Murat Kasap, Rana MADEN, İpek EKŞİOĞLU
FOTOĞRAF- Celil KURŞUN
Dr. Öğr. Üyesi Hülya Semiz Türkoğlu’nun İletişim Seminerleri dersi kapsamında ATV muhabiri Işıl Açıkel İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesine konuk oldu.
21 yıldır gazetecilik yapan ve 2008 yılından beri ATV’de muhabirlik yaptığını ifade eden Işıl Açıkel, “Özellikle son yıllarda haber yazan yok. Genelde anons ve röportaj şeklinde haberler yapılıyor. Bir gazetede staja başlamak, ilk adımınızı böyle atmak daha önemli” ifadelerini kullandı.
“Haber Üretmek İçin Emek Vermek Gerekiyor”
Haber yazmak için emek vermenin ve fikri takibin çok önemli olduğuna değinen Açıkel, Küba’daki kanser aşısı haber süreciyle ilgili konuştu; Özellikle sağlıkta en çok izlenen haber kanser haberleri. Ben de bunun için Küba’ya gittim. İstanbul’da da kalabilirdim fakat işimi severek yaptığım için oraya gidip böyle bir haber yapmaya karar verdim” dedi.
“Haber Yazmayı Öğrenmek Çok Önemli”
Televizyon gazeteciliğinde klasik gazetecilikten farklı olarak muhabirlerin kolaya alıştığına ve haber yazmayı bilmenin önemine vurgu yapan Açıkel,” Yaptığınız haberin takipçisi olun ve notlar tutun. Zaman zaman geriye dönmeniz gerekiyor. Mutlaka not tutmalısınız ve not almalısınız” tavsiyelerinde bulundu. Gazetelerde her branşın bir muhabiri olduğundan ve televizyonda daha az kişiyle daha çok iş yapılmaya çalışıldığından bahseden Açıkel, televizyonda bir alanda uzmanlaşmanın zor olduğuna değindi.
“Sosyal Medya Canlı Yayınları Oldukça Etkiliyor”
Canlı yayınların eskisi kadar önemli görülmediğini belirten Açıkel, ”Canlı yayınlar eskisi gibi çok izlenmiyor. Burada sosyal medyanın ve haber kanallarının çok büyük etkisi var. Çünkü bir haberi akşama kadar döndüre döndüre veriyorlar. Akşam 19.00’a gelindiği zaman herkes zaten her bilgiyi almış oluyor. O yüzden de canlı yayınlar bu noktada çok ilgi görmüyor” ifadelerini kullandı.
”Gazetecilik Bir Hayat Koşusu”
Televizyon haberciliğinde görselliğin ve dikkat çekiciliğin öneminin yanı sıra farklı olmanın da gerektiğini dile getiren Açıkel, haber yaparken iletişimin de çok önemli olduğunu söyledi. Her mesleğin kendince zorlukları var diyerek konuşmasını sürdüren Açıkel,” Bu işi severek yapmanızı tavsiye ediyorum. Haberinizin peşine düşeceksiniz ve emek vereceksiniz. Hangi mesleği yaparsanız yapın, sorgulayıcı olun. Özellikle gazetecilik bir hayat koşusu. Meslekte saygı değer olmak gerekiyor.Umarım siz de buradan mezun olunca istediğiniz yerlere gelirsiniz. Bir yerde işe başlayacaksanız haberin peşinden koşun” diyerek sözlerini tamamladı.
Dersin sonunda Dr. Öğr. Üyesi Hülya Semiz Türkoğlu tarafından Işıl Açıkel’e teşekkür belgesi takdim edildi.