Haber: Hatice Beyza Çakmak
Editör: Sevgi Şahin
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi’nin Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında, ‘’Bir Tutkunun Kahramanı: Ertuğrul Muhsin Bey’’ belgesel gösterimi ve söyleşisi 18 Mart’ta Amfi C’de gerçekleştirildi.
Belgesel film gösterimi ile başlayan etkinlik, Doç. Dr. Onur Akyol’un moderatörlüğünde söyleşiyle devam etti. Konuşmacılar arasında filmin Yönetmeni Özgür Dağ, Yönetmen Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Esma Sancar ve Doç. Dr. Gizem Parlayandemir yer aldı.
Tekelleşme Var Mıydı
Etkinlikte oyuncu, yapımcı ve yönetmen Muhsin Ertuğrul’un Türk Sinema Tarihine katkılarından bahsedildi. Yönetmen Özgür Dağ, Muhsin Ertuğrul dönemi sineması hakkında, ‘’Tekel kavramı üzerinden ve kulaktan dolma bilgilerle Muhsin Ertuğrul eleştiriliyordu. Bu belgesel filmin yapımına acaba gerçekten tekelleşme var mıydı sorusundan yola çıkarak başladık. Cevabı ise yine Ertuğrul hocadan aldık.’’ şeklinde konuştu.
Özgür Dağ ayrıca Muhsin Ertuğrul’un sinema için yaptığı seyahatlere dair: ‘’İsveç, Almanya, Fransa, Amerika, Rusya gibi farklı ülkelere seyahat ederek hep bu sinema sevgisinin üzerine gitti. Orada öğrendiği teknikleri gazeteler yoluyla bizlere bildirdi. Bu belgesel filmde odaklandığımız temel nokta bunları nasıl bir motivasyon ile yaptığıydı.’’ ifadelerinde bulundu.
Muhsin Ertuğrul’u sinemaya bağlayan üç özelliği olduğunu vurgulayan Dağ, bu özelliklerin sonsuz merakı, tutkusu araştırmacı kişiliği olduğunun altını çizdi.
Ancak Bir Aşk Sinemanın Peşinden Böyle Koşturabilir
Yönetmen Özgür Dağ, Muhsin Ertuğrul hakkında: ‘’Onu bir çizgi roman karakterine benzetiyorum. Bu kadar kısa sürede, yokluk içindeki bir dönemde böyle işler ortaya çıkarmak çok zor. Ancak bir aşk sinemanın peşinden böyle koşturabilir.’’ dedi.
Birçok yarışmada finale kalan belgesel filmde; Oyuncu Ayla Algan, Prof. Dr. Şükrü Sim, Prof. Dr. Seçkin Özmen’de yer aldı.