Cuma, Kasım 14, 2025
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa Köşe Yazıları

Altın Küre’de “Zhao-Nomadland (Göçebeyurdu)-McDormand”

Murat İri Tarafından Murat İri
15 Mart 2021
içinde Köşe Yazıları, Yaşam
0
Hababam’dan Arabesk’e Sınıfsız Toplumun Gülütleri
0
PAYLAŞIM
8
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Prof. Dr. Murat İri

Chloe Zhao 1982’de Pekin/Çin’de doğdu. New York Üniversitesi’nde film yapımı okudu. Çıkış filmi Songs My Brothers Taught Me/Erkek Kardeşlerimin Öğrettiği Şarkılar (2015) ilk gösterimini Sundance Film Festivali’nde yaptı. İkinci uzun metraj filmi The Rider/Binici (2017) kayda değer övgüler ve adaylıklar aldı. 2020 yapımı Nomadland/Göçebeyurdu filmi ile ABD Kaliforniya merkezli uluslararası gazeteciler tarafından belirlenen Altın Küre ödüllerinin 78’incisinde drama dalında en iyi film ve yönetmen ödüllerini havaya kaldırdı. Böylece 1984’te Yentl (1983) filmi ile bir kadın olarak ilk Altın Küre ödülü alan Barbra Streisand’ın yanında kendine yer açtı.

İlgili Haberler

16. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri Başlıyor

16. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri Başlıyor

13 Kasım 2025
Radyo Televizyon Sinema Bölüm Başkanları ve Radyo Televizyon Eğitimin Geleceği ve Sektör İş Birlikleri Çalıştayı Düzenlendi.

Radyo Televizyon Sinema Bölüm Başkanları ve Radyo Televizyon Eğitimin Geleceği ve Sektör İş Birlikleri Çalıştayı Düzenlendi.

5 Kasım 2025

En erken zamanlarından bu yana sinema hareket eden insanları mercek altına aldı. Sirk (1928) filminde Şarlo ya da “Five Easy Pieces-Beş Basit Parça” (Bob Rafelson/1970) filminde Jack Nicholson devamlı hareket halindeydi. Göçebeyurdu filmi de konu içinde yerini buldu. Film, iflas eden Birleşik Devletler Alçıtaşı fabrikasının sahip olduğu ama 2011’de kapanan sanayi kenti Empire (Nevada)’da başlar. Dul kadın Fern (Frances McDormand) adını Vanguard (Karavanmuhafızı) koyduğu beyaz karavanında önceki hayatından birkaç yadigar eşya ile uyur, yemek yapar, otoban üzerinde hayatını sürer. Fern, spor eşyaları satan mağazada tanıdık bir aileye rastladığında ailenin annesi, sanki kimse bunu uzun süre yapamazmış gibi Fern’e sorar “sen hala karavanda mısın?”. “Annem senin evsiz olduğunu söylüyor, bu doğru mu?” der ailenin kızı. Fern telaşsızca cevaplar, “ben sadece konutsuzum, aynı şey değil, di mi?”.  Fern, Karavanmuhafızı ile bir karavan cemiyetine dahil olur -gezgin Amerikalıların vasıtaları ile ABD sınırları içinde oluşturdukları bir göçebe alt kültürüdür bu cemiyet.

Filmde, ABD’de Fern gibi bir kısım orta yaşlı ve yaşlı, alt-orta sınıf insanların 2008 yılında (ülkemizi teğet geçerek) dünyada vuku bulan kapitalist ekonomik durgunluk yüzünden yollara vurmaları anlatılır. Yerleşik olmak onlar için çok zor, çok pahalıdır.  İşsizlik, biten evlilikler, daralan gayri menkul piyasası eşliğinde Fern ve arkadaşları kış tatili dönemlerinde saatlerce Amazon depolarında, yaz aylarında da ulusal parklarda çok düşük ücretle para kazanmaya çalışırlar. Özgür ama aynı zamanda çaresiz, yükselen eşitsizliğin içinde ve yıpranmış güvenlik ağında sıkışıp kalmışlardır.

