Beyza Nur KIZILDEMİR, Neslihan KALKAN, Murat KASAP
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleşen Vefatının 100. Yılında Sultan II. Abdülhamid konferansı, 9 Şubat’ta İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Vefatının 100. Yılında Sultan II. Abdülhamid etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan TC Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Bizim için tarih, sadece hikâye olarak okunan bir şey değildir; tarih, ders almak için o gün yaşanan olaylardan bugüne ibret çıkarmak için ve bu ibretler çerçevesinde bugünü daha iyi anlamak ve yarına daha iyi hazırlanmak için okumamız gereken bir alandır” dedi.
Birbirine Benzer İki Dönemi Çok İyi Anlamak Zorundayız
Sultan Abdülhamid Han döneminin, yaşanan olayların çokluğu sebebiyle detaylı incelemelere elverişli olduğunu belirten Prof. Dr. Kurtulmuş, Sultan Abdülhamid Han’ın yaşadığı dönem ile aşağı yukarı bu dönem arasında olağanüstü yüksek düzeyde benzerlikler var olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Kurtulmuş, konferansa katılım sayısının yoğunluğuna dikkat çekti ve teşekkürlerini ileterek sözlerini noktaladı.
Prof. Dr. Kurtulmuş’un ardından kürsüye konuşmasını yapmak üzere Prof. Dr. İlber Ortaylı çıktı. Prof. Dr. Ortaylı, “Türkiye toplumu, İkinci Abdülhamid Han dönemini değerlendirmede geç kalmıştır” diyerek Abdülhamid Han’a karşı bir önyargı oluşturulduğunu vurguladı. Sultan Abdülhamid’in aile kökenine ve yaşam tarzına değinen Prof. Dr. Ortaylı, o dönemin birtakım detaylarını da anlattı. Birinci Meşrutiyet ile İkinci Meşrutiyet dönemlerine karşılaştırmalı olarak değinen Prof. Dr. Ortaylı, Sultan Abdülhamid devrinin hemen öncesindeki Osmanlı profilinden de örneklerle söz etti.
“Sultan Abdülhamid Devrine Toprak Kaybederek Girdik”
Prof. Dr. Ortaylı, iç ve dış diplomasinin önemine değinerek, “Sultan Abdülhamid devrine, topraklarımızın çok önemli, bereketli kısımlarını kaybederek girdik. Eğer Sultan Abdülhamit tipinde bir iç politikacı, bir iç diplomat olsa belki bu gün bir takım problemleri çözülmüş olarak bulurduk” ifadelerini kullandı. Sultan Abdülhamid’in bazı konularda son derece yatıştırıcı ve olayları önceden gören bir tarafının olduğunu, bir tarafıyla da yapacak bir şeyinin olmadığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ortaylı, “Çünkü Türkiye’nin aydın sınıflarının maalesef yetişme tarzları ve bilgileri gelişen dünyanın problemlerini kavrayacak durumda değildi” şeklinde konuştu.
Sözlerine II. Abdülhamid Han’ın İslam dünyasında aktif olmayı kendisine şiar edindiğini söyleyerek devam eden Prof. Dr. Ortaylı, Türkiye dışındaki Müslümanların yetiştirilmesinde çok büyük katkıları olduğuna da vurgu yaptı. Prof. Dr. Ortaylı, “Abdülhamid Han, Avrupa yaşamı ve stilini çok iyi takip eden birisidir ve eğitime çok önem verirdi ” ifadeleri ile sözlerini noktaladı.
Konferans, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un, Prof. Dr.Ortaylı’ya hediye takdiminin ardından sona erdi.