Merve Dağlı
Aralık ayının gelmesiyle, hakkında birçok efsaneler bulunan ve yılbaşı çiçeği olarak bilinen ‘’Kokina’, çiçekçi tezgâhlarını süslemeye başladı. Kış mevsiminin soğuk, renksiz günlerinde aniden ortaya çıkan, sokakları ve hayatımızı renklendiren, birçoğumuzun adını bile bilmediği o çiçek, Kokina Çiçeği.
‘’Kokina’’ kelimesi Rumca kökenli olup, ‘’kırmızı’’ anlamına geliyor. Anavatanı Güney Avrupa olan bu bitki, aynı zamanda Akdeniz ve İran civarında da yetişiyor. Soğuğa dayanıklı olmasıyla bilinen bu çiçeğe karlı, soğuk bir günde ormanda yaptığınız yürüyüş sırasında rastlamanız mümkün.
Yeni yıl arifesinde yeşil ve kırmızının muhteşem uyumuyla karşımıza çıkan Kokina, ağırlıklı olarak roman aileler tarafından yapılıyor. İki ayrı bitkinin bir araya getirilmesiyle hazırlanan bu çiçeğin yapım aşaması oldukça meşakkatli. Biz de çocukluğundan beri sayısız Kokina Çiçeği hazırlayan, Roman aileye mensup çiçekçi Zeliha Yıldırım ile Kokina’nın hikâyesi hakkında konuştuk.
Tezgâhındaki kokinaları dikenli yapraklarına rağmen severek hazırladıklarını belirten Zeliha Hanım, ‘’Biz her sene yılbaşından iki ay önce şehre yakın dağlık bölgelerden ya da ormanlardan bu çiçeğin yeşil yapraklarını toplarız. Yaprakların her biri dikenlidir ve toplarken ellerimiz yara içinde kalır. Ama yine de toplamaya devam ederiz. Kasım ayına girdiğimizde de adı ‘Sincan’ olan kırmızı meyveleri toplayıp, bu ikisini iplerle birbirine bağlar, demet haline getiririz’’ diyerek bir Kokina demetinin hazırlanmasının üç gün sürdüğünü ifade etti.
Aynı zamanda bir rivayete göre, Kokina Çiçeği’nin sahibine şans ve mutluluk getirdiğine inanılıyor. Bu rivayet hakkında Zeliha Hanım’ın ifadesi ise şöyle: ‘’Biz Romanlar bu çiçeği yıllar önce eski İstanbul Rumlarından öğrendik. O zamanlardan beri Kokina, şans çiçeği olarak anlatılır. Çocukluğumuzda her yeni yıl öncesinde Kokina hakkında hikâyeleri dinlerdik. Yılın sonunda evinde Kokina olmayan tek bir Roman göremezsiniz. Bu inanış, eskilerden beri sürüp gidiyor. Biz de bu çiçeği almak isteyen her müşterimize Kokina’nın şans çiçeği olduğunu anlatırız. Bir sonraki yıla kadar yapraklarını dökmeden, tazeliğini koruması ise tutulan dileklerin kabul olacağına işarettir, bazı efsanelere göre de o kişiyi ev sahibi yapacağına inanılır.’’
Bunların yanında kökleri kurutulup çay haline getirilerek tüketildiği bilinen Kokina’nın, vücutta ödem giderici ve antioksidan özelliğiyle bağışıklığı güçlendirici etki yarattığı da ifade ediliyor.
Yılbaşı atmosferine en çok yakışan çiçekler arasında olan Kokina, 31 Aralık gecesine kadar tezgâhları süslemeye devam edecek.