Salı, Haziran 17, 2025
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa Genel

Milyonlarca hayat içerisinden birine tanık edildiğimiz bir film: Ahlat Ağacı

İLETİM Tarafından İLETİM
5 Aralık 2021
içinde Genel, Kültür-Sanat
0
Milyonlarca hayat içerisinden birine tanık edildiğimiz bir film: Ahlat Ağacı
0
PAYLAŞIM
1.9k
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Rukiye Kürek

Ahlat Ağacı, bir Nuri Bilge Ceylan filmi. Peki Nuri Bilge Ceylan kimdir? Nuri Bilge Ceylan, Altın Palmiye ödüllü Türk film yönetmeni, senarist ve  fotoğraf sanatçısı.

İlgili Haberler

Fenerbahçe’nin Simgesi: Sarı Kanarya Nereden Geliyor?

Fenerbahçe’nin Simgesi: Sarı Kanarya Nereden Geliyor?

16 Haziran 2025
Radyo Tiyatrosu Projesiyle Görme Engelli Çocuklara Erişilebilir Sanat Deneyimi

Radyo Tiyatrosu Projesiyle Görme Engelli Çocuklara Erişilebilir Sanat Deneyimi

11 Haziran 2025

Sekizinci filmi olan Ahlat Ağacı filmiyle, 2018’de festival filmlerinin konuşulan yönetmeni olma şansını elde etti. Ahlat Ağacı’nın içeriğine gelmeden önce künyesi hakkında bilgi verelim.

Ahlat Ağacı; 2018 yapımı, 3 saat 9 dakika süresi olan drama kategorisinde bir festival filmi. Yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan’ ın yaptığı, senaryosunu Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan ve Akın Aksu’nun yazdığı birçok ödüle aday gösterilen filmin ilk gösterimi 2018 Cannes Film Festivali’nde gerçekleştirildi. Yapımcılığını Türkiye’de Zeynep Özbatur Atakan, yurtdışında ise Alexandre Mallet-Guy üstlenmiştir. Başarısını 1.7 milyon dolar bilet gişesiyle gösteren film, İMDb’den aldığı 8,1’lik oyla da başarısını bir kez daha gözler önüne serdi.

Filmin içeriğine gelince; Sinan sınıf öğretmenliği bölümünü bitirmiş, kasabasına dönmüştür. Hayali, yazdığı kitabı bastırmaktır.  Ama babasının geçmişte yaptığı borçlarla karşılaşır. Sinan, kitap basımına engel olan maddi sıkıntıları aşmak için babasının çok sevdiği köpeği satar. Baba-oğul çatışmasını yansıtan film aslında bir Türkiye portresidir.

“O cesareti gösteremeyenler varolmayı değil kul olmayı tercih ediyor”; bu cümle, filmin ilerleyen sahnelerinde köy imamı Veysel efendi ve Sinan arasında geçen diyaloğun küçük bir parçasıdır. Bu cümleyi genç, dinamik bir o kadar da zayıf olan Sinan’dan duyuyoruz. Cümleyi sadece din açısından yorumlamak ne kadar sığ ise bir o kadar da hayatın tüm gerçekliğini tek bir argümana sığdırmaya çalışmaktır. Nasıl mı? Hayallerinde, hedeflerinde, ilahi arayışta, “ben” olabilmekte cesaret gösteremeyenler, başkalarının kendisi için çizdiği hayat çemberinin içinde, iradesi olmadan yaşamaya mahkum ve sığ bir kulluk içerisindedir. 

Filmde Türkiye’nin fikirsel iklimi, örfsel yaşantısı ve en önemlisi de hayat dinamizmi tüm gerçekliyle baba-oğul çatışması içerisinde bize sunulmuş. Bir yanda inşa edilmeye çalışılan gelecek bir yanda da reddedilişlerle, nedensellikleriyle boğuşan bir gencin babasına dönüşme serüveni seyircinin idrakine bırakılmış.

Sinan’ın var olma döngüselliği, yazar Süleyman’la giriştiği fikirsel ve tüm duygusal zıtlığıyla savunduğu, sorguladığı ve reddettiği çatışma, mekansal ve konu geçişleriyle hayattan bir perdeyi başarılı bir şekilde yansıtmıştır.

Aslında baş karakterimiz Sinan’ın annesi, babası, yazar Süleyman, imamlarla ve lise arkadaşı Hatice ile girdiği diyaloglar hepimizin hayatında bir parça dahi olsa yer bulmuş ve sorgulanmış olgulardır. Ya da hiç açılmamış, açılmaya fırsat bile bulmamış gerçekliğimizdir. İzleyen herkesin kendinden bir parça bulmasının mümkün olduğu bir film Ahlat Ağacı.

Konuşurken yıkıcı olup kendi içimizde çürütemediğimiz bir başkalaşım olan yaşam örgümüz, bizi istemediğimiz bir dönüşüme sürüklerken kendimizden, olacağımız “ben” den nefret ettirirken oluşumunu tamamlamış olacaktır. Tıpkı Sinan ve babası İdris’te gördüğümüz birbirine sirayet ediş gibi.

