Yağmur Ceren KURAL, Murat KASAP, Mehmet TOSUN
Fotoğraf: Halil SAÇ, Özge TAN, Özge KONDAKÇI, Hüseyin ESKİN
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi 2018-2019 Akademik Yılı Oryantasyon Programı 17 Eylül’de başladı.
İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan Oryantasyon Programı, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve tanıtım filminin izlenmesi ile başladı. Programın açılış konuşması İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu tarafından yapıldı. Prof. Dr. Yolcu, İstanbul Üniversitesi’ni kazanan öğrencileri tebrik ederek, Türkiye’deki İletişim Fakülteleri arasından en yüksek puanlı öğrencilerin yerleştiğini belirtti. Prof. Dr. Yolcu, öğrencilerin iletişim alanındaki tercihlerinin azaldığını belirterek, “Bizim fakültemizdeki öğrenciler yüksek puanlarıyla isteyerek bizi tercih ediyor ve bize sahip çıkıyor. İyi eğitim alabileceğiniz, çok güvendiğimiz ve söz sahibi olan, birçok projeyi ortak yürüten bir kadromuz var. Bu kadroya mutlaka danışın” dedi.
İletişim Fakültesi’nde iletişim alanında güncellenebilecek ve yenilikleri karşılayabilecek müfredat olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yolcu, “Fakülte birimlerinde mutlaka yer almaya çalışın. İstediğiniz bölümlerden istediğiniz dersleri seçebileceksiniz. Sektör profesyonellerini bu fakültede göreceksiniz. Hocaların proje bazlı çalıştığını ve öğrencilerin de bu projelerde yer aldığını göreceksiniz” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Yolcu, İstanbul Üniversitesi’nin iletişim alanında en köklü üniversitelerden biri olduğunu ve 2 Nobel ödüllü mezunu olduğunu kaydederek, hedeflerin büyük olmasının gerekliliğine değindi. Sektörde girişimci olmanın gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Yolcu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Fakültemize gelen sektör profesyonellerinden bir şeyler almaya çalışın. Sosyal medya, medya ve yeni medyaya ilginizi kaybetmeyin. Sizin başarılarınızla biz de kendimizi başarılı hissediyoruz. Buraya gelen öğrenciler meslek sahibi olmak istiyor. Biz de hocalarınızla size destek oluyoruz.”
Prof. Dr. Yolcu’nun konuşmasının ardından bölümlerine dereceyle giren öğrencilere Bölüm Başkanları Prof. Dr. Ergün Yolcu, Prof. Dr. Murat Özgen ve Prof. Dr. Ece Karadoğan Doruk tarafından hediye ve rozet takdimi yapıldı.
Rozet takdiminin ardından “Dersler ve Ders Programı Hakkında Bilgilendirme Sunumu” yapan İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Burcu Kaya Erdem, “Bu sıralarda oturmaya hak kazanana kadar zorlu bir yol kat ettiniz. Bundan sonra önünüzde yepyeni bir kapı açılıyor. İstanbul Üniversitesi öğrencisi olarak önemli bir değeri ve imajı sürdüreceğinizi umuyorum. Bu kapıdan giriş yaptığınız andan itibaren bu kurum size, siz de bu kuruma aitsiniz. Bu kurumu önemli ve değerli kılan misyonu, vizyonu taşıyan, bu değeri kazandıran öğrencilerdir” dedi. Doç. Dr. Kaya Erdem, ders programları oluşturulurken ve ders seçimleri yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri müfredatlar, ders listesi, öğretim üyeleri listeleri, ders izlenceleri olarak sıralayarak sözlerini sonlandırdı.
Programda, “İletişim Fakültesi Staj Faaliyetleri Bilgilendirme Sunumu” gerçekleştiren Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı, iç staj programının 5. yarıyılda ders olarak seçilebileceğini ifade etti. Dr. Öğr. Üyesi Sarı, ”Öğrencilerimizin iç staj programı için bir hoca seçmeleri ve kontenjanlar dahilinde okulumuzda çalışmak istedikleri bir birime başvurmaları gerekmektedir. İç staj toplamda bir ay sürmekle beraber iç stajda başarılı olamayan öğrenciler mezun olamamaktadırlar” şeklinde sözlerine devam ederek dış stajın zorunlu olmadığını, isteğe bağlı olduğunu belirtti.
Ardından Dr. Öğr. Üyesi Onur Akyol, “Uygulama Birimleri Hakkında Bilgilendirme Sunumu”nu gerçekleştirdi. İletim Gazetesi, Ajans İstanbul İletişim, Radyo İletişim ve İÜWEBTV olmak üzere dört uygulama biriminin olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Akyol, bu birimler hakkında bilgi vererek amaçlarını anlattı. Sunumda birimler hakkında tanıtım videoları izlendi.
Sonrasında Doç. Dr. Özgü Yolcu “İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Sosyal Medya Hesaplarının Sunumu”nu yaptı. Doç. Dr. Yolcu, ”Bu büyük ailenin parçası olmak sizi çok daha güçlü hale getirecek. Bu aileden güç almanız için iletişim kurmanız ve projelere dahil olmanız gerekiyor. Sosyal medya bu anlamda etkinliklerden, gelişmelerden haber almamız için çok önemli. Bu yönden gerek üniversitenin gerekse fakültenin sosyal medya hesaplarını takip etmeniz önemli” dedi.
Oryantasyon Programı’nın son sunumunu Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin, “Kısmi Zamanlı Öğrenci Programı” hakkında yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Aytekin, ”Teknik ve altyapısı güçlü uygulama birimlerimiz var. Kısmi Zamanlı Öğrenci programında temel amaç burs mahiyetinde ücret ve mesleki anlamda öğrencileri hazırlamak” diyerek Kısmi Zamanlı Öğrenci Programı şartları, başvurusu, ücreti ve çalışma süreleriyle ilgili bilgi vererek konuşmasını sonlandırdı.
Fuat Kozluklu, Deneyimlerini Paylaştı
Oryantasyon Programı’nın ikinci bölümüne TRT Haber Spikeri Fuat Kozluklu konuk oldu. Öğrencilerle deneyimlerini paylaşan Kozluklu, öğrencilere adaletli olmak gerektiğini ve iyi insan olmanın önemini anlattı. İletişim alanında dersler verdiğini belirten Kozluklu, yerelden ulusala, ulusaldan uluslararası alandaki hedeflerine ulaştığını anlattı. Üniversitede ilk günü olan gençlere tavsiyelerde bulunan Kozluklu, “Çok bilgili ve birikimli olun, tuvalete bile cep telefonu ile gidilen bir dönemde sizler tuvalete bile kitapla gidin” dedi. Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Kozluklu’ya söyleşi sonunda Prof. Dr. Ergün Yolcu tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Oryantasyon Programı’nın ilk günü toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.