Muhabir: Berkay Cömert, Burak Yiğit Dinkayoğlu
Editör: Hatice Beyza Çakmak
Fotoğraf: Zehra Nur Altun
İstanbul – (İÜ Haber Merkezi)
‘Dijital Diplomasi’ hakkında tecrübelerini ve görüşlerini aktarmak üzere İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Yasin Asal İstanbul Üniversitesi’ne konuk oldu.
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Derslik 2’de saat 15.00’da gerçekleşen etkinlikte Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Zeybek’in ‘Uluslararası Kamu Diplomasisi’ dersi kapsamında Doç. Dr. Uğur Yasin Asal uluslararası alanda diplomasiye yönelik dijitalleşmeyi ve etkilerini anlattı.

Dijital çağı anlama yolunda
Dijital çağın insanlar ve devletler üzerindeki etkilerinin ne olduğunu aktaran Doç. Dr. Uğur Yasin Asal, “Önce konuşmamıza bu dijital çağı anlamakla başlayalım. Gerçekten de dijital çağ kendi içerisinde sadece teknolojinin gelişmesi ile kalmıyor. Teknolojinin, yaşamlarımız üzerinde bireysel ve devlet düzeyinde bir dönüşümü söz konusu. Bu dijital çağda gerçekleşen zorluklar da fırsatlar da devletlerin diplomasilerini dönüştürüyor veya diplomasiyi başka bir tanıtım faaliyeti (uluslararası-halkla ilişkiler faaliyeti) haline getiriyor” ifadelerini kullandı.
Üretilmiş gerçeklik: Fakenews
Dijital çağda yeni tanıştığımız Fakenews kavramını Doç. Dr. Asal şöyle tanımladı:
“Fakenews’e ‘üretilmiş gerçeklik’ yani hakikat arayışı diyoruz. Dijital çağda üretilen her bilgi doğru mu, doğruluğu nasıl sağlanacak? örneğin bir televizyon programında yarım saat konuşuyorsunuz ama o konuşmanın belli bir bölümü kesiliyor veya bağlamından kopartılıyor. Devamında linç ya da alkışlama eğilimi gösteriliyor. Günümüzde böyle bir dönemdeyiz, derinlemesine ve uzun düşünmediğimiz bir dönemde.”

Estonya artık potansiyel bir tehlikeye dönüştü
Dünyada ve özellikle Avrupa ülkelerinde dijitalleşmeye verilen önemden bahseden Uğur Yasin Asal, Estonya dijitalleşmedeki gücü hakkında şunları söyledi:
“Bugün Estonya, NATO’nun siber güvenlik merkezinin bulunduğu bir ülke konumunda. Aynı zamanda Estonya 1 milyon 300 bin nüfusuyla dijitalleşmenin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Estonya eski Sovyet ülkelerinden biri olması sebebiyle Rus hackerların en çok saldırı düzenlediği ülkeler arasında yer alıyor. Estonya 1991’de NATO ve Avrupa Birliği’ne katıldıktan sonra Ruslar bu üyelikten fazlasıyla etkilendiler çünkü kısa bir süre önce kendilerine bağlı küçük bir devlet olan Estonya artık potansiyel bir tehlikeye dönüşmüştü” sözleriyle konuya dikkat çekti.
Ülkelerin kriz yönetimi
Devletlerin ve insanların kriz yönetimini iyi öğrenmeleri gerektiğini aktaran Asal, oluşabilecek krizlere karşı kişinin ya da devletin hazırlıklı olması gerektiğine vurgu yaptı. Doç. Dr. Uğur Yasin Asal, “ABD’nin en iyi üniversite kürsüleri ile ABD Dış İşleri Bakanlığı’nın birlikte kurduğu bir simülasyon laboratuvarı mevcut. Amerika’nın dış politikasının öncelikli konuları canlandırılıyor ve ardından Simülasyon laboratuvarında birleştirilerek Amerikan Başkanı’na ve Dışişleri Bakanı’na rapor olarak sunuluyor” dedi.

Etkinlik sonunda krizlere yönelik alternatif çözümlerin dijital platformda yapılabileceğinin önemi vurgulandı. Asal, ülkeler bazında diplomaside dijitalleşmeye dikkat çekerek sözlerini noktaladı.