Halil SAÇ
Üniversite öğrencilerinin yurt dışında staj bulma, farklı kültürleri tanıması amacıyla çeşitli geziler ve kültürel faaliyetler düzenleyen uluslararası IAESTE Üyesi Varşova Teknik Üniversitesi öğrencileri İstanbul Üniversitesi’ndeki IAESTE üyeleriyle Eşleştirme (Twinning) faaliyeti kapsamında bir araya geldi.
Varşova Teknik Üniversitesi’nden IAESTE (International Association For the Exchange of Students For Technical Experience-Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği) üyesi 10 Polonyalı öğrenci Eşleştirme faaliyeti kapsamında 24 Şubat günü İstanbul’a geldi. Bir hafta boyunca birliğin İstanbul Üniversitesi üyeleriyle birlikte, başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere İstanbul’un kültürel ve tarihi mekânlarını gezen Polonyalı öğrencileri, Türkiye’yi yakından tanıma fırsatı buldular.
Tarihi Kampüs Gezisi
Polonyalı öğrencilerin ziyaret ettiği yerlerden biri de tarihi dokusunu koruyan İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü oldu. Tarihi Ana Kapı’dan okula giren ziyaretçiler, İÜ Beyazıt Yangın Kulesi, Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni gezdi. Öğrenciler gezi sırasında kampüs ve tarihi yapılar hakkında bilgilendirildi. Öğrencilere günün sonunda İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından hazırlanan İstanbul Üniversitesi hediye paketleri takdim edildi.
“Ön Yargıların Kırılmasında ve Kültürel Kaynaşma Konusunda Etkili”
İstanbul Üniversitesi IASTE Sponsorluk Birimi görevlisi Mithat Engin Topaloğlu, birliğin bu tür çalışmalarının farklı kültürlere ve milletlere duyulan ön yargıların kırılması ve yanlış bilinenlerin düzeltilmesinde etkili olduğunu vurgulayıp, “Varşova Teknik Üniversitesi’nden gelen 10 arkadaşımızın bu ziyareti ülkemize karşı olan ön yargılarının kırılmasında ve kültürel kaynaşma yaşanması konusunda fazlasıyla etkili oldu” dedi.
“Geleneklerimize Bağlı Olmamıza Hayran Kaldılar”
Polonyalı öğrencilerin İstanbul’daki Osmanlı mimari eserlerini beğendiğini belirten Topaloğlu, “Mimari yapılarımızın ve yemek kültürümüzün yanı sıra Osmanlı’dan bugünlere dek gelen çinicilik, tezhip gibi el sanatları çok ilgilerini çekti. Misafirlerimiz, geleneklerimize bağlı olup, atalarımızdan bize miras kalan şeyleri layıkıyla koruyup devam ettirmemize hayran kaldıklarını ifade ettiler” şeklinde konuştu.
IAESTE Nedir?
IAESTE (International Association For the Exchange of Students For Technical Experience) yani Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği, 1948 yılında Londra’da üniversitelerin mimarlık, mühendislik ve fen-edebiyat fakültelerinde okuyan öğrencilerin, yurt dışında staj yapmalarını organize etmek amacıyla kurulmuştur.
İÜ IAESTE
İstanbul Üniversitesi’nde 2010 yılında kurulmuş, 2017 yılının Aralık ayından itibaren çalışmalarını hızlandırdı. IAESTE komitesinin vizyonu, İstanbul Üniversitesi öğrencilerine farklı dünya kültürleri ve küresel şirketler arasında staj, iş ve mesleki deneyim alanlarında köprüler kurmak. Öğrencilerin şirketler arasındaki tanınırlığını artırmak, staj değişiminde kullanılmak üzere staj yerleri bulmak, ülkemiz ve dünya çapında etkinlik düzenlemek, düzenlenecek etkinlikler için gerekli ekonomik kaynak yaratmak, ülkemize gelen yabancı IAESTE üyelerinin ağırlanması amaçlarını karşılamak, ülkelerin kültürlerini başka ülkelere tanıtmak ve o ülkelerin kültür zenginliklerinden yararlanmak ve sonuçta daha iyi yetişmiş donanımlı bireyler oluşumuna katkıda bulunmak gibi misyonlar edindi.