T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından, 22. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen “Türk-Rus Sinema Sektörleri Paneli”, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Türk ve Rus sinemaları arasında ortak yapım, dağıtım ve iş birliğinin artması için ortam sağlamak amacıyla düzenlenen 22. Randevu Uluslararası Film Festivali, bu yıl 20-26 Aralık tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
Rus sinemasını tüm yönleriyle temsil eden filmleri; Rus Uzun Metraj Kurmaca, Rus Kısa Metraj, Ulusal Uzun Metraj bölümleriyle İstanbullu sinemaseverlerin karşısına çıkaracak olan festival kapsamında, Türk ve Rus sinema sektörlerinin önemli isimleri İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilen panelde bir araya geldi.
Panelin açılış konuşmaları kapsamında ilk olarak TÜRSAK Başkanı Elif Dağdeviren söz aldı. TÜRSAK’ın Türkiye’nin ilk sinema vakıflarından birisi olduğunu ifade eden Dağdeviren, “TÜRSAK olarak her sene bir ülkenin sinemasına odaklanıyoruz ve o ülkenin filmlerini göstermenin yanı sıra iki ülkenin iş birliğinin gelişmesine yardımcı oluyoruz” dedi.
“Sektörün En Büyük Sorunu, Yerellikten Uluslararasılığa Geçiş”
Dağdeviren’in konuşmasının ardından moderatörlüğünü TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burhan Gün’ün üstlendiği oturuma geçildi. Sektörün sorunları hakkında değerlendirmelerde bulunan Gün, sektörde en büyük sorunun yerellikten uluslararasılığa geçiş süreci olduğunu belirterek, ortak yapımların geliştirilmesi ve Türk filmlerinin yurt dışına ihraç edilme durumlarını ele aldı.
Programın devamında yönetmen Anna Yanovskaya, yapımcı Tatyana Yakovenko, yapımcı Vladimir Ignatiev ve CJ Entertainment Genel Müdür Yardımcısı Ferhat Aslan, Türk- Rus sinemasının geleceğini değerlendirdi. Sonrasında yapımcı Egor Odintsov son 10 yılda Rus sinemasının geçtiği dönemlerden bahsederken, TRT 1 Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz ise Türk sinemasının geçmişine ve artan seyirci kitlesine değindi.
Türk-Rus Sinema Sektörleri Paneli, soru cevap kısmının ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.