Nisan Bahar Özel, Merve Dağlı
İstanbul Üniversitesi İktisat Kulübü tarafından düzenlenen ‘’ECOTALKS 2019’’ adlı etkinlik 9 Aralık Pazartesi günü Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi hocalarını ve alanında uzman ekonomistleri öğrencilerle buluşturan etkinlikte, farklı konu başlıkları altında ekonomi, psikoloji ve iktisat alanlarında bilgiler aktarıldı.
İktisadi hayatı insanla ilişkilendiren konuların tartışıldığı etkinlikte sırayla; Spiker Barış Esen, Yatırımcı ve Ekonomist Murat Sağman, İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gökhan Karabulut, A&B Stratejik Yönetim Danışmanlığı ve Eğitim Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Aslıhan Tunçay, Ak Yatırım Pazarlama ve Satış Geliştirme Bölüm Başkanı Ebru Şengül ve Ak Yatırım Türev İşlemler Müdürü Çağan Atlan konuşma yaptılar.
Ticaret Savaşları Siyaseti Etkiliyor
“Küreselleşen Dünya ve Türkiye Ekonomisi” adlı ilk oturum, Yatırımcı ve Ekonomist Murat Sağman ile Bloomberg HT Spikeri Barış Esen’in katılımıyla başladı.
Konuşmasına kendini tanıtarak başlayan Esen, dünyanın şu anki ekonomi gündeminin ABD ve Çin arasında süren “ticaret savaşları” olduğunu ifade etti. “Türkiye tasarruf açığı olan bir ülke, cari açığımız 55 milyon dolar civarındaydı. Türkiye ekonomisi şu an dengelenme sürecindedir” şeklinde konuşan Esen, Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında bilgiler paylaştı. Dünyadaki ticaret savaşlarının aynı zamanda siyasi bir çekişmeye de dönüştüğünü ifade eden Esen, uluslararası ortamda siyasetin ekonomiden nasıl etkilendiğini vurguladı.
“Türkiye’nin Asıl Beka Sorunu Genç İşsizliktir”
İlk oturumun devamında sözü devralan Yatırımcı ve Ekonomist Murat Sağman, ABD’de edindiği tecrübelerini ve çalıştığı kurumlarda karşılaştığı olumsuz durumları nasıl kontrol ettiği hakkında bilgiler aktararak katılımcılara tavsiyelerde bulundu. Sağman ayrıca tarihteki büyük krizler hakkındaki görüşlerini dile getirdi.
Ülkeler arası gelişen gerilimler hakkında “Son 10 yıldır dış siyasetin artık iç siyaseti etkilediğini gözlemliyoruz” diyen Sağman, Çin ve ABD arasındaki meselenin altını çizdi. Sağman, “Biz bugün dış güçlerin finansmanıyla büyüyoruz. Tasarruf oranımız yüzde 14 , çünkü kaynağımız ve paramız yok” ifadeleriyle Türkiye’nin ekonomik durumu ile ilgili analizlerini sundu.
Türkiye’nin ekonomi gündeminin işsizlik olduğuna değinen Sağman, “Türkiye’nin en büyük beka sorunu genç işsizliktir. Bizim onlara iş olanağı sağlamamız lazım ” şeklinde konuştu. Son olarak gelecek sene için Türkiye’nin bir gelişim planı olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.
İlk oturum, Esen ve Sağman’ın katılımcılardan gelen soruları yanıtlamalarının ardından sonlandırıldı.
