Özge TAN
Sinema sanatının felsefesi üzerine çalışmalar yapan Sinefilozofi Dergisi’nin bu yıl ilk kez düzenlediği Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu, 23- 25 Kasım tarihlerinde Akbank Sanat’ta gerçekleşti.
Birinci Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nda İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İlkay Nişancı da konuşmacı olarak yer aldı. Dr. Öğr. Üyesi Nişancı, konuşmasını Krishnamurti’nin hakikat düşünceleri doğrultusunda sinemada hakikatin imkânı ve imkânsızlığı üzerine yaptı. Krishnamurti’nin “Hakikat ülkesinin yolu yoktur” diyerek pek çok guru düşüncesine karşı önemli bir duruş sergilediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Nişancı, “Genel ayrımdan farklı olarak Krishnamurti, düşünce ve hakikat arasında bağlantı kurmaz” dedi. Hakikat kavramını gerçekliğin zihindeki öznel yansıması olarak tanımlayan Nişancı, sinemanın içsel doğamızla temas kurduğunu ve bu bakımdan kendimizi anlamak açısından önemli olduğunu açıkladı.
Dr. Öğr. Üyesi Nişancı’nın sunumunun ardındanNişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Döndü Toker, “Sanaldan Gerçekliğe Bir Okuma Denemesi: Star Wars Evreninin Gerçeklikle Etkileşimi” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Film serisinden doğan Jedizm dininden bahseden Toker, Star Wars serisinin yazar ve yönetmeni George Lucas’ın “Star Wars serisini yaparak aydınlık tarafın çırağıyken, Anakin Skywalker gibi karanlık tarafa geçmiş oldum” dediğini aktaran Toker, Lucas’ın alternatif filmler yaparken Star Wars ile popüler dünyaya geçişine değindi.
Oturumun devamında Engin Ümer, “Nostalji Perdesi ve Geçmişi İcat Etme” , Güven Özdoyran “Köpek Dişi ya da Mülklerin En Tehlikelisi Olarak Dil” sunumunu gerçekleştirdi.
Eş zamanlı olarak düzenlenen Sinema ve Empati başlıklı oturumda İÜ İletişim Fakültesi Arş. Gör. Dr. Mehmet Sarı, “Kült Filmlerde Karakter Kolektifi, Melez Duygular ve Duygusal Buluşma” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Etkinliğin ikinci gününde ise İletişim Fakültesi yüksek lisans öğrencilerinden Hülya Akan Çelik “Bir Metaetik Tartışması Olarak Asghar Farhadi Sineması: Satıcı” adlı sunumuyla sempozyumda yer aldı.
Üç gün süren sempozyuma Tayfun Pirselimoğlu, Ümit Ünal, Belmin Söylemez, Emre Yeksan, Ceylan Özgün Özçelik ve Ercan Kesal gibi başarılı sinemacı ve yönetmenler de katıldı.