Muhabir: Emir Uygur
Fotoğraf: Buse Sever
Gazeteci Dr. Esra Karahindiba, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi’nde Doç. Dr. Hülya Semiz Türkoğlu’nun “İletişimde Enformasyon ve Dezenformasyon” dersine konuk oldu.
Gazetecilik bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hülya Semiz Türkoğlu’nun “İletişimde Enformasyon ve Dezenformasyon” dersi kapsamında 21 Mayıs Çarşamba günü İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Derslik 2’de gerçekleşen etkinliğe konuk olan Gazeteci Dr. Esra Karahindiba, özellikle yabancı basında Türkiye’de yaşanan toplumsal olaylar sırasında çıkan haberlerin pek çoğunda dezenformasyonun kötü örneklerinin yer aldığını belirtti. Yabancı basını takip edip farkındalık kazanmanın gazetecilere fayda katmasının dışında bir vatandaşlık görevi de olduğunu belirten Dr. Karahindiba, ayrıca sektörde kazandığı tecrübeleri öğrencilere aktardı.

“Girişimde Bulunmanız Şart”
Sözlerine başlamadan önce dinleyicilere hangi gazetecilik alanlarıyla ilgilendiklerini soran Karahindiba, bu sektörlere giriş yapmak isteyen gençlere önemli tavsiyelerde bulundu. Özellikle “girişimcilik” kavramına dikkat çeken Karahindiba, “Hangi alanda çalışmak istersek isteyelim işimizi başarılı kılacak en önemli unsur ‘network’tür. Oturduğumuz yerde kimse bizi gelip bir etkinliğe davet etmez. Bu durumda networkümüzü geliştirmek için sosyal medyada ve internetteki platformlardan ilgi alanlarınıza yönelik sayfaları takip edin; bu yolla konferans ve söyleşilerden haberdar olabilirsiniz” diyerek girişimci olmanın önemini vurguladı.
“Güler Yüzlü Olmak ve İletişim Kurmak Çok Önemli”
Networking konusunda önerilerde bulunan Karahindiba, yeni insanlarla tanışırken net ve özgüvenli bir ses tonu kullanmanın ve güler yüzlü olmanın etkili bir izlenim için kilit faktör olduğunu söyledi. Kartvizit vermenin iletişimi devam ettirmek açısından önemli olduğunu belirten Karahindiba, çevre dostu bir alternatif olarak QR kod kullanımını da önerdi. “İlişkilerinizde sadece pragmatik olun demiyorum ama insanlarla iyi ilişkiler kurun; çünkü bugün sıradan görünen biri, yarın önemli bir yerde karşınıza çıkabilir” diyerek sosyal çevreye dair dikkat edilmesi gereken noktalara değindi. Ayrıca, “Uçakta, metroda, trende, otobüste hiçbir zaman yanınızda kimin oturduğunu bilemezsiniz” sözleriyle sosyal ortamlarda her zaman hazırlıklı önemine dikkat çekti.

“Her seçiş bir vazgeçiştir”
Karahindiba, gençlerin sosyal medyada geçirdiği zamanın çoğunlukla verimsiz olduğuna değinerek, “Sosyal medyada saatlerce video izlemek yerine, gelecekteki kariyerinize katkı sağlayacak içerikleri ve kanalları takip etmeye çalışın. Sosyal medyayı etkin ve verimli kullanarak networkünüzü geliştirecek bir araca dönüştürün” dedi.
“Röportaj yapmak istediğiniz kişinin yüzünü ezberleyin”
Antalya Diplomasi Forumu’na gazeteci olarak katılmanın zorluğuna dikkat çeken Karahindiba, “Basın kartınız olsa bile bu foruma girmek için akreditasyon uygulandığını” belirterek deneyimlerini paylaştı. Üç gün süren forumda yalnızca cep telefonuyla 14 röportaj gerçekleştirdiğini belirten Karahindiba, hazırlığın ve zaman planlamasının önemini vurguladı: “Röportaj yapmayı planladığım kişileri önceden araştırır, demeçlerine bakar, sorularımı hazırlar, görüşmek istediğim kişilerin yüzlerini ezberlerim. Onları binlerce kişinin bulunduğu bir ortamda rahatlıkla tanıdığımı gördüklerinde işime saygı duyarlar ve böylece röportaj talebime olumlu yanıt alma şansım yüzde yüze kadar çıkar. Her zaman B planı uygularım. Telaşe içerisinde görüntülü röportaj yapacak ortamı, teknik imkanları ve zamanı bulamadıysam hızlıca ses kaydı yapmak istediğimi söyleyerek sorularımı sorar cevapları yazılı olarak yayınlarım.”

“Gelirinizi arttırmak için yabancı dil şart”
Yabancı dilin artık bir yetenek değil, bir gereklilik olduğunun altını çizen Karahindiba, “İlkokulda nasıl okuma-yazma öğrendiysek, yabancı dili de öğrenebiliriz. Yabancı dil öğrenmenin yetenekle ilgisi yoktur. En az bir uluslararası dili konuşmak, kendi ayakları üzerinde durmak isteyen herkes için kaçınılmazdır” dedi. Kendi yaşamından örneklerle konuşmasını destekleyen Karahindiba, “Kendi saygınlığımıza yakışır bir hayat yaşamak istiyorsak, dil bilmek bizi özgürleştirir. Yabancı dil bildiğimizde dünyaya açılabileceğimiz ve çalışma seçeneklerini arttırabileceğimiz için gelirimizi de doğru orantılı arttırabiliriz. Yabancı dilde yeterli seviyeye ulaşırsanız saygın uluslararası kuruluşlarda yayınladığınız bir makaleden Türkiye’deki bir asgari ücrete denk gelecek kadar gelir elde edebilirsiniz. Yaşam kalitenizi arttırmak için de gelire ihtiyacınız olacağı için henüz yaşınız elveriyorken yabancı dil meselesini çözmelisiniz. Bunun için de sosyal medyada günde 4, 5 saat geçirmek gibi bazı haz aldığınız alışkanlıkların yerine dil öğrenebileceğiniz platformları koyarsanız kendi geleceğinize yatırıp yapmış olursunuz. Her seçiş bir vazgeçiştir. Sosyal medyada eğlenceli video izlemeyi seçerseniz mezun olduğunuzda sizi zorlayacak piyasa koşullarıyla yüzleşmeyi tercih etmiş olursunuz.” ifadelerini kullandı.
“Yapay Zeka Fırsattır, Ama Kontrollü Kullanılmalı”
Son olarak yapay zekâya da değinen Dr. Karahindiba, “Yapay zeka sektörde faydalı olabilir ama kendimize şunu sormalıyız: Bu işi yapay zekâ olmadan yapamaz mıyım? Yapay zekayı üretmek için mi kullanıyorum yoksa yaptığım işi iyileştirmek veya hızlandırmak için mi?” diyerek teknolojinin kolaylaştırıcı yönünün yanında bireyin üretkenliğini düşürme riskine karşı da dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Özellikle yapay zekanın intihal amacıyla kullanılmasına da dikkat çeken Dr. Karahindiba, bu konuda bireylerin vicdani açıdan konuyu doğru değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.
