Tuğçe AYÇİN, Hamza AKTAY
Fotoğraf: Hamza AKTAY
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünde 19 Temmuz’da başlayan Tercih ve Tanıtım Günleri faaliyetleri, 3. gününde öğrenci ve velilerin yoğun ilgisiyle devam ediyor.
İstanbul Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’nde, 19- 23 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Tercih ve Tanıtım Günleri’nin 3. günü büyük bir katılımla tamamlandı. Fakülte, meslek yüksekokulu ve birim sorumlularından İstanbul Üniversitesi ilgili detaylı bilgi alan öğrenciler, İstanbul Üniversitesinin tarihi, yerleşkeleri, burs, beslenme, barınma, spor, sağlık ve sosyal olanakları, öğrenci ve öğretim üyesi değişim programları gibi pek çok konuda bilgilendirildi.
İletişim Fakültesi standının bugünkü sorumluları Öğr. Gör. Fatih Özkoyuncu, Arş. Gör. Kutluay Keskin ve Arş. Gör. Emre Koparan, tercih tanıtım faaliyetleri ve İletişim Fakültesini tercih etmek isteyen aday öğrenciler hakkında izlenimlerini aktardı.
Halka İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğr. Gör. Fatih Özkoyuncu, tercih ve tanıtım faaliyetlerinin yoğun bir ilgiyle sürdüğünü ve aday öğrencilerin Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım ve Radyo Televizyon ve Sinema Bölümleri olmak üzere her 3 bölüme de talep gösterdiklerini belirtti. “Gelen öğrencilerin yüzde 90’ından fazlası önceden araştırma yaparak geliyorlar” diyen Öğr. Gör. Özkoyuncu, bu öğrencilerin önceden bilgileri olduğu için çok doğru sorular sorduklarını ifade etti.
“Öğrencilerimiz Profesyonelce Refleksler Ediniyor”
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Uygulama Birimi Ajans İstanbul İletişim hakkında açıklamalarda bulunan Öğr. Gör. Özkoyuncu, öğrencilerin aldıkları derslerin yanı sıra Ajans İstanbul İletişim’de kadrolu olarak ve gönüllülük esasıyla çalışabildiklerini söyledi. “Şu an 22-23 öğrencimiz var, bunların 7 tanesi kısmi zamanlı olarak çalışıyor” şeklinde konuşan Öğr. Gör. Özkoyuncu, öğrencilerin tamamının gönüllülük coşkusuyla çalıştığını vurguladı. Öğrencilerin mezun olduktan sonra hangi alanlarda çalışmayı planlıyorlarsa o alanlarda uygulama yapabildiklerini kaydeden Öğr. Gör. Özkoyuncu ifadelerini şöyle sürdürdü: “Öğrencilerimiz etkinlikleri tamamen kendileri tasarlıyorlar, onların uygulamalarını yapıyorlar, iletişimini yapıyorlar. Ya da hocalarımız tarafından tasarlanmış, düşünülmüş olan etkinliklerin organizasyonlarını yapıyorlar. Aynı zamanda içerik üretimine dair, metin yazımından sosyal medya iletişimine kadar birçok alanda, çeşitli seminerler ve dersler aracılığıyla yetkinliklerini arttırıyorlar.” Öğr. Gör Özkoyuncu, öğrencilerin profesyonelce refleksler edinmiş bir biçimde çalıştıklarını ifade ederken, ortaya çıkan ilgi ve coşkudan dolayı çalışmaların sevinçle devam ettiğini belirterek sözlerini noktaladı.

“Uygulama Birimleri, Mesleğin Simülasyonu Niteliğinde”
Gazetecilik Bölümü Arş. Gör. Kutluay Keskin, tercih ve tanıtım faaliyetlerinde karşılaştıkları öğrencilerin ilgilerinin ve niteliklerinin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. “Karalı ve ne istediğini bilen öğrencilerle bir araya geldik” diyen Arş. Gör. Keskin, nitelikli bir yoğunluk olduğuna dikkat çekti. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinin kurum içinde öğrenciyi sektöre hazırlama konusunda diğer üniversitelere kıyasla daha yoğun ve köklü bir deneyiminin olduğunu vurgulayan Arş. Gör. Keskin, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinin İstanbul’un kalbinde olmasının ve sektörle çok iç içe bir konumda bulunmasının sağladığı avantajları öğrencilere aktardıklarını söyledi. Arş. Gör. Keskin, “İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak sektörden çok sayıda misafir ağırlıyoruz” şeklinde konuşurken, bu misafirlerden öğrencilerin yararlanması konusunda hem üniversite içinden hem de sektörden çok yoğun bir talep ve teşvik olduğunun altını çizdi.
