Muhabir: Eylül Otay
Fotoğraf: Berk Balcı
Editör: Hatice Beyza Çakmak
İstanbul- (İÜ Haber Merkezi)
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü ile Ajans İstanbul İletişim koordinatörlüğünde düzenlenen “İletişim ve Yapay Zeka (AI) Uygulamaları Atölyesi”nin üçüncü oturumu gerçekleştirildi.
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde 14 Mayıs 2025 tarihinde Amfi B’de saat 17.00’de başlayan etkinliğin konuğu, İstanbul Aydın Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Burak Gökalp oldu.

Yapay Zekâ Simülasyonu ve İnsan Zihni Üzerine Değerlendirmeler
‘Yapay Zeka Araçlarının Etik ve Etkili Kullanımı’ başlığıyla gerçekleşen oturumda Dr. Öğr. Burak Gökalp, “Yapay zeka nedir, gerçekten düşünüyor mu?” gibi sorularla başlayarak, yapay zekanın düşünme süreçlerinin bir simülasyonunu oluşturduğunu ifade etti. İnsan beynindeki nöron bağlantılarının dijital ortamda karşılıklarının oluşturulmasıyla yapay zekanın çalıştığını aktaran Gökalp, yapay zekanın insan gibi düşündüğünü ancak bu süreci çok daha hızlı gerçekleştirdiğini belirtti.
Yapay zekanın insanın yaşam içindeki konumunu dönüştürebileceğini söyleyen Dr. Öğr. Gökalp, “Hayatımıza yeni bir unsur dahil olduğunda davranışlarımız nasıl değişiyorsa, yapay zekayla birlikte de rollerimiz yeniden şekillenebilir” dedi.

Etik Sınırlar ve Derin Düşünme Becerisi Vurgusu
Yapay zekanın kullanım amacının belirleyici olduğuna dikkat çeken Gökalp, “İnsanı diğer canlılardan ayıran derin düşünme becerisidir. Yapay zekayı bu süreci desteklemesi için kullanmak gerekir; düşünme sorumluluğunu tamamen ona devretmek uzun vadede tehdit oluşturabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Etik açıdan da yapay zekanın sorunlar doğurabileceğini vurgulayan Gökalp, özellikle ödev, sunum, makale ya da proje gibi çalışmalarda tüm sürecin yapay zekaya bırakılmasının etik açıdan sakıncalı ve bireysel gelişim açısından zararlı olacağını ifade etti.

Yapay Zekâ ile Etkili İletişim Yöntemleri
Yapay zekayla etkili iletişim kurmanın yollarına da değinen Gökalp, genelden özele ilerleyen bir sorgulama tarzının daha verimli sonuçlar sağladığını, örnekler ve adım adım yönergelerle daha sağlıklı çıktılar elde edilebileceğini aktardı. Yapay zekaya bir rol verilmesinin de alınacak yanıtların niteliğini artıracağını belirtti.
Alt GPT modellerine de kısaca değinen Gökalp, yapay zekanın giderek daha fazla hayatın parçası haline geldiğini ve bireylerin bu araçları asistan gibi kullanarak kendi düşünme becerilerini geliştirebileceğini ifade ederek konuşmasını tamamladı.
Oturum sonunda Prof. Dr. Emine Yavaşgel, Dr. Öğr. Üyesi Burak Gökalp’e teşekkür belgesi ve hediye takdim etti. Etkinlik, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.


