Tuğçe AYÇİN
Fotoğraf: Hamza AKTAY
İstanbul Üniversitesi ve Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) iş birliğinde düzenlenen “Uluslararası 15 Temmuz Demokrasi Direnişi Sempozyumu”, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda 16 Temmuz’da gerçekleştirildi. Sempozyum kapsamında 15 Temmuz gecesi yaşananları anlatan bilgi ve görsellerin yer aldığı “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” sergisi de açıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak yaptı. Sözlerine 15 Temmuz Şehitlerini ve Gazilerini anarak başlayan Prof. Dr. Ak, Türk milletinin geçmişten bu yana bağımsızlığına büyük bir sevdayla bağlı olan bir millet olduğunu vurguladı.15 Temmuz’da sergilenen direnişin de bu hissiyatın tezahürü olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ak, “Vatandaşlarımızın memleketin her yerinde, küçük iskân merkezlerinde bile aynı heyecanı aynı yüksek seviyede yaşadığını büyük bir gururla gördük” dedi.
“Olaylar Türkiye’ye Mahsus Değil”
Prof. Dr. Ak, Türkiye’nin maruz kaldığı bu olayın Türkiye’ye mahsus olmadığına dikkat çekerek ifadelerini şöyle sürdürdü: “Dünyada medeniyetin şekillenmesinde söz sahibi olmaya aday olan tüm İslam ülkelerinin hedef seçilmesi söz konusu. Bu durumun uluslararası boyutunu da ele alan 2 aşamalı bir toplantı gerçekleştireceğiz. Emeği geçen herkese, tüm mensuplarımıza teşekkürlerimi iletiyorum. Bugün burada söylenecek olanların, toplumumuzun bundan sonraki hayatı için ilham niteliğinde fikirler olacağına inancım tam.”
Prof. Dr. Ak’ın ifadelerini tamamlamasının ardından AK Parti Ankara Milletvekili, 61. Hükümet Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler açılış konuşmasını gerçekleştirdi. İfadelerine 2. Dünya Savaşı sonrasında istihbarat örgütlerinin dünyayı şekillendirme süreciyle ilgili bilgi vererek başlayan Prof. Dr. İşler, “Daha önceden savaş ve sömürgecilikle yapılanlar, 20. yüzyıldan itibaren darbeler ve komplolarla yapılmaya başlandı” diye konuştu. Batı’nın sömürgeci mantığının önündeki en büyük engelin Osmanlı Devleti olduğunu kaydeden Prof. Dr. İşler, 1950’lere gelindiğinde darbeler döneminin başladığını, Mısır, İran, Suriye, Irak ve Libya’da yaşananların da bu durumun bir örneği olduğunu söyledi. Prof. Dr. İşler, “Bu coğrafyada yapılan darbelerin arkasında muhakkak CIA’in parmağı var” şeklinde konuşurken, olayların perde arkasının çok iyi görülmesi gerektiğinin altını çizdi.
“Direnişimiz Tüm Dünyaya Örnek Oldu”
“15 Temmuz bu ülkenin tarihinde yaşanmış çok karanlık bir gece olarak planlandı ama milletimizin kararlı iradesiyle o gecenin sabahı aydınlık oldu” diyen Prof. Dr. İşler, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısından önce bile şehitler verildiğini ve Türk milletinin kazanımlarından feragat etmek istemeyen bir millet olduğunu vurguladı. 15 Temmuz gecesi ortaya koyulan direnişin, bütün dünyaya örnek teşkil ettiğini söyleyen Prof. Dr. İşler, “Dünyanın herhangi bir yerinde darbe yapmak isteyenler 15 Temmuz’da milletimizin nasıl direndiğini akıllarında bulundurmak zorunda. O uçakların, tankların karşısında durmak yürek ister ve o yürek bu millette var. Demokrasiye milli iradeyle nasıl sahip çıkılacağını herkese gösterdik. Bu şanlı milletin bir ferdi olmakla iftihar ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Soner Halisdemir’e Plaket Takdim Edildi
Açılış konuşmalarının tamamlanmasından sonra, 15 Temmuz gecesi şehit olan Astsubay Ömer Halisdemir’in kardeşi Soner Halisdemir’e Prof. Dr. İşler ve Prof. Dr. Ak tarafından plaket takdim edildi.
Sempozyum, “Ortadoğu Ülkelerinde Darbeler ve Türkiye” başlıklı oturumla devam etti. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ahmet Uysal’ın üstlendiği oturumda Dr. Khairy Omar “Libya Örneği”, Dr. Ayman Nour “Mısır’ın Darbesi”, Serhat Orakçı “Sudan’ın Darbesi” ve Atik Carullah “Yemen: Körfez Müdahale Ederken Çoklu Darbeler” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi.
Sempozyumun “Teorik Perspektiften 15 Temmuz Darbe Girişimi” adlı ikinci oturumunun moderatörü Prof. Dr. Haluk Alkan oldu. Oturumda, Prof. Dr. Mehmet Şahin “Uluslararası İlişkiler Bağlamında 15 Temmuz”, Prof. Dr. İsmail Coşkun “15 Temmuz Üzerine Sosyolojik Bir Analiz”, Prof. Dr. Mürteza Bedir “Dini Açıdan FETÖ”, ve Dr. Murat Yılmaz “Türkiye’de Askeri Darbe Geleneği Açısından 15 Temmuz” başlıklı konuşmalarıyla açıklamalarda bulundu.
Uluslararası 15 Temmuz Demokrasi Direnişi Sempozyumu, katılımcılara teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.