Pazar, Eylül 24, 2023
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim
İletim
  • Anasayfa
  • Eğitim
    • İstanbul Üniversitesi
    • İÜ İletişim Fakültesi
    • Hocalarımızın Kaleminden
  • Bilim
  • Sağlık
  • Kültür-Sanat
  • Yaşam
  • Spor
  • Teknoloji
  • Foto Galeri
  • Giriş
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
İletim
Anasayfa Kültür-Sanat

Kardeş Ülke Azerbaycan’a Neden Gidilmeli?

İLETİM Tarafından İLETİM
24 Eylül 2019
içinde Kültür-Sanat
0
Kardeş Ülke Azerbaycan’a Neden Gidilmeli?
0
PAYLAŞIM
163
GÖRÜNÜM
Share on FacebookShare on Twitter

Celil Kurşun

Yıllardır “bir millet iki devlet” olarak tabir edilen ve kardeş ülke olarak görülen Azerbaycan’ın kültür, dil, örf ve adetleri bakımından Türkiye’ye çok benzediği söylenir. O halde, bu sene iki hafta süren Azerbaycan gezimden edindiğim bilgilerle kardeş ülke Azerbaycan’a doğru yol alalım.

İlgili Haberler

“Güneşi İpe Astık” Raflardaki Yerini Aldı

“Güneşi İpe Astık” Raflardaki Yerini Aldı

18 Eylül 2023
“Kitle İletişim Araçlarının Tarihsel Serüveni” Sergisi Açıldı

“Kitle İletişim Araçlarının Tarihsel Serüveni” Sergisi Açıldı

23 Haziran 2023

Uzun Yolculuk Ve Gürcistan Hatırası

01 Ağustos günü başlayan ve iki gün sürecek otobüs yolculuğunda ilk olarak ülkemizin Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin güzel tabiatını görüyoruz. Türkiye-Gürcistan sınırı olan Sarp sınır kapısında uzun bir bekleyişten sonra bir zamanlar ülkemize ait olan yemyeşil Batum şehrine geçiyoruz. Bu şehrin insanları Türkiye ile yoğun ticaretten dolayı az da olsa Türkçe biliyor ve ticaretlerinde bazen Türk lirası kullandırtıyor. Başkent Tiflis’e giden yolda Kafkas Dağları’ndan geçilir. Bu dağlar yılın her ayı yağış alıyormuş. Zaten Gürcistan, Doğu Karadeniz Bölgesi gibi yağışlı bir iklime sahiptir. Dolambaçlı virajlardan sonra gece saatlerinde Tiflis’e giriyoruz. Şehri ikiye bölen geniş otobanından yol alırken şehrin ışıkları, Tiflis’in gece dahi akıcı ve hareketli bir yer olduğunu gösteriyor. 1 milyon 300 bin küsur nüfusa sahip Tiflis, gündüzleri sakin bir yerdir.

Azerbaycan’ın İçlerine Doğru Farklılık Göze Çarpıyor

Azerbaycan sınırında memurlar tarafından uzun süren teftiş sonrasında, “Küçük Kafkas” olarak adlandırılan Kafkas Dağları’nın uzantısı konumundaki bölgelerden geçerek, Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri olan Gence’ye ulaşıyoruz. Burası, tarihte Azerbaycan’da yaşamış bir çok şair, edebiyatçı ve İslam aliminin mezarları ve türbeleri bulunması nedeniyle tarihi bir şehir olma niteliği taşıyor. Yolun devamında Orta Azerbaycan’da bozkır ve karasal iklim ile karşılaşılır. Arazi düz ve bitki örtüsü çalılık ve bozkırdır. Nihayet 3 Ağustos öğle saatlerinde başkent Bakü’nün otobüs terminaline ulaşabiliyoruz.

Başkent Bakü’yle İlk Karşılaşma

Gelir gelmez ilk işimiz şehri gezmek oluyor. İlk başta şehrin özelliklerinden bahsetmek gerekirse Bakü, yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip, Hazar Gölü kıyısında kurulmuş bir kenttir. Kuş bakışı olarak bir kartalın gagasını andıran Bakü, yıl boyunca süren şiddetli rüzgarlarından dolayı “Rüzgarlar Şehri” denmektedir. Yolculuğumun ilk günü şehir dışındaki dünyada eşi olmayan pasif çamur volkanlarını ve merkezdeki Azerbaycan Milli İlimler Akademisi adında tarihi bir yüksek öğretim merkezi niteliğindeki mekanı ziyaret ediyoruz. Geniş ve bakımlı parklarından geçerek, Bakü genelinde görülen beyaz halk otobüsleriyle Hazar Gölü kıyısındaki meşhur Bakü Bulvarı’na gidiyoruz. Genel olarak kapalı ve bulutlu bir havaya sahip Bakü’de, Hazar Gölü de gri ve kapalıydı. Akşam olduğunda beni Azerbaycan’a davet eden arkadaşımın evinin yolunu tuttum. Burası biraz şehrin dışındaydı. Genel olarak Bakü’de apartman tarzı evler sadece merkezde bulunuyor. Geri kalan tüm evler müstakil ev diyebileceğimiz bahçeli ve birer -ikişer katlı taş evlerden oluşuyor. Bütün şehir sapsarı denebilecek kadar sarı tuğladan yapılmış evlerden oluştuğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Şehir, neredeyse 90 yıl Rus ve 350 yıl İran egemenliğinde kalması sebebiyle konutlarda Rus mimari tarzı ön plandayken, tarihi yapılarda ve camilerde İran-Safevi mimarisi dikkat çekiyor.

