Dicle GÜNGÖR, Işıl SIPÇIK
Fotoğraf: Işıl SIPÇIK
Yönetmenliğini İletişim Fakültesi eski mezunlarından Mesut Gengeç’in, Genel Koordinatörlüğünü Bülent Günal’ın yaptığı “Mimarların Piri Sinan” belgeselinin gösterimi İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonunda 29 Nisan’da gerçekleştirildi. Belgesel, Mimar Sinan’ın ömrünün son yıllarında Sai Mustafa Çelebi’ye yazdırdığı, hayatındaki önemli dönüm noktalarından oluşan “Tezkiret-ül Bünyan” kitabından yola çıkılarak hazırlandı.
Belgesel gösteriminin ardından Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Arda moderatörlüğünde, Gengeç ve Günal eşliğinde söyleşi gerçekleştirildi.
“Belgesel Bir Ekip İşidir”
Belgeseli adeta bir yapboza benzeten Gengeç, “Herkes bu yapbozda bir parçayı temsil eder. Belgesel tek kişinin sırtlanacağı bir iş değil, ekip işidir” şeklinde konuştu. Gengeç, belgesel projesinin belgelere dayanan bir iş olduğunu ve konuyla ilgili her kaynağı taramak gerektiğini vurgularken, yapılan araştırmaların belgesel bitene dek sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti.
“Mimar Sinan’ı Bir de Kendi Ağzından Dinleyelim”
Belgesel konusunda bir farklılık yaratmak istediklerini vurgulayan Gengeç, “Bizler Mimar Sinan’ı bir de kendi anılarından sizlere anlatmak istedik. Mimar Sinan’ı bu yolla kimse anlatmadı. Bizler gerçeklere dayanarak size doğru olanı sunmak için bu kitabı referans aldık. Hurafelere ve yanlış bilinenlere yer vermeden sizlere gerçekleri aktardık” dedi.
“İstanbul, Konu Bulmada Bir Derya Deniz”
Her sokakta ayrı bir hayat, ayrı bir hikâyenin yattığını belirten Gengeç, “İstanbul’da sokağa çıktığımızda konu bulma sıkıntısı olması imkânsız. Bizim belgesel konumuz da Sultanahmet’te bir kafede otururken tesadüfen ortaya çıktı” diye konuştu. Belgeselin ilk metni Gengeç tarafından Sokullu Mehmet Paşa Cami merdivenlerinde yazıldı.
Yönetmen Mesut Gengeç, “Mimar Sinan’ın Ağarnas’ta başlayıp İstanbul’da biten hayatını, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün ve GENÇDES’in katkılarıyla genç nesle aktarmak istedik. Gençlerimize gelecekleri hakkında yol haritası çıkarmalarına yardımcı olmasını amaçladık” ifadelerini kullandı.
Genel Koordinatör Bülent Günal ise şu şekilde konuştu: “Mimar Sinan, Türk ve dünya tarihinin en önemli mimarlarının başında geliyor. Yapmış olduğu eserlerin büyük bir çoğunluğu hala ayakta. Osmanlı gibi büyük bir imparatorluğun 50 yıl boyunca baş mimarlığını yapmak kolay değil. 400’ü aşkın eseri var ve bunlar gurur kaynağı eserler. ‘Tezkiret-ül Bünyan’ kitabını belgeselin omurgasına koyduk. İstedik ki Mimar Sinan’ı Mimar Sinan anlatsın.”
Söyleşinin ardından soru-cevap kısmı ile birlikte belgeselle ilgili atölye çalışması gerçekleştirildi. Söyleşi, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgü Yolcu tarafından Gengeç ve Günal’a teşekkür belgesi verilmesiyle sona erdi.