Haber: Halit Şahin
İstanbul Üniversitesi’nde Prof. Dr. Belkıs Ulusoy Nalcıoğlu’nun öncülüğünde Milli Mücadele, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı sergisi, Rektörlük Binası Sergi Salonu’nda açıldı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 2021 yılını İstiklal Marşı yılı olarak kabul etmesi nedeniyle İstanbul Üniversitesi’nde İstiklal Marşı komisyonu kuruldu. Komisyonda, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni temsilen Prof. Dr. Belkıs Ulusoy Nalcıoğlu, serginin düzenlenmesine öncülük etti. Serginin görsel tasarımını ve koordinasyonunu Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Türkoğlu yaptı.
Serginin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Nalcıoğlu, İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı ile yeniden gündeme gelen Mehmet Akif Ersoy’u bu sergiyle hatırlamak, hatırlatmak istediklerini dile getirdi. Mehmet Akif Ersoy’un sadece şair değil aynı zamanda dergilerde İslami konularda yazıları da olan bir gazeteci olduğunu belirten Prof. Dr. Nalcıoğlu, bu yazıların halk arasında da dağıtılarak, Milli Mücadele’ye büyük bir destek oluşturduğunu vurguladı.
“Mehmet Akif; fikirlerini, yazılarıyla ve şiirleriyle ifade ederdi”
2021 yılın çok verimli ve bereketli olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, Mehmet Akif Ersoy gibi birçok değerimizi birlikte anma fırsatı bulduğumuzu ifade etti.
Rektör Ak, Mehmet Akif Ersoy’un ihtiyaç duyulan fikirleri, yazılarıyla ve şiirleriyle insanlara duyurduğunu dile getirdi. İstanbul Üniversitesi’nin de kendi içerisinde çeşitli anma törenleri, panelleri düzenlediğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ak, bu serginin hazırlanmasına katkı sağlayan, başta Prof. Dr. Belkıs Ulusoy Nalcıoğlu olmak üzere, görevli öğretim üyelerine teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Prof. Dr. Mahmut Ak
Prof. Dr. Nalcıoğlu; “Mehmet Akif Ersoy’u bu sergiyle hatırlamak, hatırlatmak istedik”
Sergiyi düzenleyen Prof. Dr. Belkıs Ulusoy Nalcıoğlu ile sergi ve Mehmet Akif Ersoy hakkında konuştuk.
Bu senenin TBMM tarafından İstiklal Marşı yılı olarak kabul edilmesi üzerine İstanbul Üniversitesi’nin de bu konuyla alakalı bir komisyon kurduğuna değinen Prof. Dr. Nalcıoğlu, bu komisyonda İletişim Fakültesi’ni temsilen kendisinin yer aldığını ifade etti. Prof. Dr. Nalcıoğlu, kurulan bu komisyonun amacının, İstiklal Marşı’nın anlamı ve Milli Mücadele’nin önemi doğrultusunda yapılacak etkinliklerle, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’nın hatırlanmasına katkıda bulunabilmek olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Belkıs Ulusoy Nalcıoğlu
“Çok büyük bir kültürel miras var”
Yeni kuşağın eski yazıyı okuyamadığını dile getiren Prof. Dr. Nalcıoğlu, eski yazı ile yazılmış çok büyük bir kültürel mirasın olduğuna değinerek; “O kadar fazla yayın var ki, belki bunların binde biri aktarılabildi. Sadece uzmanlar değil, herkesin okuyabilmesi gerekiyor.” dedi.
Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında İstanbul Hükümeti’nin, Osmanlı Devleti’ni devam ettirebilmek için İngiliz-Fransız mandası altına girmeyi kabul ettiğini ama halkın neyle yüzleşeceği, gerçekte halka ne olacağı hakkında yapılan vaazların, sade bir Türkçe ile yazıya döküldüğü dergi Sebîlürreşâd’ın Milli Mücadele yıllarında basıldığını dile getiren Prof. Dr. Nalcıoğlu, bu derginin halk arasında dağıtımı yaygınlaştırılarak Millî Mücadele’ye desteğin arttırıldığının altını çizdi.
Mehmet Akif Ersoy
“Mehmet Akif Ersoy’un kalbi, vatanı, dini ve milleti için çarpıyordu”
Mehmet Akif’in ihtiyacı olmasına rağmen para ödülünü redderek bir marş yazmayı kabul ettiğini söyleyen Prof. Dr. Belkıs Ulusoy Nalcıoğlu, marşın üzerinden 100 yıl geçmiş olmasına rağmen etkileyiciliğinden bir şey kaybetmediğini, o zamanlarda ise Türk milletinin asil bir kandan gelen, tarih boyunca çeşitli zorlukların üstesinden gelmiş bir millet olduğunu hatırlatarak halkı bağımsızlık uğruna savaşmaya teşvik ettiğine değindi. Prof. Dr. Nalcıoğlu “Mehmet Akif Ersoy’un kalbi, vatanı, dini ve milleti için çarpıyordu, bu duygularla günlük hayatını idame ettiriyordu. Kendinden çok halkını, devletini düşünerek hareket ediyor ve bu şiirlerine de yansıyordu.” diyerek sözlerini noktaladı.