Peki imamların dine bakış açılarındaki farklılık ve birbirini inkar eden inanç çatışması; “değiştirmemek için değiştirmeme konusunda ısrar var”  “değiştirmiş olmak için değiştirmekte ısrar yok mu sizinkinde”  şeklinde gelişen konuşmaya biraz geniş bir perspektiften baktığımız da hayatımızda iyi-kötü ve duygusal düzlemde, inşa ediş ve yıkışta her şeyi iki uç arasında yaşıyoruz. Bunu daha da açacak olursak Türkiye gerçekliğini yansıtmış, daha doğrusu bunun üzerine tasarlanmış bu film Nuri Bilge Ceylan’ın kadrajıyla bize ayna olmuştur.

Çanakkale’nin Yenice ve Çan ilçelerinde çekimleri yapılan film, Anadolu’nun ekonomik, iklimsel şartları iyi kullanılmış. Bölgesel ve toplumsal anlayışın kaynaşmasına tanık olduğumuz bu yaşam kurgusu içerisinde insanın toprağa dönüşünü ve toprakla olan bağını bir kez daha özümsüyor ve hatırlıyoruz.

Doğanın, insanın, nesnenin ve en önemlisi de hayatın sesinin kısılmamasıyla, örtbas edilmemesiyle filmi hayatımızın bir kesitinde yaşayabiliyoruz.

İnsana kendine tanık olma şansını, sadece senaryosuyla değil mekanlarıyla, karakterleri ve sorunları elen alan kurgusuyla  “yaşamına tanık ol” şeklinde veriyor film.

İnsanın kaçışını ve geriye dönüşünü, Sinan’ın ilham alarak kitabını yazdığı ve babasına itiraf ettiği şu cümleden anlıyoruz; ‘’Yamaçta bir ahlat vardı. Okulun karşısında, ona bakarak anlatmıştın. Seni de, kendimi de hatta bazı açılardan dedemi de bu ahlata benzettiğim oluyor bazen. Ne bileyim uyumsuz, yalnız, şekilsiz…’’ Kendisini, babasını hatta dedesini de tek objede topladığı ahlat ağacı, hayatın özeti olabilir mi? Sinan’ın babası İdris Karasu’nun diyaloğunu aktardığımızda düğümü çözmek için ilk ve son hamleyi yapmış olacağız. İdris Karasu; “Ee herkesin bir tabiatı var tabi, ondan kaçış yok. İş bunu kabullenip sevebilmekte. Ahlatın meyvesi de şekilsizdir mesela. Ama bazen onunla kahvaltı ediyorum burada ve o kadar güzel geliyor ki!” Kendinden bir başkasına yahut da bir hiçliğe kaçamazsın. Gerçekliğinle yüzleş, mücadele et ama reddetme. Kendini anladığında “ben” olabilme meyvesine erişeceksin. İşte hayatın, özelde de Türkiye’nin gerçekliği budur. Unutulanların hatırlatıldığı, görmezden gelinenlerin apaçık önümüze konulduğu milyonlarca hayat içerisinden birine tanık edildiğimiz ahlat ağacı, eksikleri ve fazlalıklarıyla Türkiye’nin kendisidir.

Etiket: Ahlat Ağacınuri bilge ceylan
Önceki Gönderi

Z Kuşağına giriş 103: tüketilen bireyler

Sonraki Gönderi

Gelenek bir hastalığa yol açar mı?

Sonraki Gönderi
Gelenek bir hastalığa yol açar mı?

Gelenek bir hastalığa yol açar mı?

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

10 Kasım Atatürk atölye basketbol belgesel bilim deprem Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı ekonomi erasmus eğitim film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kadın kültür sanat medya mezuniyet prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo radyo iletişim sanat sağlık sergi sevgi şahin sinema siyasal bilgiler fakültesi sosyal medya spor tarih teknoloji tercih ve tanıtım günleri yapayzeka İletişim Fakültesi

ÖNE ÇIKAN HABERLER

  • Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • İlk Türk Futbol Takımı: Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar)

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Kamondo Merdivenleri’nin Bilinmeyen Hikayesi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Tarihten 4 İlginç Bilgi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Psikoloji Tutkunlarının İzlemesi Gereken 7 Film

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0

Bizi sosyal medyada takip edin

Son Haberler

  • Fenerbahçe’nin Simgesi: Sarı Kanarya Nereden Geliyor?
  • Radyo Tiyatrosu Projesiyle Görme Engelli Çocuklara Erişilebilir Sanat Deneyimi
  • İstanbul Okul Öncesi Eğitim Şenliği Düzenlendi

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

Özel Haberler

Fenerbahçe’nin Simgesi: Sarı Kanarya Nereden Geliyor?

Fenerbahçe’nin Simgesi: Sarı Kanarya Nereden Geliyor?

16 Haziran 2025
Radyo Tiyatrosu Projesiyle Görme Engelli Çocuklara Erişilebilir Sanat Deneyimi

Radyo Tiyatrosu Projesiyle Görme Engelli Çocuklara Erişilebilir Sanat Deneyimi

11 Haziran 2025
İstanbul Okul Öncesi Eğitim Şenliği Düzenlendi

İstanbul Okul Öncesi Eğitim Şenliği Düzenlendi

11 Haziran 2025
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022