Aylin AY
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Gündüz, gün geçtikçe popülerleşen Youtube, sosyal medya haberciliği ve Z Kuşağı gençlerinin internet ile olan ilişkisi hakkında konuştu. İnsanların haber alma isteğinin içgüdüsel olduğunu ve kararlar almaları için gerekli olduğuna değindi.
Haber En Önemli İhtiyaçtır
Haber alma ihtiyacının temelinde güvende olma gereksiniminin yer aldığını söyleyen Doç. Dr. Gündüz, “Aslında haber alma isteği doğal bir güdü olarak karşımıza çıkar. Örneğin yarın hava nasıl olacak ya da beni nasıl bir hayat bekliyor gibi temel ihtiyaçlardan siyaset sanat ekonomi vb. alanlara dek haberdar olmayı sağlıyor” dedi.
“Share Yourself-Kendini Yayınla”
Doç. Dr. Gündüz, “Günümüzde web 2.0 ile sosyal medyanın gelişmesi, bilgi ve belgenin dağılımında da değişiklikler meydana gelmiştir. Medyanın yanına pek çok alternatif ortaya çıkmıştır” dedi. Youtube’un en çok takip edilen video paylaşım sitesi olarak gündemde yer aldığına dikkat çeken Doç. Dr. Gündüz, “Youtube kendini “Share Yourself- Kendini Yayınla” sloganı ile dünyaya açtı. Youtube enteresan bir şekilde 2005 yılında iki üç genç tarafından çıkarak bir yıl gibi sürede çok ciddi bir rakama ulaşmasının ardından 1.65 milyar dolara Google tarafından satın alındı” sözleriyle Youtube’un gelişimine değindi.
Ülkemizde İnternet Kullanımı Artıyor
Doç. Dr. Gündüz, “En güncel “We Are Social” adlı kuruluş dünyada internet kullanıcıları hakkında rapor hazırlıyor ve bu raporlara göre dünyanın yüzde 55’i internet kullanıyor. Sosyal medya kullanıcılarının oranı ise yüzde 42. Bu mecranın Türkiye araştırmalarındaki oranlar da gittikçe artıyor. 54 milyon küsuratta ve buda toplam nüfusun yüzde 67’sine denk geliyor” sözleriyle ülkemizdeki internet kullanımına dikkat çekti.
Dezenformasyona Karşı Bilinçli Okurlar Gerek
Sosyal medyanın yapısı gereği dezenformasyona uygun bir haberciliğe yatkın olduğunun altını çizen Doç. Dr. Gündüz, “Buradaki habercilik anlayışı sosyal medyanın yapısı gereği manipülasyona uygun bir mecra olduğundan burada yayınlanan habere ne kadar güvenebiliriz sorusu da ortaya çıkıyor. Benim de bu alanda yaptığım araştırmalar ve makalelerde de karşıma çıkan sonuç insanlar sosyal medyaya ilgi duyuyor, bakma ihtiyacı ve takip etme isteği duyuyorlar. Fakat yine de geleneksel medyayı da kullanarak teyit alma ihtiyacı hissediyorlar. Hala kâğıda olan güven devam ediyor. Sosyal medya da yayınlanan haberlerin teyit edilmesi aslında çok güzel bir durum. Çünkü bilinçli bir kitlenin sosyal medyanın yararlı ve zararlı etkilerine karşı da farkındalığının olduğunu gösteriyor” dedi.
Z Kuşağı Teknolojiye Daha Yatkın
İnternetle iç içe olan genç ve dinamik bir nesil yetiştirdiğimizi belirten Doç. Dr. Gündüz, “ Kişisel gözlemlerime bakarak küçük çocuklardan tutun üniversite öğrencilerine kadar birçok kişi tarafından kullanılmakta. Gençler internetle iç içe. Yeni neslin daha doğrusu Z Kuşağının teknolojiye yatkın olduğu gerçek. Yaratıcılık düzeyinin de yüksek olduğunu düşünüyorum. Kreatif düzeyinin yüksek, daha renkli, daha zamanın ruhuna uygun yayınlar yapıldığı gerçek” ifadelerinde bulundu.
Televizyon Yerini Youtube’a Bırakıyor
Doç. Dr. Gündüz, “Televizyon hala konumunu korusa da yavaş yavaş izlenme oranı düşüyor. Artık insanlar televizyon yerine bilgisayara yöneliyor. Şu an internet yükselişte. Youtube içerik açısından çok zengin bir platform. Açıkçası hepsini takip edemiyorum ama çok etkileyici işler olduğu da gerçek. Yaratıcılık düzeyinin bozulmadan daha toplumsal daha bilgi ve dolu içeriklerle zenginleştirilmesi de iyi olabilir. Biraz daha kültürel ve toplumsal içeriklere yönelimin olması faydalı olabilir” diyerek sözlerini sonlandırdı.