Esra DEMİR
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda 1-7 Mart Yeşilay Haftası kapsamında Tütün Bağımlılığı Paneli düzenlendi. Panel kapsamında katılımcılara tütün ürünlerinin zararları, tütün yasaları, küresel tütün piyasası konuları ele alındı.
İstanbul Üniversitesi Yeşilay Bağımlılık ve Araştırma Merkezi ile İstanbul Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkezi 7 Mart Çarşamba günü tütün bağımlılığı paneli düzenledi. Üniversite dışında katılımlara da açık olan panelde katılımcılara katılım belgesi verildi.
Doç. Dr. Hakan Ertin moderatörlüğünde yapılan panele Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm. Dr. Hasan Volkan Kara ve Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Özdinç konuk oldu.
“Sigarayı Bırak Hayatı Bırakma” kampanyasının önemiyle başlayan programda konuşan Prof. Dr. Adıgüzel, ”En kolay tedavi önleyici tedavi en zor tedavi hasta olduktan sonra çözmeye çalışmaktır” dedi. Sigarayı bırakmak isteyenlerin daha kapsamlı bilgi edinmesi için “bırakabilirsin.org” web sitesinden bahseden Prof. Dr. Adıgüzel, sigarayı bırakmanın birçok yöntemini paylaştı.
Uzm. Dr. Kara, tütünün vücuda etkilerine dair bir sunum yaptı. Ardından dahil olduğu Gümüşhane Dumansız Hava Sahası Projesi serüvenini anlattı. Prof. Dr. Kılıçaslan ise küresel tütün piyasası ile ilgili bir sunum yaptı. Prof. Dr. Kılıçaslan klasik sigara ve elektronik sigaralardan bahsederek tütün piyasasını küresel düzeyde inceledi. Zaman içerisinde sigara satışlarını artırmak için çekilen reklamlardan örnekler vererek sigara içilmesinin özentilik yaratma boyutunu inceledi.
Panelin son konuşmacısı olan Dr. Özdinç tütün bağımlılığının Türkiye’deki yaş aralığı verilerini paylaştı. Bağımlılıkların çocuk yaşta başlamasının ve tütün kullanımlarının sebeplerini anlatan Dr. Özdinç, “Türkiye’de nargile kullanımı ciddi bir salgın haline geldi” dedi.