Işıl SIPÇIK
İstanbul Üniversitesi Türk Sineması Günlerinde Derviş Zaim Haftası, “Balık” filminin gösterimi ile devam etti. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programın açılış konuşmasını Doç. Dr. Özgü Yolcu gerçekleştirdi.
Film gösterimi sonrası Doç. Dr. Özgü Yolcu moderatörlüğünde sanat yönetmeni Natali Yeres ile gerçekleştirilen söyleşide film üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. “Balık”, “Nokta” ve “Rüya” filmlerinde Derviş Zaim’le birlikte çalıştığını söyleyen Yeres, Zaim’le çalışmanın çok keyifli olduğundan bahsetti.
Yeres, Derviş Zaim’in filmlerinin hepsinde kadın karakterlerinin güçlü olduğuna dikkat çekerek “Balık” filmindeki “Filiz” karakterini, çocukken babasının ona yedirdiği balıkla konuşmaya başlaması ve göle teşekkür etmek gerektiği şeklinde mistik ve şamanik davranış kalıplarıyla tanımladı. “Boynundaki kolye de bu inancın bir ürünü. Filmde çok görülmüyor ama hikâyenin inandırıcılığı açısından önemli bir detay” diye ekledi.
Gerçek olanın sinemaya aktarılırken değer kaybetmesinin önüne geçilmesi için sette her şeyin sıfırdan yapıldığını dile getiren Yeres, Filmde gösterilen balık türünün benzersiz ve gerçekçi olması için çok çalışıldığını sözlerine ekledi. Sette kullanılan balıkları oyuncu arkadaş olarak gören Yeres, bakımlarıyla eksiksiz ilgilenildiğini söyledi.
“Balık” filminin doğa ile insan arasındaki ilişkiye dair düşündürdüklerine değinen Yeres, “Doğa-insan ilişkisiyle baş edememe duygusu var. Basit bir gündem içinde kısır denge. ‘Kaya’ karakteri doğaya ihanet ettiği zaman karşılığında eşini kaybederek bir ceza görüyor” diyerek doğaya verdiğimiz zararın bize zarar olarak döndüğünü vurguladı.
Soru-cevap kısmının ardından söyleşi, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı’nın Doç. Dr. Yolcu ve Yeres’e teşekkür belgesi takdim etmesi ile sona erdi.