Haber: Mehmet Akif Kaya
TFF, VAR sistemi Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısında basın mensuplarını VAR koltuğuna geçirdi. Öncesinde MHK Başkan Vekili Murat Ilgaz tarafından VAR Protokolü eğitimi verildi. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, VAR odasının önümüzdeki haftadan itibaren kulüp yöneticileri ve medya mensuplarına açılacağını söyledi.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) son zamanlarda en çok eleştirildiği konu olan hakem atamaları ve VAR protokolüne yönelik basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkan Vekili Murat Ilgaz konuşma yaptılar. Toplantının ardından VAR (video yardımcı hakem) odasını ziyarete açan TFF, basın mensuplarını VAR koltuğuna geçirdi ve demolar üzerinden pozisyon değerlendirtti, ofsayt çizgisi çektirtti. Toplantı VAR odasındaki organizasyonla son buldu.
“Minimum müdahale, maksimum fayda”
Toplantıda basın mensupları ile konuşan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, VAR sisteminin çalışma prensiplerinden bahsetti. Büyükekşi: “Bugün sizleri buraya davet etme amacımız, büyük bir çoğunluk tarafından hala bilinmeyen veya yanlış bilinen VAR protokolünü bir kez daha hatırlatmak ve kamuoyunu bilinçlendirme niyetimize desteklerinizi rica etmek ve yukarıda özetlediğim vizyonumuza hizmet etmektir. Video yardımcı hakemliği – neredeyse her hafta, sadece puan kaybına uğrayan takımlarımız tarafından bol miktarda eleştirilse de – UEFA kuralları gereği, minimum müdahale – maksimum fayda prensibi ile çalışır. Müdahale ettiği pozisyonlarda ise kesinlik arar. Aksi takdirde müdahale hakkı yoktur.” dedi.
VAR merkezi kapılarını açıyor
VAR merkezinin önümüzdeki hafta itibariyle basın mensupları ve kulüplere açılacağını söyleyen TFF Başkanı Mehmet Ekşi’nin konuşmasından sonra kürsüye çıkan MHK Başkan Vekili Murat Ilgaz, basın mensuplarına hızlandırılmış VAR eğitimi verdi. Örnekler ve diğer liglerde oynan bazı maçlar üzerinden VAR protokolünü anlatan Murat Ilgaz, VAR hakemlerinin yetki ve hareket alanlarını anlattı. Eğitimin ardından VAR odasının kapıları basın mensuplarına açıldı. Basın çalışanları, demo oyunlar ve bazı pozisyonları değerlendirdi ve ofsayt çizgisi çizerek VAR hakemliğini simüle ettiler.
VAR nedir?
Video Yardımcı Hakem sisteminin (VAR) amacı tüm kararlarda %100 doğruluk elde etmek değildir. VAR’ın genel felsefesi “minimum müdahale – maksimum yarar”dır. Her türlü kararı her zaman hakem verecektir. Hakemin kararı yalnızca video incelemesi bariz bir hatayı gösteriyorsa değiştirilebilir. Buradaki doğru soru ‘Karar doğru mu?’ değil. Doğru soru: ‘Karar bariz bir şekilde yanlış mı?’
VAR’da hangi kararlar incelenebilir?
Hakemler müsabakalarında yüzlerce kez karar verirler ancak VAR kullanımı ile sadece aşağıdaki olaylar incelenebilir:
- Goller: Golden önce golün geçersiz olması için bir ihlalin olup olmadığını bildirmek.
- Penaltı/penaltı değil kararları: Verilen veya verilmeyen bir penaltı kararında açık bir hata olup olmadığını bildirmek.
- Direkt kırmışı kartlar (2.sarıdan ihraç hariç): Verilen veya verilmeyen bir ihraç kararında açık bir hata olup olmadığını bildirmek.
- Yanlış oyuncuya kart verilmesi: Hakemin ihlal yapan takımdan yanlış oyuncuya ihtar veya ihraç vermesi durumunu veya hangi oyuncunun cezalandırılması gerektiğini bildirmek.