Muhabir: Elif Köysüren
Fotoğraf: Emir Uygur, Berk Balcı
Editör: Hatice Beyza Çakmak
İstanbul-(İÜ Haber Merkezi)
İstanbul Üniversitesi İktisat Kulübü tarafından 25.’si düzenlenen “Ekonomi Zirvesi” 6 Mayıs Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Zirvede kendi alanlarında başarılı isimler, başarıya giden yolda kendi hikayelerini anlatarak karşılaştıkları zorlukları ve bu zorlukların üstesinden nasıl geldiklerini öğrencilerle paylaştı.
İstiklal Marşı’yla başlayan program, İstanbul Üniversitesi İktisat kulübü başkanı Caner Akkaya’nın açılış konuşmasını yapmasıyla başladı. Zirveye çeşitli markaların sponsorluğuyla fuaye alanı kuruldu. Programda, Touche Works kurucusu Kübra Ömüral, Pin Drinks CFO’su Emre Sever, Sahibinden.com CFO’su Burcu Batı, Opet CFO’su Didem Kaman ve Quick Finans Pazarlama Direktörü Tolga Güllü’nün katılımıyla gerçekleşti.

Başlamadan Önce Gözlemle: Kurumsal Deneyim Girişimciliğin Anahtarı
Didem Kaman sektörel tavsiyeler verdi. Didem Kaman, “Önerim girişimciliğe başlamadan önce bir kurumsalda belli bir süre bir şirketin işleyişi nasıl olmalı, süreçler nasıl yürür, muhasebe sistemi, satış pazarlama yönetimi nasıl olur? Bunları mutlaka deneyimlemenizi tavsiye ederim, ondan sonrası için tercih sizin”

Başarı, Zorlukların İçinden Geçer: Vazgeçmemeyi Seçin
Hem kurumsal hayatın hem de kendi işinin zorlukları olduğunu ifade eden Kaman, “Unutmayın, bu zorlukları aşmadan istediğiniz başarıya, istediğiniz yolculuğa devam edemezsiniz. Bugünlerinizin kıymetini bilin. Ama bir yandan da kendinizi geliştirin. Pes etmek çok kolay. O kadar okudunuz kendinizi geliştirdiniz pes etmemenizi tercih ederim” dedi.
Bir şirketin performansı çalışanların gösterdiği çabayla doğru orantılıdır
Çalışılanların iş yerindeki mutluluğun önemini vurgulayan Kaman, “Bir şirketin performansı istediği kadar iyi bir iş modeli olsun, yine de bu çalışanların gösterdiği çabalar ile doğru orantılı olur. Çalıştığınız yerden memnun değilseniz zaten o şirket için ekstra bir şey yapmak istemiyorsunuz” diyerek sözlerini noktaladı.

Genç Bir CFO’nun Yolculuğu: Sorumluluk, Azim ve Süreklilik
CFO’luğa genç yaşlarda başladığını ve bunun zorlukları olduğunu belirten Batı, “genç yaşta CFO olunca çok mutlu oluyorsunuz vesaire ama çok da çalışmanız gerekiyor. Bunun için genç yaşlarda bir yerlere gelmenin verdiği sorumlulukla çok yoğun çalıştığım dönemler oldu, dolayısıyla yaklaşık 10-11 yıldır farklı farklı şirketlerde CFO’luk rolleri aldım” dedi.
Batı, farklı şirketlerde çalışıp farklı tecrübeler edinmenin kendisine çok şey kattığını düşündüğünü belirterek, “Farklı insanlar, farklı sektörler tanıyorsunuz. Her şirketin farklı farklı sorunları oluyor. Bunlarla ilgili bilgi dağarcığınız genişliyor ve olaylara çok daha geniş bir perspektiften bakabiliyorsunuz. Bununla birlikte farklı şirketlerde çalışmanın networking açısından da size çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir sürü insan tanıyorsunuz” diyerek sözlerine devam etti.

“Kariyerin ilk başlarında maddiyat odaklı olmayın”
İş seçimi yaparken öncelikle kişiye katacağı şeylerin önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Batı, “Burada önemli olan iş seçimlerinizi yaparken her zaman size bir şey katacak, sizi bir noktadan başka bir noktaya taşıyacak seçimler yapmalısınız. Özellikle kariyerin ilk başlarında kesinlikle maddiyat odaklı olmamanızı tavsiye ederim çünkü bazı şirketler var, size çok yüksek maaşlar teklif edebilirler ancak çok rutin, sizi geliştirmeyen rollerin sorumluluğunu alıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de ikinci el alışverişle sürdürülebilirlik
Türkiye’de ikinci el alışverişle sürdürülebilirliğe, topluma ve geleceğe sağladıkları katkılardan söz eden Batı, Türkiye’de ikinci el alışverişin yaygınlaşmasını sağlamayı ve bu şekilde de döngüsel ekonomiye ve çevreye katkıda bulunmayı büyük bir misyon edindiklerini belirtti. Türkiye’de eski jenerasyonun ikinci el alışverişi çok tercih etmediğini söyleyen Batı, “Genelde insanlar birinci el yani yeni şeyleri almayı tercih ederler ama mesela Fransa’da ikinci el alışveriş çok daha havalı görülür. Herkes daha çok yaşanmışlığı olan şeyleri tercih eder. Türkiye’de özellikle yeni nesille birlikte bu daha da gelişmeye başladı” şeklinde belirtti.

“Zorluklar karşısında iki seçeneğiniz var”
Burcu Batı, zorluklar karşısında pozitif tavrın korunmasının önemini vurguladı. Batı, “seçeneğiniz var: ya o zorluk karşısında negatif olup kendinizi aşağıya çekersiniz ve bununla birlikte çevrenizi de aşağı çekersiniz ya da o zorluk karşısında pozitif tavrınızı koruyup ben ne yapabilirim, buradan kendime ne fırsat yaratabilirim diye düşünerek buna kafa yormaya başlarsınız” dedi.

Batı, “sürekli negatife kafa yordukça oradan bir şey olmaz. Böyle düşünürseniz hayata devam edemezsiniz. Dolayısıyla pozitif bir şekilde olaylara yaklaşıp ya tamam bu da olur, bu da geçer dünyada geçmişe baktığımızda neler geçti diye pozitif bir bakış açısıyla düşünmeye başladıkça psikolojinizde yukarıda oldukça gerçekten zihinsel kapasitenizde daha iyi oluyor. Motivasyonunuz, enerjiniz yüksek oluyor ve çevreye de pozitif katkı sağlıyorsunuz” diyerek sözlerini noktaladı.