Fotoğraf: Buse Sever
Editör: Hatice Beyza Çakmak
İstanbul-(İÜ Haber Ajansı)
Sektörel ve Kurumsal Yayın Uzmanı Aslı Didari ve Gazeteci/Kültür Sanat Editörü Ayşe Dural, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi’ne konuk oldu. Dergi yayıncılığı alanında uzun yıllardır faaliyet gösteren medya uzmanları, öğrencilerle bir araya gelerek sektörel ve kurumsal dergiciliğin iç yüzünü anlattı.
İÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aslı Gönenç’in yürüttüğü “Dergi Medyası” dersi kapsamında, 8 Mayıs Perşembe günü Derslik 2’de gerçekleşen etkinlikte Didari ve Dural, öğrencilere sektörde edindikleri deneyimleri aktardı. Etkinlikte, dergiciliğin geçirdiği dönüşüm, etik sorunlar, reklam baskısı, dijitalleşme ve mesleki zorluklar tüm yönleriyle tartışıldı.

Sektörel Dergiler: Sayıdan Çok Etki Önemli
Aslı Didari, sektörel yayınların doğrudan hedef kitleye hitap ettiğini, bu nedenle yüksek tiraj kaygısı taşımadığını; herkesin baktığı yere bakmamanın ve herkesin baktığı yerden bakılmamasının önemine vurgu yaptı. Didari, “1500 adet basmak yeterli olabilir çünkü o dergi sadece lojistik sektörüne, sadece ihracatçıya gidiyor. Önemli olan, doğru kişiye ulaşmak” dedi.

“Habercilikle reklamcılık aynı masada oturuyor.” diyen Didari, çoğunlukla reklamla finanse edilen dergilerde içeriklerin genellikle reklamverenin taleplerine göre şekillendiğini anlattı. Bu ilişkinin gazetecilik etiğini zaman zaman zorladığını ifade eden Didari, meslek etiğinin sektörel gerçekliklerle çakıştığına vurgu yaptı.
“Dergicilik Bir Hikâye Anlatma Sanatıdır”
Gelişim Yayınları, Marie Claire, Bizden Haberler ve The Gate gibi çeşitli yayınlarda görev alan Ayşe Duran, “Gazeteci başka, dergici başkadır. Dergicilik; fotoğraf, hikâye, duygu ve kurgu bütünlüğü gerektirir. En önemli unsur ise görsellik ve doğru hikâyedir” dedi.
Duran ayrıca Türkiye’de fotoğraf editörlüğü gibi önemli rollerin eksikliğine dikkat çekerek, dergicilikte estetik ve anlatım gücünün ayrılmaz olduğunu belirtti.

Dijital Dergicilik Gelişiyor Ama Eksikler Var
Dergiciliğin dijital dönüşümüne değinilen etkinlikte, artık PDF ve web sitesi paylaşımı yaygınlaşsa da mobil uygulama ve video içerik üretiminin yetersiz olduğu belirtildi. Etkinlikte gerçekleştirilen konuşmalar sonucunda ‘Dijitalleşme dergiciliği dönüştürüyor ancak sektör hala tam anlamıyla adapte olabilmiş değil’ görüşü öne çıktı.
Yapay zekanın haber yazım süreçlerine katkısı gündeme geldi. Başlık üretme, yazım hatası düzeltme, içerik önerme gibi özelliklerin zaman kazandırdığı fakat içeriklerin mutlaka insan süzgecinden geçmesi gerektiği vurgulandı.




