Yağmur Ceren KURAL
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü tarafından düzenlenen Galaktik Astronomi Çalıştayı, 12 ve 13 Eylül tarihlerinde İstanbul Üniversitesi’nde yapıldı.
Çalıştayın ilk gününde açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tansel Ak, “Galaktik yapı ve evrim farklı yollarla incelenebilir. Bu sebeple çalıştay boyunca birbirinden oldukça farklı sunumlarla, farklı yöntemler ve henüz yayımlanmamış bulgularla karşılaşacağız” dedi. Bu çalıştayı düzenlemeye karar vermekteki asıl niyetlerinin, çalıştayı Prof. Dr. Salih Karaali’nin onuruna düzenlemek olduğunu belirten Prof. Dr. Ak, çalıştayın Türk astronomisine ve bilim dünyasına katkıları sebebiyle Prof. Dr. Salih Karaali’ye armağan edildiğini ifade etti.
Çalıştayın ilk gününün devamında Gerard Gilmore, Martin López -Corredoira, Tenay Saguner Rampaldi, Dr. George Seabroke, Özgecan Önal Taş, Prof. Dr. Zeki Eker, Doç. Dr. Timur Şahin, Doç. Dr. Tolgahan Kılıçoğlu, Miguel de Avillez, Doç. Dr. Şölen Balman sunumlarını gerçekleştirdi.
İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde gerçekleşen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Zeki Eker’in üstlendiği programın ikinci gününün ilk oturumunda, Prof. Dr. Serap Ak, “Galaksi’nin Anatomisi” hakkında konuştu. Galaksi modellerini ele alan Prof. Dr. Ak, geleneksel yıldız sayımları analizine değinerek, Samanyolu modelini anlattı. Galaksimizin yapısını içten dışa doğru sıralayan Prof. Dr. Ak, galaksimizin merkezinin çok karmaşık bir yapıda olduğuna dikkat çekti.
Galaktik Yapı Çalışmalarının Zorluklarına Değinildi
Prof. Dr. Ak’ın konuşmasının ardından söz alan Doç. Dr. Esma Yaz Gökçe, “Galaktik Diskin Araştırılması” başlıklı sunumunu yaptı. İnce ve Kalın Disk Popülasyonlarının Doğuşu’nu anlatan Doç. Dr. Yaz Gökçe, popülasyonların genel özelliklerini sıralayarak, “Galaktik yapı çalışmalarının en büyük zorluklarından biri popülasyon ayrımıdır” dedi.
“Erken Tür Galaksilerin Dış Bölgelerindeki Gerçek Renklerin Belirlenmesi” üzerine konuşmasını gerçekleştiren Arş. Gör. Dr. Mustafa Kürşad Yıldız, diskin dış bölgelere ulaştığına dair küresel kümeleri gösterdi. Arş. Gör. Dr. Yıldız, renklerin belirlenmesi için literatürde bulunan yöntemlere değinerek avantajları, dezavantajları belirtti ve yöntemler uygulandıktan sonra oluşan renk profillerini örnekleyerek gösterdi.
Çalıştayın devamında ise Prof. Dr. Kadri Yakut “Rölativistik ve Rölativistik Olmayan Çift Sistemlerin Popülasyonu”, Prof. Dr. Volkan Bakış “Galaktik Oymaklar ve Çoklu Yıldız Sistemleri”, Dr. Öğr. Üyesi İnci Akkaya Oralhan “Galaksi Evrim Modelleri; Phantom of Ramses Evrim Kodu” ve Doç. Dr. Şeyma Çalışkan Türksoy “Galaktik Arkeoloji – Metalce Aşırı Fakir Yıldızlar” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.