‘’Sevginin Ölçütü Maddi İsteklerin Karşılanması ile Belirleniyor’’
İkinci oturumun açılış konuşmasını yapan Dr. Aslıhan Tunçay, söze kendisi ve mesleki deneyimleri hakkında bilgi vererek başladı. Modern toplumlarda artık soru sormayan bireylerin çoğunlukta olduğunu dile getirerek soru sormanın ve bilgide farkındalık yaratmanın önemini anlattı. Bir birey olarak her şeyin yönetilebileceğini belirten Dr. Tunçay, bunları yönetirken ‘’kaos’’ ve ‘’algı’’ üzerinde kontrol sağlamanın ilişkileri daha yönetilebilir hale getireceğini söyledi. Ardından para ile mutluluk arasındaki ilişkiye değinen Dr. Tunçay, ‘’Paranın size ne kadar mutluluk getireceği sosyokültürel olarak geçirdiğiniz zamanlama deneyiminizle belirli bir endekstir” diyerek paranın “zaman değeri” ile olan maliyetinin mutluluğu belirlediğini ifade etti. Dr. Tunçay, “Sevgi Rasyonel Bir Değer Midir?” diye sorarak “Paranın egemen güç olduğu modern çağda sevgi de rasyonel davranışlarla bağdaşır hale geldi. Artık kişiler arası ilişkilerde sevginin ölçütü maddi isteklerin karşılanması ile belirleniyor” dedi.
‘’İnsan Hayatının Değeri Sonsuzdur, Ölçülemez’’
İkinci oturumun kapanış konuşmasında ise İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gökhan Karabulut söz aldı. Karabulut “İnsan Hayatının Değeri Nedir?’” konu başlığını değerlendirerek, bilimin yalnızca bir şeyin doğruluğunu ve yanlışlığını bildirebileceğini ancak eylemlerimizin ahlaki ölçütünü belirleyemeyeceğini ifade etti. Bir eylemin sonucu çoğunluk için faydalıysa eylemin iyi olduğunu belirten Prof. Dr. Karabulut, “Hayatta çoğunluğun faydasına olan ekonomik, iktisadi ve sosyokültürel politikalar yürütürsek, iyi olanı arttırabilir ve toplumun refah seviyesini yükseltebiliriz.” şeklinde konuştu. “İnsan hayatının değeri sonsuzdur ve ölçülemez” diyen Prof. Dr. Karabulut sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Bu değeri mutlulukla bağdaştırmaya çalıştığımızda aklımıza hemen ‘Para Mutluluk Getirir Mi?’ sorusu geliyor. Bu konuda 1974 ve 1976 yıllarında Richard Easterlin ve Tibor Scitovsky tarafından ortaya atılan çalışmalar sonucunda gelir ve mutluluğun pozitif ilintili olduğu belirlenmiştir. Fakat bu mutluluğun belli bir doyuma ulaşmasıyla paranın mutluluğa etki etmemeye başladığı görülmüştür’’.
“Birikim İçin En Uygun Zaman Bugün”
“İnsan Ne ile Yaşar?” isimli üçüncü oturumda ilk sözü Ak Yatırım Pazarlama ve Satış Geliştirme Bölüm Başkanı Ebru Şengül aldı.
Şengül, konuşmasına sağlığın bütün maddi değerlerin üzerinde olduğunu belirterek başladı. Yaşamımızın her anında parayla kesişen yollarımız hakkında “Hayatımızın neredeyse her evresinde parayla bir temasımız oluyor” şeklinde konuşan Şengül, biriktirilen paraların neye ve nereye yatırılabileceği hakkında bilgiler verdi. Şengül, “Zaman çok hızlı geçiyor, birikim yapmak için en uygun zaman bugün” ifadeleriyle katılımcılara tavsiyelerde bulundu.
Birikim yapmak için gerekenler konusunda bilgiler aktaran Şengül, konuşmasına “Her gün kenara bir şeyler atın, hayat çok kısa” ifadeleriyle son verdi. Ebru Şengül’ün ardından sözü devralan Ak Yatırım Türev İşlemler Müdürü Çağan Atlan yatırım yapılabilecek riskli alanlar hakkında bilgilendirme yaptı.
Etkinlik, konuşmacılara İÜ İktisat Kulübü tarafından plaket verilerek sonlandırıldı.