Salı, Şubat 10, 2026
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa Genel

Kanuni Divanından Atatürk’ün kitaplarına- İstanbul Üniversitesi’nin Nadir Eserler Kütüphanesi

İLETİM Tarafından İLETİM
18 Mayıs 2022
içinde Genel
0
0
PAYLAŞIM
39
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Haber: Nihad Nasirzade

İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına bağlı Nadir Eserler Kütüphanesi 1924 senesinden beri, içinde bulundurduğu 103 bine yakın yazma eser, kitap, fotoğraf albümü ile araştırmacı ve ziyaretçiler için faaliyet gösteriyor.

İlgili Haberler

Medya Ajanslarında Yeni Nesil Çalışma Anlayışı

Medya Ajanslarında Yeni Nesil Çalışma Anlayışı

5 Şubat 2026
Playjoy Türkiye’deki Müzik Endüstrisini Değerlendirdi 

Playjoy Türkiye’deki Müzik Endüstrisini Değerlendirdi 

4 Şubat 2026

İçindeki eserleri kadar nadir bir yapı

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi yanı başında, Besim Ömer Paşa Caddesinde bulunan Nadir Eserler Kütüphanesi 1 Aralık 1924 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile Umumi kütüphane adı altında İstanbul Darülfünunu çatısı altında çalışmaya başlamıştır. Kütüphane binası bundan önce Osmanlı döneminde Şeyhülislam Hayri Efendi’nin emri ile kadı yetiştirilmesi için Medreset’ül Kudat (Kadılar Medresesi) adı altında açıldı. Bina 1913 senesinde döneminin önemli mimarlarından Mimar Kemalettin tarafından yapılmıştır. 1924 senesinde ise bina İstanbul Darülfünununa devredilmiştir.

Nadir Eserler Kütüphanesi okuma salonu

Kütüphane 1999 depreminde zarar gördüğü için uzun bir süre kapalı kalmış, eserleri yalnız 2003 senesinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında tekrardan araştırmacılarla buluşmuştur. 2006 senesinde ise kendi yerinde, geniş konu başlıklarında, tarihi değere sahip, dönemin sosyo-kültürel eserlerini hem kütüphane hem de bir müze olarak varlığını günümüze kadar varlığını sürdürüyor.

Kütüphaneye ilk önce Darülfünun fakültelerinin kitaplıklarında bulunan matbu ve yazma eserleri gelmiş, daha sonra ise 1925 senesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Yıldız Sarayı bulunan koleksiyonların buraya bağışlamasıyla envanterini zenginleştirmiştir.

Yıldız Sarayı koleksiyonu ile beraber gelen saraya ait kitap rafları

Dünyada tek nüshaları bulunan eserlere ev sahipliği yapıyor

Nadir Eserler Kütüphanesinde esasen Türkçe, Arapça, Farsça ve Latince olmak üzere 102 bin 833 eser bulunmakta. Eserleri yazma ve matbu kitaplar, dergiler, gazeteler, haritalar, notalar, plaklar, fotoğraf albümleri, hat levhalar, tablolar, porselen ve cam eşyalar oluşturuyor. Kütüphanede ayrıca Yıldız Saray kütüphanesinden getirilen eserler, Sahip Molla, Rıza Paşa, Halis Efendi, Mollazade İbrahim Bey, Hakkı Paşa koleksiyonları, Edebiyat Fakültesi’ne ait yazma eserler de bulunuyor. Dünyada tek nüshaları bulunan Divan-ı Muhibbi (Kanuni Sultan Süleyman’ın şiirlerinin bulunduğu bu kitap 1570 senesinde Mehmet Şerif tarafından yazılmıştır), Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn (Matrakçı Nasuh tarafından kaleme alınan, şu an Topkapı Sarayı Revan Köşkünde bulunan Süleymanname eserinin Kanuni’nin Irak seferlerini konu alan kısmı)  ve Kitab-ı Bahriyye (Akdeniz kıyılarını anlatan Piri Reis tarafından kalem alınmış coğrafî eser) gibi dönemine ışık tutan eserlerin sadece Nadir Eserler Kütüphanesinde bulunması kütüphaneyi diğerlerinden ayıran önemli bir özellik.

Kütüphane girişinde bulunan 1958 Almanya yapımı Tipo baskı makinesi

Atatürk’ün de yararlandığı kütüphane

Müze bölümünde ise Yıldız Sarayı`ndan getirilen koleksiyonların yanında, 1953 senesinde tarihçi-yazar İbnülemin Mahmut Kemal İnal’ın bağışladığı eşyalar bulunuyor. Ayrıca müzenin bir bölümünde Mustafa Kemal Atatürk’ün yararlandığı, üzerinde notlar aldığı kitaplar sergilenmekte. Atatürk’ün hem İstanbul’da hem Ankara’da bulunduğu zaman kütüphaneden kitap ödünç aldığı bilinmekte.

Kütüphane dijitalleşme yolunda

Covid-19 salgını ile birlikte Nadir Eserler kütüphanesi araştırmacıların kütüphaneye erişimini kolaylaştırmak adına bir dijitalleştirme hareketine başladı. Bunun için kütüphanede özel bir dijitalleşme stüdyosu kurulmuştur. Türkçe, Arapça, Farsça olmak üzere geniş konu yelpazesinde, yaklaşık 20 bin eser sanal ortama aktarılıyor. Bu eserlere ve 2. Abdülhamid Han dönemi fotoğraf albümlerine İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına ait çevrimiçi katalogdan ulaşmak mümkün.

Önceki Gönderi

Dr. Oğuz Kuş ile TikTok üzerine konuştuk

Sonraki Gönderi

Şampiyon İletişim Fakültesi Futbol Takımına teşekkür belgesi

Sonraki Gönderi
Şampiyon İletişim Fakültesi Futbol Takımına teşekkür belgesi

Şampiyon İletişim Fakültesi Futbol Takımına teşekkür belgesi

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

asil beray epçeli basketbol berk balcı deprem Ece Özdemir ece özdemir edebiyat fakültesi ekonomi emir uygur erasmus Eylül Otay film futbol iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv kültür sanat medya melek öztürk mesut aytekin Nazlı Aygen prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak psikoloji radyo iletişim sanat sağlık sena sandıkçı sergi sinema sosyal medya spor teknoloji TRT yapay zeka ömer iğrek özgür recep kocaoğlu İletişim Fakültesi

ÖNE ÇIKAN HABERLER

  • Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    Yarım Asırlık Bir Dev : Sezen Aksu

    1 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • İlk Türk Futbol Takımı: Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar)

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Kamondo Merdivenleri’nin Bilinmeyen Hikayesi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Tarihten 4 İlginç Bilgi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Psikoloji Tutkunlarının İzlemesi Gereken 7 Film

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0

Bizi sosyal medyada takip edin

Son Haberler

  • Medya Ajanslarında Yeni Nesil Çalışma Anlayışı
  • Playjoy Türkiye’deki Müzik Endüstrisini Değerlendirdi 
  • Uykusuz Başarı Olur mu?

Kategoriler

  • Bilim
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam

Özel Haberler

Medya Ajanslarında Yeni Nesil Çalışma Anlayışı

Medya Ajanslarında Yeni Nesil Çalışma Anlayışı

5 Şubat 2026
Playjoy Türkiye’deki Müzik Endüstrisini Değerlendirdi 

Playjoy Türkiye’deki Müzik Endüstrisini Değerlendirdi 

4 Şubat 2026
Uykusuz Başarı Olur mu?

Uykusuz Başarı Olur mu?

2 Şubat 2026
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022