Azerbaycan Halkının Türkiye Sevgisi Her Yerde Görülüyor

Otobüslerde, evlerde, kafe ve restoranlarda Azerbaycan ve Türkiye bayraklarının yan yana bulundurmaları, Türkiye’yi çok sevdiklerini gösteriyor. Birbirine yakın dillerimiz sayesinde iletişimde sorun olmuyor. Ayrıca hangi eve misafir olsam Türkiye’den geldiğimi öğrenince ayrı bir ilgiyle misafir ediyorlar. Televizyonlarda Türk kanalları seyrediyorlar ve Türk müziği çok popüler. Yemek kültürleri genel olarak bize benzer olmakla beraber çoğunlukla kırmızı et ve patates tüketiliyor. .

80’ler ve Modern Dünya Bir Arada

Ünlü 20 Ocak Şehitleri Caddesi’nden geçerek, Sovyetler Birliği zamanından beri kullanılan Bakü metrosuna biniyoruz. Daha sonra bizdeki Taksim Meydanı gibi merkezi nitelikteki Targovi Meydanı’nda dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle karşılaşıyoruz. Benim en çok dikkatimi çeken olgulardan birisi de insanların kıyafetleri, kültürü, mimarisi hatta metrosu bile sanki 1980’lerin klasik tarzıyla ile modern dünyanın sentezlenmiş hali gibi olmasıydı.

Kültür Çeşitliliğinin Oluşturduğu Güzellikler

Gezimin devamında Bakü’nün simgesi haline gelen “Ateş Kuleleri” ve Bakü’nün ilk temelinin atıldığı tarihi “İçeri Şehir” mekanlarını ziyaret için yola çıkıyoruz. İçeri Şehir’de İran stili işlemelere sahip hediyelik eşyalar ve Kafkasya tarzı kıyafetler satılıyor. Ayrıca milattan önceki yıllarda inşa edildiği belirlenen  Bakü Kız Kulesi’ne çıkmadan dönmüyoruz .Nüfusunun yarısından fazlasını Şii mezhebi Müslümanların oluşturduğu şehirde Cuma ve Bayram namazları için gideceğiniz camilerde Şii ibadet tarzını görebiliyorsunuz. Sonraki günlerde milli kahraman olarak görülen Mübariz İbrahimov’un kabrini ziyaret ediyoruz. İlk Çağ’da Pers İmparatorluğu’ndan kalan Zerdüşt mabetleri ve sürekli yanan Meşale ve Ateşgâh antik yapılar turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Gezimin son durakları Bakü şehrini tamamen görebildiğimiz Dağüstü Park ve bir gençlik merkezi olan Gençlik Mall oluyor.

Azerbaycan Hakkında Enteresan Bilgiler

  • Azerbaycan Türkçesi’ne her ne kadar Rusça terim girmiş olsa da dilimize çok yakın, sadece bazı ifadeleri bize gülünç gelebiliyor.
  • Bakü dünyanın en güvenli şehirlerinden birisidir. Hatta çok tenha görünen şehir dışı banliyölerinde bile gece geç saatlerde insanlar dolaşabiliyor.
  • Azerbaycan para birimi olan Manat, Türk Lirasına göre 3.3 kat değerli.
  • Türkiye’den bir saat daha ileride olduğu için hava erken kararıyor ancak Bakü halkı gece hayatını vazgeçilmez görüyor.
  • Azerbaycan halkı sanata, spora, kültüre, edebiyata, müziğe çok önem veriyor. 20. yy’da Bakü için “Doğunun Parisi” deniyormuş.Türk edebiyatının unutulmaz isimlerinden Nesimi ve Fuzuli’nin Azerbaycan Türkü olduğunu belirtmekte fayda var.
  • Bakü’de dünyanın en çeşitli iklimi hüküm sürüyor. Çöl, bozkır, yağışlı, ılıman iklim ve daha fazlası bulunuyor. İnsanlar yaz aylarında Hazar Gölü yerine havuzlarda yüzmeyi tercih ediyor. Bunun nedeni Hazar Gölü’nün aşırı dalgalı ve bataklık gibi yumuşak zemine sahip olmasıdır.
  • Petrolün ucuz olması sebebiyle otobüs ve taksi fiyatları gayet uygun. Son olarak dünyanın en önemli petrol ve doğal gaz üreticilerinden birisi olma özelliği taşıyor.



