Hande Nur OCAK
İÜ Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Bahar Tuna İnce’nin başvurduğu “Sanal Gerçeklik Kullanımının Çocuklarda Dental Anksiyete Üzerine Etkileri” başlıklı 1001 TÜBİTAK projesi, 2019 yılı 1. dönem proje destekleri kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje ekibinde İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı’ndan Dr. Yelda Kasımoğlu ve İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Gökhan İnce yer alıyor.
Çocuk Hasta ile İletişime Geçen Üç Boyutlu Bir Modelleme Tasarımı Planlanıyor
Proje ile çocuklara sanal gerçeklik gözlüğü (SGG) üzerindeki diş hekimi karakteri ve diğer içerikler sayesinde diş tedavisinin eğlenceli bir aktivite olarak sunularak, çocuk hastanın anksiyete ve korkusunu azaltmasının amaçlandığını belirten Prof. Dr. Tuna İnce, “Bu çalışmada video dışında, çocuk hasta ile iletişime geçen üç boyutlu bir modelleme tasarımı planlanmakta ve bu proje ile. doktorlara içerikleri kontrol etmelerini sağlayacak bir harici mekanizmanın da (mobil uygulama) geliştirilmesi hedeflenmektedir” dedi. SGG sistemine eklenecek tüm bileşenlerin projenin daha önceki yapılan çalışmalardan farklı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tuna İnce, SGG’nin çocuklardaki dental anksiyeteyi azaltması çerçevesinde çocuklarda ağız-diş sağlığına bağlı yaşam kalitesinin artırılmasının, çocuk diş hekimliğinde ileri farmakolojik yöntemlere başvurulma oranında azalmanın ve buna bağlı olarak sağlık harcamalarındaki maliyetin düşürülmesinin mümkün olacağını söyledi.
Dünya genelinde ağız-diş sağlığı alanında hastalara yönelik bir SGG uygulamasının olmaması nedeniyle bu proje ile geliştirilecek olan SGG uygulamasının patentlenmesi ve ulusal ve uluslararası alanda diş hekimliği kliniklerinde kullanıma açılması neticesinde ekonomimize katkı sağlayacak potansiyel bir ürüne dönüşeceğini belirten Prof. Dr. Tuna İnce, “Özellikle maliyeti son derece düşük sanal gerçeklik gözlükleri üzerinde çalışacak ve mobil uygulama mağazalarından rahatlıkla indirilip, kolayca kurulabilecek bir mobil uygulama geliştirilmesinin, projenin yaygınlaştırılıp, kolaylıkla kullanılmasında önemli bir adım olacağını düşünüyoruz” dedi.