İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin yeni kitabı “Digital Siege”, Istanbul University Press’te çevrim içi olarak yayımlandı. Editörlüğünü İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ece Karadoğan Doruk ve Prof. Dr. Seda Mengü ile Farmingdale State College’dan Prof. Dr. Ebru Ulusoy’un üstlendiği kitapta dijitalleşme ile ilgili birçok güncel çalışma yer aldı. Prof. Dr. Karadoğan Doruk ve Prof. Dr. Mengü, İletişim Fakültesi’nin deneyimli akademisyenlerinin de aralarında bulunduğu ulusal ve uluslararası araştırmacıların katkı sağladığı kitap hakkında değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi bilim dünyasına sunduğu katkılara bir yenisini daha ekledi. İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ece Karadoğan Doruk ve Prof. Dr. Seda Mengü ile Farmingdale State College’dan Prof. Dr. Ebru Ulusoy’un editörlüğünü üstlendiği “Digital Siege” (Dijital Kuşatma) adlı çevrim içi kitap, Istanbul University Press’te yayımlandı. İletişim Fakültesi’nin deneyimli akademisyenleri ile alanında yetkin ulusal ve uluslararası akademisyenlerin kaleme aldığı kitapta, dijital kuşatma konusu farklı içerikler bağlamında ele alındı.
Dijitalleşmenin Ortaya Koyduğu Dönüşüm İrdelendi
Dijital kültür ve güç, dijital diplomasi, dijital algı yönetimi ve liderlik, postmodern dijital toplum, dijital inovasyon, siber zorbalık, dijital aktivizm, medya sosyolojisi ve dijital iletişim yönetimi gibi konularda bölümlerin yer aldığı kitapta, dijitalleşmenin hemen her alanda ortaya koyduğu dönüşümün izleri farklı perspektiflerle irdelenerek araştırmacıların faydasına sunuldu.
Kitapla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Karadoğan Doruk ve Prof. Dr. Mengü; dijital iletişim yönetiminden dijital emeğe, dijital diplomasiden, nesnelerin internetine, big datadan dijital kültüre, dijital algı yönetiminden ve siber zorbalıktan dijital okuryazarlığa, ağ toplumundan, medya sosyolojisine kadar pek çok çalışma alanı ile dijitalleşme çağının olumlu ve olumsuz sonuçlarını tartışmaya açan bu kitabın, akademisyenler ve öğrenciler için değerli bir kaynak olacağını vurguladı.
“Dijital Dünya, İnsanları Farklı Bir Gerçeklik İçine Yerleştirdi”
Dijitalleşmenin internet tabanlı ağlar ile hayatın her alanını çepeçevre sarmış durumda olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karadoğan Doruk ve Prof. Dr. Mengü, toplumların dijitalleşmenin de etkisiyle farklı sosyoekonomik, kültürel ve psikolojik bir biçimlenme sarmalında olduğunu belirterek şunları aktardı: “Dijitalleşme bütün toplumları farklı düzeylerde, farklı şekillerde etkilemektedir. Ekonomik, sosyal, politik alanlarda etkileri birebir gözlemlenmektedir. Olumlu dönüşümlerle birlikte, dijitalleşme, belli alanlarda iş gücü ihtiyacının azalması, belli iş kollarının ortadan kalkması, siber suçlar, sosyal ilişkilerde sorunlar gibi çeşitli problemleri de beraberinde getirmiştir. Dijital dünya insanları farklı bir gerçeklik, kültür, dil ve söylem biçimleri içine yerleştirmiştir. İnsan ilişkileri, insan toplum ilişkileri, iletişim biçimleri, toplumsallaşma süreçleri, insan nesne ilişkisi yeniden oluşturulmaktadır. Sosyal ve kültürel yapı ile birlikte aynı zamanda güç yapısı da derinden etkilenmektedir. Dijital dünya her geçen gün, kişi ve kurumlarda zorunlu kıldığı yeni bakış açıları, davranış biçimleri ve algılama yöntemleri ile farklı ve ileriye dönük araştırmalara yönelmektedir. Kitabımıza katılım gösteren tüm akademisyenlere değerli katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.”
Dijitalleşmeyi Farklı Yönlerden Ele Alan 15 Bölüm
Toplam 15 bölümden oluşan kitabın “Dijital Kültür ve Güç” başlıklı ilk bölümünde; Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Yavaşgel ve Dr. Elira Turdubaeva, dijital kültürde gücün nerede konumlandığı ile büyük veri ve yapay zekanın güce olan etkilerini tartıştı.
Prof. Dr. Bahar Eroğlu Yalın ve Öğr. Gör. Sibel Ak, kitabın “Dijital Değer: Dijital Kültürün Başarıları/Kayıpları Üzerine” başlıklı ikinci bölümünde dijitalin kendi oluşturduğu değerin ve toplumun, kurumların ve bireylerin bu değerlerle olan ilişkisini sorguladı.
Kitabın “Dijital Diplomasi: Dijitalleşmenin Diplomasiye Getirdiği Araçlar ve Fırsatlar Üzerine Bir Değerlendirme” başlıklı üçüncü bölümünü kaleme alan Doç. Dr. Oğuz Göksu ve Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Özkan, diplomasinin dijitalleşen boyutu, dijital değişimdeki parametreler ve diplomasinin evrimini inceledi. Çalışmanın odak noktasını ise Türkiye’deki diplomatik faaliyetler ve dijital medyanın rolü göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin diplomatik olarak kendini ifade etmedeki yeterlilik durumu oluşturdu.