Etiket: azerbaycan
Önceki Gönderi

“Devleti ve Şehri Yaşatmanın Yolu İnsanı Yaşatmaktan Geçer”

Sonraki Gönderi

İstanbul Üniversitesi Teknokent Entertech Teknofest Festivali’nde

Sonraki Gönderi
İstanbul Üniversitesi Teknokent Entertech Teknofest Festivali’nde

İstanbul Üniversitesi Teknokent Entertech Teknofest Festivali’nde

HABER KATEGORİLERİ

  • Bilim
  • Business
  • Culture
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Lifestyle
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • National
  • Politics
  • Sağlık
  • Spor
  • Sports
  • Teknoloji
  • Yaşam

ÖNE ÇIKAN KONULAR

15 temmuz basketbol belgesel belgesel sinema atölyesi Berceste gülçin özdemir Beyza Nur Kızıldemir bilim deprem derviş zaim doç. dr. haluk zülfikar Dr. Öğr. Gör. Fatih Özkoyuncu Dr. Öğr. Üyesi Hülya Semiz Türkoğlu Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı ekonomi erasmus iletim iletim gazetesi iletişim iletişim fakültesi atölyeleri istanbul istanbul iletişim konuşmaları istanbul üniversitesi istanbul üniversitesi iletişim fakültesi iü iü iletişim fakültesi iüwebtv medya mehmet akif ersoy mesut aytekin mezuniyet murat kasap prof. dr. ergün yolcu Prof. Dr. Mahmut Ak radyo radyo iletişim sergi sinema siyasal bilgiler fakültesi sosyal medya spor teknoloji tercih ve tanıtım günleri tübitak İletişim Fakültesi İÜ Edebiyat Fakültesi

ÖNE ÇIKAN HABERLER

  • İlk Türk Futbol Takımı: Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar)

    İlk Türk Futbol Takımı: Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar)

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Kamondo Merdivenleri’nin Bilinmeyen Hikayesi

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Uzun Ömür Noktası: Zu-San-Li 

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • İstanbul Erkek Lisesi Binasının Gizemleri

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
  • Işıl Açıkel İletişim Fakültesi’nde

    0 paylaşımlar
    Paylaşım 0 Tweet 0
İletim

İletim Gazetesi İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri uygulama gazetesidir.

Bizi sosyal medyada takip edin

Son Haberler

  • 54. Uluslararası Ses ve İşitsel Arşivler Birliği Konferansı ve Uluslararası Geleneksel Müzik ve Dans Konseyi Forumu Gerçekleştirildi
  • Mezuniyet Programında Müzik Dinletisi Sunan Öğretim Elemanları ve Öğrenciler İletişim Fakültesi’nde Ağırlandı
  • İletişim Fakültesi Lisansüstü Oryantasyon Programı Gerçekleştirildi

Kategoriler

  • Bilim
  • Business
  • Culture
  • Eğitim
  • English
  • Foto Galeri
  • Genel
  • İletim
  • İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi
  • İÜ İletişim Fakültesi
  • İÜWEBTV
  • Köşe Yazıları
  • Kültür-Sanat
  • Lifestyle
  • Manset Haber
  • Manset Yani
  • National
  • Politics
  • Sağlık
  • Spor
  • Sports
  • Teknoloji
  • Yaşam

Özel Haberler

54. Uluslararası Ses ve İşitsel Arşivler Birliği Konferansı ve Uluslararası Geleneksel Müzik ve Dans Konseyi Forumu Gerçekleştirildi

54. Uluslararası Ses ve İşitsel Arşivler Birliği Konferansı ve Uluslararası Geleneksel Müzik ve Dans Konseyi Forumu Gerçekleştirildi

22 Eylül 2023
Mezuniyet Programında Müzik Dinletisi Sunan Öğretim Elemanları ve Öğrenciler İletişim Fakültesi’nde Ağırlandı

Mezuniyet Programında Müzik Dinletisi Sunan Öğretim Elemanları ve Öğrenciler İletişim Fakültesi’nde Ağırlandı

20 Eylül 2023
İletişim Fakültesi Lisansüstü Oryantasyon Programı Gerçekleştirildi

İletişim Fakültesi Lisansüstü Oryantasyon Programı Gerçekleştirildi

14 Eylül 2023
  • İletim Arşiv
  • Künye
  • İletişim

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

İstanbul Üniversitesi İletşim Fakültesi İletim Gazetesi / © 2022

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapınız

Şifreni mi unuttun?

Lütfen Şifrenizi Alınız

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş Yapmak