Muhabir/Fotoğraf: Ömer İğrek
Editör: Hatice Beyza Çakmak
İstanbul-(İÜ Haber Merkezi)
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü ve Ajans İstanbul İletişim’in düzenlediği “Fikrini Konuştur” etkinliği gerçekleştirildi.
İÜ İletişim Fakültesi Amfi C’de 23 Mayıs 2025 tarihinde iki oturum şeklinde gerçekleşen etkinliğe Medina Turgul DDB’den CSO Berkant Avcı ve Stratejik Direktör Beste Atasoy konuk oldu. İlk oturumda genç iletişimciler reklamcılığın güncel dinamiklerini birinci elden öğrenme fırsatı yakaladı. Oturumun sonunda katılımcılara kısa bilgiler verildi. İkinci oturumda ise verilen bilgilerle Berkant Avcı ile Beste Atasoy katılımcıların yaratıcı fikirlerini ve sunumlarını dinledi.

Pazarlama dünyasında sadelik kazanıyor
Beste Atasoy, markaların arka plan stratejisi üzerine çalışan profesyonellerin, karmaşık mesajlar yerine yalın ve güçlü fikirlerin peşinde olduğunu belirtti. Sektörde sıkça kullanılan “Strateji bir vazgeçiştir” sözünün altını çizen Atasoy, bu ‘yalın ve güçlü’ yaklaşımın arka plan stratejisinin temelini oluşturduğunu söyledi. Atasoy, “Stratejistler için doğru mesaj sadeleştirildiğinde, yaratıcı ekipler çok daha etkileyici işler ortaya koyuyor” dedi

Sadeleştirme sürecinin yalnızca sezgisel olmadığını belirten Atasoy, “Arkasında ciddi bir analitik süreç, araştırma verileri ve fikirlerin çarpıştırıldığı yoğun bir çalışma bulunduğunu anlattı. Tüm bu süreç, öz ve etkili mesajın bulunmasına hizmet ediyor. Strateji ekiplerinin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri tüm mesajları tek seferde vermek isteyen müşterilere sadece önemli olana odaklanmanın değerini anlatabilmek” ifadelerini kullandı.

Yaratmak değil, yeniden kurgulamak
Avcı, strateji uzmanlarına göre ‘yaratıcı zihinler’ in birbirinden uzak kavramları hızlıca birleştirebilme becerisine sahip kişiler olduğunu söyledi. Bunların da “ıraksak düşünme” yetisiyle mümkün olduğunu belirten Avcı, sıfırdan bir şey yaratmak değil; var olanları özgün biçimde yeniden kurgulamanın asıl yaratıcılık olduğunu anlattı. Avcı, “Özgünlükle yaratıcılık sıkça karıştırılsa da uzmanlar, her üretimin bir yerlerden ilham aldığını ve yaratıcılığı besleyen şeylerden biri de sağlıklı kıskançlık ve hırstır” dedi.
Avcı, hırsın yapıcı olması gerektiğinin altını çizerek “O yaptıysa ben de yapabilirim” motivasyonun birçok yaratıcı zihni harekete geçirdiğini ifade etti.
Avcı, ”Yaratıcı strateji ise tüm bu unsurları stratejik bir hedef doğrultusunda birleştirmek anlamına geliyor. Kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada, yaratıcı dokunuşlar stratejinin etkisini katlıyor. Amaç sadece veriyle donatılmış sunumlar hazırlamak değil; ilham veren çözümler üretmek” olduğunu belirtti.

Stratejist, tüketicinin sesidir
Stratejist kimdir sorusuna yanıt veren Avcı, “Stratejist, ajans içinde tüketicinin sesidir. Toplantı masasında fiziksel olarak bulunmayan ama markanın ulaşmak istediği kişilerin zihniyetini, duygusunu ve gündemini masaya getiren kişidir. Ajans yapısında müşteri temsilcileri; markayı, metin yazarları; hikâyeyi, sanat direktörleri; görselliği temsil ederken, stratejist; tüketicinin zihnini ve sezgisini temsil eder. İyi bir stratejist olmak için yalnızca veri okuryazarlığı yetmez. Sokaktan gelen sinyalleri, insanların davranışlarındaki değişimleri fark etmek gerekir. Stratejist sadece araştırma sonuçlarını ezberleyen değil, onları yorumlayıp gerektiğinde reddedebilen kişidir” dedi.
İkinci oturumda, verilen bilgilendirme sonucunda gerçekleşen yarışmada Avcı ile Atasoy katılımcıların fikirlerini ve sunumlarını dinlemek için bir reklamcılık yarışması düzenledi. Yapılan yarışmadaki sunumlar sonucunda birinci seçilen ekip Ömür Ercenik, Ebrar Çakar ve Ayşenur Baş oldu. Yarışma birincilerine staj imkanı sağlanacağı belirtildi.
Etkinlik, Berkant Avcı ve Beste Atasoy’a verilen teşekkür belgesi ile son buldu.

