Işıl SIPÇIK
İÜ Farabi Avrasya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen 3. Uluslararası Farabi Sempozyumu, 10 Ekim Perşembe günü İÜ Edebiyat Fakültesi Genel Kurul Salonu’nda yapıldı. Sempozyumun açılış konuşmalarını FAMER Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kızılcık, Taraz Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Akimişeva ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak gerçekleştirdi.
“Dil, Mantık ve Düşünce İlişkisi” başlığında konuşmak üzere sempozyuma Mimar Sinan Üniversitesi, Farabi Kazak Milli Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden konuşmacılar katıldı.
Etkinlik, İstiklal Marşı ve Kazak Milli Marşı’nın ardından Bünyamin Aksungur’un Türk dünyasına ait müziklere örnekler verdiği kısa konserle başladı. Söylediği şarkılarla Türk dünyasında kardeşliğe dikkat çeken Aksungur, şarkılar arasında kültürlerin benzerliğine ilişkin bilgiler verdi.
Konserin ardından FAMER müdürü Prof. Dr. Abdullah Kızılcık açılış konuşması gerçekleştirdi. Prof. Dr. Kızılcık, sözlerine Farabi Sempozyumu’nun İstanbul Üniversitesi’nde artık geleneksel hale geldiğini söyleyerek başladı. 2020 yılının Kazakistan’da Farabi Yılı seçildiğini belirten Prof. Dr. Kızılcık, “Her yıl temmuz ayında geleneksel olarak gerçekleştirdiğimiz ‘Avrasya Çalışmaları Sempozyumu’nda Farabi’yi ele alıyoruz” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Kızılcık, Din ve felsefesinin yöntem açısından farklı bakış açılarına sahip olduğunu belirtirken “Böyle bir farklılık söz konusu olsa da hem felsefenin hem de dinin ortak hedefi, birtakım ilkeler çerçevesinde insan mutluluğunu sağlamaktır” açıklamalarında bulundu.
Prof. Dr. Kızılcık’ın konuşmasının sonrasında Taraz Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Akimişeva kürsüye çağırıldı. Doç. Dr. Canan Akimişeva, Kazakistan’ın da yıllardır Farabi üzerine araştırmalar yaptığını aktararak “Farabi, kendi yaşadığı dönemde de ilgi çekmiştir. Eserleri Rusça’ya ve diğer dillere çevrilen Farabi’ye olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Farabi, eserleriyle doğu ve batı felsefesini buluşturmuştur” dedi.
Doç. Dr. Akimşeva’nın ardından İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını gerçekleştirdi. Farabi’nin yaşadığı çağın İslam’ın altın çağı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ak, Muallim-i Sani olarak bilinen Farabi’nin, felsefe alanında, dünyadaki aydınların ve bilim insanlarının takdirini topladığını ifade etti. Farabi’nin İslam’ı ve özgür düşünceyi birlikte ele aldığını belirterek “Farabi, ideal devlet anlayışıyla İslam medeniyetinin inşasına katkıda bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi olarak 2017’de Almatı’da Al-Farabi Kazak Milli Üniversitesi ile imzaladığımız, akademik ve kültürel faaliyetlerle ilgili iş birliği anlaşmasının verimliliğinden son derece memnunuz. Bu sempozyum ise stratejik ortaklık çerçevesinde, ihtiyaç odaklı ve çok boyutlu devamlılığın bir göstergesidir” sözlerini ekledi.
3. Uluslararası Farabi Sempozyumu, “Toplum, Din ve Felsefe İlişkisi” ve “Dil, Düşünce ve Mantık İlişkisi” oturumlarının ardından sona erdi.