Öğr. Gör. Pedja Ašanin Gole ve Öğr. Gör. Vida Sruk tarafından yazılan “Postmodern Dijital Toplumun Gerçeklik Sonrası Yeniden Üretimi Olarak Sahte Haber” başlıklı dördüncü bölümde, postmodern toplumda yalnızca göreceli doğrunun varlığı ve objektif gerçekliğin muğlaklığı tartışıldı.
Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Güçdemir ve Dr. Kemal Günay tarafından kaleme alınan “Nesnelerin İnterneti Bir Gözetim Aracına mı Dönüşüyor?” isimli beşinci bölümde, devamlı olarak çok büyük miktarda veri toplayan nesnelerin interneti kişisel mahremiyet boyutunda incelendi.
Öğr. Gör. Dr. Ignas Kalpokas’ın yazdığı “Algoritma Toplumunda Liderlik ve Aktörlük” başlıklı altıncı bölümde, dijitalleşme sayesinde kitlelerin liderler hakkında ne düşündüğünün algoritmalar aracılığıyla öğrenildiği, böylece liderlerin davranışlarının şekillendirilebileceği tartışıldı.
Dr. Marina Letonja’nın, Slovenya özelinde yaptığı “Küçük Aile İşletmeleri Varislerinin Dijital Yenilikçiği” isimli çalışma, kitabın yedinci bölümünü oluştururken; küçük aile şirketlerinin dijital çözümler getirerek işletmelerini ve ürünlerini geliştirebilecekleri, farklı örneklerle açıklandı.
Doç. Dr. Murat Mengü ve Fakültemiz Arş. Gör. Dr. Ezel Türk’ün kaleme aldığı “Dijital Algı Yönetimi” isimli sekizinci bölümde, dijitalleşme sürecinde algı yönetimindeki değişim ve dönüşüm ele alınarak, dijitalleşmenin bu alandaki önemine değinildi.
Kitabın “Siber Zorbalık Acıtır: Dijital Çağda Gençliğe Bir Tehdit” isimli dokuzuncu bölümünde Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Sezer ve Dr. Serdar Tunçer, siber zorbalıkla ilgili Türkiye’de yaptıkları araştırmayı ve gençlerin buna maruz kalmaması için yapılması gerekenleri anlattı.
Fakültemiz Arş. Gör. Damla Akar, kitabın “Dijital Emeğin Kuşatılması ve Z Kuşağı Üzerinden Bir Değerlendirme” başlıklı onuncu bölümünde kullanıcıların yeni medya katılımını dijital emek perspektifinden ele alarak yeni teknolojilerin içine doğmuş Z kuşağı üzerinden değerlendirdi.
Kitabın “Dijital Kuşatma Altında Medya Sosyolojisi” başlıklı on birinci bölümünü Fakültemiz Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Necla Odyakmaz Acar ve Prof. Dr. Şebnem Çağlar kaleme aldı. Çalışmada medya sosyolojisinin geçmişten günümüze çeşitli yaklaşımlarla tanımı yapılarak yeni medya sosyolojisi tartışıldı.
Dr. Öğr. Üyesi H. Burcu Önder Memiş, kitabın on ikinci bölümünü oluşturan “Dijital Halkla İlişkiler ve Kimliklerin Dönüşümü” isimli çalışmasında dijitalleşmenin hedef kitleyi nasıl dönüştürdüğünü ve dijital halkla ilişkilerin dönüşüm geçiren hedef kitlenin ilgi alanlarına uyum sağlaması ihtiyacını inceledi.
Kitabın on üçüncü bölümünü “Ekranın Ötesinde – Sanal Gerçeklikten Hareketli Müzelere: Göçmenlik Sonrası Toplum Dönemi” başlıklı çalışma oluşturdu. Dr. Öğr. Üyesi Detlev Quintern bu bölümde müzelerin ekranın ötesinde duygusal ve diyalojik algılama ve öğrenme yolları için yaratıcı alanlar olabileceği konusunu tartıştı.
Fakültemiz Arş. Gör. Dr. Oğuz Kuş ve Dr. Öğr. Üyesi Nevenka Popović Šević, kitabın “Büyük Veri Analitiği ve Nöropazarlamaya Teorik Bir Yaklaşım: Tüketici Trendlerini Anlamada Gelişmeler” başlıklı on dördüncü bölümünde, dijitalleşen ölçüm yöntemleriyle elde edilebilecek güvenilir veriyi ele aldı.
Kitabın on beşinci ve son bölümü, Doç. Dr. Ali Murat Kırık, Doç. Dr. Ahmet Çetinkaya ve Fakültemiz Arş. Gör. Ahmet Kadri Kurşun tarafından kaleme alındı. “Sosyal Hareketler Bağlamında Dijital Aktivizm: Change.org Örneği” isimli çalışmada dijital aktivizm kavramı nicel bir araştırmayla açıklandı.
Kitabın tam metnine ulaşmak için tıklayınız.
Haber: Tuğçe AYÇİN