Yönetmen Zhao, Fern’in hayatının yoğunluk ve bıkkınlığını gayet iyi yakalar. Saatlerce araba süren, bazen bir işte çalışan, hava şartlarının neden olduğu aksaklıklara göğüs geren, kişiler arası ilişki ya da karavanın sorunları ile yuvarlanıp giden Fern’i telaşlanmadan anlatır. Film sabırlıdır, açıktır ve merhametlidir. Yargılamak ya da açıklamaktan çok çevreyi dolaşır, gözlemler. Fern’in bireysel tercihine saygı duyar.

Göçebeyurdu aslında bir protesto değil. Kadın kahramanın gözlerindeki bakış gibi, Batı (ABD) toplumunda insana dair artık ölmeye başlamış her şeye kızgın bir üzüntü içinde bakıyor. Tam da bu yüzden Zhao, genelde günışığının zayıf anlarında çekimler yapmış. Mor ve kızıl gökyüzü altında geçen öykü seyirci ile, tıpkı John Ford’un 80 yıl önce Gazap Üzümleri (1940) filminde yaptığı gibi konuşuyor. Fern’in ihtiyaçları ve hakları, Joad ailesininkiler kadar basit. Tom Joad “arkadaşın kendi ruhu yok, onda sadece, büyük bir ruhun küçük bir parçası var” der ve devam eder “herkese ait bir tek büyük ruh istiyoruz”, biraz umut. Fern’in, diş fırçası ve tavuk sulu eriştesi eşliğinde, karavanına tıka basa doldurulmuş kendi ruhu var. Ve her an çekip gidebilir.   

Bu çekip gitmedeki en büyük pay tabii Frances McDormand’ın her sahneye demir atan güçlü oyunculuğudur. Fargo (Coen Kardeşler/1996), Moonrise Kingdom/Yükselen Ay Krallığı (Wes Anderson/2012), Promised Land/Vadedilmiş Topraklar (Gus Van Sant/2012) gibi filmlerle hatırlanabilecek McDormand’ın buradaki performansı kariyerinin en nükteli ve zarif olanlarından.  Hayata “karavan-bedeni” ile adeta meydan okuyor. Soğuk bir günde, hiçbir yerin ortasına tuvaletini yaptığı sahne ise, sinema tarihindeki yerini çoktan aldı bile. 

Kaynakça

Lane, A., “Economic ruthlessness on the open road in Nomadland”, 27 Kasım 2020, The New Yorker

Scott, A.O., ‘Nomadland’ review: The unsettled Americans. 18 Şubat 2021, The New York Times

Etiket: Altın KüreGöçebeyurduMcDormandmurat iriNomadlandZhao
Önceki Gönderi

Reklamcılıkta Stratejik Planlamanın Önemi İstanbul İletişim’de Konuşuldu

Sonraki Gönderi

Üniversitemiz 3 Farklı Konuda Kadın Buluştayına Ev Sahipliği Yapacak

Sonraki Gönderi
Üniversitemiz 3 Farklı Konuda Kadın Buluştayına Ev Sahipliği Yapacak

Üniversitemiz 3 Farklı Konuda Kadın Buluştayına Ev Sahipliği Yapacak

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

Atatürk basketbol berk balcı bilim deprem ece özdemir ekonomi erasmus film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kültür sanat medya melek öztürk mesut aytekin mezuniyet Nazlı Aygen prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo iletişim sanat sağlık sena sandıkçı sergi sevgi şahin sinema siyasal bilgiler fakültesi sosyal medya spor teknoloji TRT trt geleceğin iletişimcileri yarışması ömer iğrek özgür recep kocaoğlu İletişim Fakültesi

Son Haberler

  • 16. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri Başlıyor
  • Radyo Televizyon Sinema Bölüm Başkanları ve Radyo Televizyon Eğitimin Geleceği ve Sektör İş Birlikleri Çalıştayı Düzenlendi.
  • Üç Ayaklı Kedinin İzinde: 18. İstanbul Bienali

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022