Muhabir: Sümeyye Aktaş-Hatice Düz
Editör: Zehra Nur Altun
İstanbul – (İÜ Haber Merkezi)
Sports TV muhabiri Livanur Engin ve CNN Türk editörü Mariye Ekinci, Gazetecilerin hak mücadelelerini simgeleyen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün 48. yıl dönümüne özel İletim Gazetesi‘ne konuştu.
Basın çalışanlarına önemli haklar ve yasal güvenceler sağlayan Basın İş Kanunu, 4 Ocak 1961’de Resmî Gazete’de yayımlandı. Ancak, 9 gazete patronu, 212 sayılı yasaya ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin yasaya karşı çıkarak yayımladıkları bildiriyle gazetelerini 3 gün süreyle kapatmıştı. Basın tarihine “9 Patron Olayı” olarak geçen bu 3 günlük gazete kapatma boykotu, gazetecilerin patronlar karşısındaki iş hakları mücadelesinde önemli bir olay olarak tarihe geçti.
İstanbul Gazeteciler Sendikası Yönetim Kurulu, 9 gazete patronunun yayın durdurma kararı ile yarattığı boşluğu doldurmak için “Basın” isimli bir gazete çıkardı. Basın Gazetesi, 3 gün boyunca yayımlanmaya devam etti. İstanbul Gazeteciler Sendikası, bu günü 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak anmaya başladı. Ancak, 1971’de “bayram” kelimesi değiştirilerek, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaya başlandı.

“Geceli gündüzlü çalışan gazeteciler için anlamlı bir gün”
CNN Türk haber editörü Mariye Ekinci, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün, diğer meslek gruplarında kutlanan özel günlerde olduğu gibi onurlandırma niteliği taşıması gerektiğini söyledi. Ekinci sözlerine “Geceli gündüzlü çalışan gazeteciler için anlamlı bir gün” şeklinde devam etti. Ekinci, Gazetecilere tanınan Basın kartı gibi hakların yeterli olmadığını ve olması gereken hakların verildiğinde gazetecilik mesleğinin de verimliliğinin artacağının altını çizdi.

Gazeteciliğin Dijitale Dönüşümü
Mesleğin dijitale dönüşümü hakkında konuşan Ekinci, “Gazetecilik, dijital dünyada varlığını sürdürebilmek için eski pratiklerini geride bırakıyor ve internet gazeteciliğinin gereksinimlerine uygun olarak dönüşüyor.” dedi. Ekinci, dijital mecralarda birçok yetiye sahip olunması beklense de mesleğe yeni başlayan bireyler için kategorisel anlamda herhangi bir alanda uzmanlaşmanın ,iş hayatında öne çıkmak için önemli olduğunu hatırlattı.
“İnsanlığın Sonuna Kadar Devam Edecek Tek Şey, Kamuoyunu Bilgilendirmektir’’

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu ve Sports TV muhabiri Livanur Engin, ”Gazetecilik dışarıdan bakıldığı kadar kolay değil. Herkes gazeteciliğin getirdiği sorumluluğu taşıyamaz.” dedi. Zorlukların hatırlanmasının gazeteciler için motive edici olduğunu söyleyen Engin, gazetecilere tanınan hakların günümüze oranla geçmişte kaldığını ve bu hakların sektörde her yerde sağlanmadığını da ifade etti. Çok iyi olmayan şartların gazetecilerin çabalarıyla iyileştirilebileceğini bildiren Engin, hız ve anın egemenliğini sürdüğü bu dönemde konvansiyonel gazeteciliğe oranla dijital gazeteciliğin öne geçtiğini kaydetti. Engin, gazeteciliğin devamlı dönüştüğünü ancak gazeteciliğin en önemli unsurlarından 5N-1K’nın sabit kaldığını söyledi. Engin, sözlerini “Gazetecilik de objektif görüş önemli, bu objektiflik ancak meslek etiğini kişisel görüşlerin üzerinde tutarak sağlanabilir” şeklinde noktaladı.