Sözlerine Gazetecilik Bölümü Uygulama Birimi İletim gazetesi hakkında değerlendirmelerde bulunarak devam eden Arş. Gör. Keskin, şu ifadeleri kullandı: “Gazetemizde hem üniversitemizi ilgilendiren günlük haberleri yazıyoruz hem de öğrencilere istedikleri, sevdikleri konularda özel haber yapma imkânı tanıyoruz. Öğrenciler burada sistemin nasıl işlediğini bir patron- çalışan ilişkisi içerisinde değil, hoca- öğrenci ilişkisi içerisinde öğreniyorlar. Neyin haber olacağından, haberin nasıl yazılacağına kadar birçok konunun öğrencilerimize aktarıldığı İletim gazetemizin kapısı sadece Gazetecilik bölümü öğrencilerine değil; hırsı, iştahı olan bütün öğrencilere açık.” İletim gazetesinin aylık olarak yayınladığını kaydeden Arş. Gör. Keskin, İletim’de özel sektördeki bir gazete kadar profesyonel şekilde eğitim verildiğini söyledi. “Öğrencilerimizin yazdığı çoğu habere ana akım medyada da rastlayabiliyoruz. Bu da söz ettiğimiz profesyonelliğin bir göstergesi” diyen Arş. Gör. Keskin, uygulama birimlerinin mesleğin sektör öncesi bir simülasyonu niteliğinde olduğunu ve öğrencilerin buralarda deneyim kazanmasının önemli bir avantaj olduğunu aktararak ifadelerini tamamladı.
“Mezun Etmek İstediğimiz Öğrenci Profiliyle Karşılaşıyoruz”
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Arş. Gör. Emre Koparan, Tercih ve Tanıtım Günleri’nde İletişim Fakültesi standına gelen öğrencilerin çoğunun, başarı sıralaması ve puanı yüksek öğrenciler olduğunu ifade etti. Bekledikleri öğrenci profilline uygun adaylarla karşılaştıklarını söyleyen Arş. Gör. Koparan, “Birkaç yıldır bu alanda devam etmek istediğini, bu fakültede öğrenim görmek istediğini ve medyada yer almak istediğini belirten arkadaşlar oldu. Kameraya, kurguya, fotoğrafa ilgisi olanlar var. Öğrencilerimizi iyi birer iletişimci olarak mezun etmeyi hedefleyen bir fakülte olduğumuz için, gelmeyi düşünen arkadaşların da bizimle aynı görüşte olması bizi sevindirdi” diye konuştu.
Aday öğrencilere Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Uygulama Birimleri İÜWEBTV, Post Prodüksiyon ve Radyo İletişim hakkında bilgi verdiklerini aktaran Arş. Gör. Koparan, öğrencilere çok fazla teknik imkân sağladıklarını vurguladı. “Uygulama birimlerimizde öğrencilerimize, sadece sinema sektöründe kullanıldığı düşünülen cihazları sunarak, bu cihazları kullanabilme, deneyimleme ve öğrenme fırsatı sağlıyoruz” ifadelerini kullanan Arş. Gör. Koparan, Türkiye’de üretilen belgesel ve deneysel kurmaca filmlerin çok ötesinde bir kurgu sistemlerinin olduğunun altını çizdi. Arş. Gör. Koparan, öğrencilere kameradan kurguya, ışıktan sese; radyo, televizyon ve sinema ile ilgili ne yapmak istiyorlarsa her alanda teorik ve pratik aktarım yapıldığını ifade ederken, öğrencilere okuldaki diğer uygulama birimlerinde çalışma imkanının da sunulduğuna değindi.
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinin İstanbul’da sektörle iç içe olduğunu kaydeden Arş. Gör. Koparan, öğrencilerin sektör öncesi deneyim kazandıkları uygulama birimlerinde, ast-üst ilişkisini patron- işçi kıvamına getirmeden, sert kalıplara sıkıştırmadan ama öğrencileri profesyonel yaşantıya da hazırlayarak sağladıklarını ifade etti. Aday öğrencilerin yeni medyayla sıkı bir ilişki içinde olduğuna ve günümüzde yayıncı, yapımcı ve yönetmen kimliğinin edinilmesinin çok daha demokratik, ucuz ve kolay olduğuna değinen Arş. Gör. Koparan sözlerini şöyle noktaladı: “Öğrenci adaylarımız bütün bunların farkında olarak bir iletişim fakültesi tahayyülüyle geliyorlar. Bu bağlamda aslında bizim buradan mezun etmeyi düşündüğümüz bir iletişimci profiliyle karşılaşmış olmak sevindirici. Böyle bir şey deneyimlemiş olmak bir heyecan. Aday öğrencilerin heyecanlarına daha şimdiden ortak olabilmek, onları daha şimdiden görebilmek bizlere de farklı bir bakış getirdiği için memnunuz.”
İstanbul Üniversitesi Tercih ve Tanıtım Günleri 2019, 23 Temmuz’a kadar İstanbul Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Rektörlük Binası’nda, 24-29 Temmuz tarihleri arasında ise ilgili fakültelerin kendi yerleşkelerinde devam edecek.