Işıl SIPÇIK
Dicle GÜNGÖR
Fotoğraf: Hamza AKTAY
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi 2019-2020 Akademik Yılı Oryantasyon Programı 16 Eylül’de başladı.
İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan Oryantasyon Programı, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve tanıtım filminin izlenmesi ile başladı. Programın açılış konuşması İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu tarafından yapıldı.
Prof. Dr. Yolcu, “Türkiye’nin 100. yıl mezunlarını görüyoruz. İstiyoruz ki sizler de ülkemize çok güzel işler yapın. İletişim dünyasının bütün alanları sizlerin çalışma alanlarınız” diyerek İstanbul Üniversitesi’ni kazanan öğrencileri tebrik etti, oryantasyon eğitiminin fakültemize ilk defa gelenler için bir rehber niteliğinde olacağını belirtti. Prof. Dr. Yolcu, fakültemizde sene içinde gerçekleşecek olan söyleşilerle, gerçekleştirilen atölyelerle öğrencilerin kendini geliştirebileceğini söyledi.
İletişim fakülteleri bazında ele alındığında Türkiye’nin ilk İletişim Fakültesi olmasının yanı sıra ülke çapındatüm bölümlerimizin kendi alanlarında en yüksek puanlarla tercih edilen bölümler olduğunu belirten Prof. Dr. Yolcu, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı başında İletişim Fakültesi’ni kazanan öğrenci sayısının 3896 olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Yolcu, “Birinci sınıfa başladığınızda uygulama birimlerinde çalışmaya başlayın. Uygulama birimlerinde çalışırsanız hem hocalarınıza kendinizi tanıtırsınız hem de yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Boş zamanlarınızda mutlaka size o çalışma disiplinini verecek birimlerimizde çalışmanızı öneriyorum. Bir süre kadro eksikliğinden dolayı ara verdiğimiz araştırma alanındaki uygulama birimimiz, akamedyamız bu sene devreye girecek” diyerek bu sene yeni bir uygulama biriminin açılacağını da belirtti.
Prof. Dr. Yolcu’nun konuşmasının ardından bölümlerine dereceyle giren öğrencilere İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu tarafından hediye ve rozet takdimi yapıldı.
Dereceye giren öğrencilere rozet takdiminin ardından “Dersler ve Ders Programı Hakkında Bilgilendirme Sunumu” yapan İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Burcu Kaya Erdem, “Hepinizi İstanbul Üniversitesi öğrencisi olma hakkını kazanmanızdan dolayı tek tek kutluyorum, bu büyük bir başarı. Ancak bu başarınızla yalnızca yolun yarısını kat etmiş durumdasınız. Başarı sürecinizi tamamlamak için bir başka yolun başındasınız. Çünkü üniversite denildiğinde ilk görsel olarak karşınıza çıkan İstanbul Üniversitesi’nin görkemli kapısından girmiş bulunuyorsunuz” dedi. Doç. Dr. Kaya Erdem, eğitim planlaması yapılırken hangi unsurlara dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı, ders seçme işlemleri ve AKSİS hakkında bilgi verdi.
“İletişim Fakültesi Staj Faaliyetleri Bilgilendirme Sunumu” gerçekleştiren Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı fakültemizdeki staj faaliyetleri ile ilgili, “Öncelikle bizde staj ikiye ayrılıyor, iç ve dış staj olarak. Önceki senelerde iç stajımızı dönem boyunca yapabiliyordunuz. Hem staj yapacak öğrencilerin hem de staj yapılan birimlerdeki koordinasyonunu sağlayabilmek adına iç stajları bir ders olarak transkriptinize koyduk” diyerek sözlerini iç ve dış stajın ayrımları, stajın önemini açıkladıktan sonra sözlerine son verdi.
Dr. Öğr. Üyesi Sarı’nın ardından Dr. Öğr. Üyesi Onur Akyol, “Uygulama Birimleri Hakkında Bilgilendirme Sunumu”nu gerçekleştirdi. İletim Gazetesi, Ajans İstanbul İletişim, Radyo İletişim ve İÜWEBTV olmak üzere dört uygulama birimi olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Akyol, birimlerin kuruluş amaçlarını ve yaptığı etkinlikleri öğrencilerle paylaştı. Birimlerin tanıtımlarının ardından tanıtım videoları izlendi.
Program, Prof. Dr. Ayşen Akkor Gül’ün “Erasmus Değişim Programı Sunumu” ile devam etti. Prof. Dr. Akkor Gül, konuşmasında İstanbul Üniversitesi’nin 23 üniversiteyle anlaşmaları 2021 yılına kadar sürecek olan Erasmus Programları hakkında bilgi verdikten sonra “Programın misonu yüksek öğrenim kalitesini arttırarak öğrencilerde farklı kültürlere yaşam biçimlerine karşı toleranslı bir yaklaşım becerisi geliştirmek. Aynı zamanda istihdam piyasasına uygun eleman yetiştirmek” sözleriyle Erasmus programının amaçlarını dile getirdi.
Bir diğer öğrenci programı olan Mevlana Değişim Programı’nı tanıtan Prof. Dr. Seçkin Özmen, bu programın öğrencilere Avrupa ülkeleri haricindeki ülkelere gitme fırsatı verdiğini belirtti.
Prof. Dr. Özmen “Bu program Erasmus kadar ilgi gören bir program değil. Mevlana Avrupa ülkelerinden ziyade diğer ülkelerde farklı kültürleri, farklı eğitim disiplinlerini tecrübe etmenizi sağlayan bir program” diyerek Mevlana’nın Erasmus’a göre öğrencilere daha çok çeşitlilik vaat ettiğini dile getirdi.
İstanbul Üniversitesi bünyesindeki öğrencilere sağlanan Farabi programı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Belkıs Ulusoy, Farabi’nin Türkiye’deki üniversiteler arasındaki değişimi kapsayan bir program olduğunu belirtti. İstanbul Üniversitesi’nin 89’u devlet 1’i vakıf olmak üzere 90 üniversite ile anlaşması olduğunu da dile getirdi.
Programın devamında “Askıda Ne Var?” Kuruluşunun Genel Müdürü olan Sanem Turan Yıldız söz aldı. Turan Yıldız, konuşmasına “Askıda Ne Var?” organizasyonunun üniversite öğrencilerine ücretsiz ürün sağlayan bir girişimcilik projesi olarak kurulduğunu anlatarak başladı. “Askıda Ne Var?”ın kurulduğu günden bu yana çeşitli gönüllüler, markalar ve sponsorlarla çalışarak kitlelere yayıldığını belirten Turan Yıldız, “ ‘Askıda Ne Var’a artık sadece ürün değil, deneyimsel etkinlikler de bırakılmaya başladı” diyerek sözlerine devam etti. Konuşmasının ardından Sanem Turan Yıldız’a Doç. Dr. Burcu Kaya Erdem tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Sanem Turan Yıldız’ın konuşmasının ardından Dr. Öğr. Gör. Özlem ARDA’nın hocalığını yaptığı Belgesel Film dersi kapsamında İÜ İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan Beşer, Meryem’in Kalemi, Muna adlı belgesel film gösterimleri yapıldı.
Belgesel film gösterimlerinin ardından Oryantasyon Programı’nın ilk günü sona erdi.