit haberciliğinin mesleki etikle ilişkisi, dijital platformlardaki dezenformasyonla mücadele yöntemleri ve sahadan örneklerle uygulama biçimlerini ele alırken teyitleme biçimlerini öğrencilere aktardı.
“Teyit haberciliği gazeteciliğin olmazsa olmazıdır”

Muhabirlikteki en önemli özelliklerden biri olan teyit ettirme işlemi üzerinde duran Görçin, gazeteciliğin kutsal bir meslek olduğuna vurgu yaparak hata yapmamanın, haberlerin doğruluğunu teyit etmenin önemini “Hiçbir haberde bizim özellikle maddi hata yapmak gibi bir lüksümüz yok” diyerek açılış yaptı.
Günümüzde İnstagram, Twitter, Facebook gibi sosyal medya platformları haberlerin hızlı bir şekilde yayılmasına olanak tanıdığından bahseden Görçin, aynı zamanda sosyal medya plartformlarının ciddi bir dezenformasyon kaynağı haline geldiğinin üzerinde durdu. Sosyal medyada sansasyonel başlıklar ve görseller aracılığıyla yayılan içeriklerin, çoğu zaman manipülasyon içerdiği ve yanıltıcı olduğunun altını çizen Görçin bundan dolayı medyaya olan güvenin azaldığını ifade etti.
Teyit Haberciliğin kırılma noktaları

2010 senesinden itibaren Anadolu Ajansı Teyit hattı gibi teyit birimlerinin dünyada kurulduğunu vurgulayan Görçin Teyit haberciliğinin kurulmasında ana sebebin internet devrimi olduğuna dikkat çekti. Teyit haberciliğinin kırılma noktalarından birinin ABD’nin 2016’daki seçim olduğunu söyleyen Görçin, Trump’ın “Fake News” söyleminin etkisinden bahsetti.
Teyit haberciliğinde önemli noktalardan birinin o haber konusundaki uzman kişilere danışmak olduğunu vurgulayan Görçin, “Mesela yeni açılan metrodan İstanbul Havalimanına kaç dakikada ulaşabileceğini teyit etmemiz gerekti. Bunun için bir muhabire üstüne kamera yerleştirerek ve eline bavul vererek tespit edildi. Niye? Çünkü gerçek şartlara en yakın şartları oluşturmamız lazım.” diyerek konuyu örneklendirdi.
Etkinlik , Ömer Faruk Görçin’in katılımcılardan gelen soruları yanıtlamasının ardından toplu fotoğraf çekimi yapılarak sonlandı.


