Aylin AY
İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Yapar Gönenç ve Arş. Gör. Mesut İris’in editörlüğünü üstlendiği “Dijitalleşme ve Dergicilik” kitabı okurların karşısına çıktı. Üç Bölümden oluşan kitap, dergiciliğin dijital dönüşümü, geleneksel dergiciliğin özgün çalışmaları ve dijital okuryazarlık gibi konulara yer veriyor.
Der Yayınlarından çıkan kitapta yer alan yazıların tamamımın İstanbul Üniversitesinde öğrenim gören lisansüstü öğrencileri ve öğretim üyelerinin ortak ürünü olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yapar Gönenç, “Kitapta yer alan çalışmalar bizim üniversitemizden mezun olup burada araştırma görevlisi olarak yer alan ya da farklı üniversitelerde öğretim üyesi olarak çalışmaya devam eden öğrencilerimizin emekleri” dedi.
Bireysellikten Ortaklaşa Emeğe Geçiş
Prof. Dr. Yapar Gönenç, günümüzde etken öğrenci profiline geçişin yer aldığını, öğrencilerin aynı zamanda da birer meslektaşları olduğunu belirtti. “Üniversitemizde kendisi de üretip bizlerle birlikte akademiye, bilime ve yeni araştırmalara katkıda bulunan öğrenciler yer alıyor. Onların ürettiklerini görmek ve onlara yol gösterici olmak bizler için mutluluk verici bir durum. Öğrencilerimizin katkısı bizler için önemli. Araştırmacıların, öğrencilerin ve diğer meslektaşlarımızın katkıları olmasa böyle bir yapıt ortaya çıkamazdı.” ifadelerine yer verdi.
Dijitalleşme Hayatımızın Her Yerinde
Dijitalleşmeye başlayan bu dünyaya bizler de hızlıca ayak uyduruyoruz. Sosyal medya ve elektronik cihazlarla bir tıkla hemen hemen her yerde olabiliyoruz. Sosyal medyanın ve dijitalleşmenin dergiciliğe yeni bir yön getirdiğini açıklayan Prof. Dr. Yapar Gönenç, “Geleneksel gazetecilik her ne kadar tercihim olsa da artık dijitalleşme hayatımızın her yerinde mevcut. Bu durumun dergiciliği de etkilememesi imkansızdı. Ülkemizdeki dergiciliğin durumu gözler önünde. Biliyoruz ki fazla okumayan bir toplumuz. Artık her şeyin görsel ve elektronik yöne geçiş yapmaya başlamasıyla birlikte dergicilik farklı bir yön kazandı.
Sosyal medya artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Hepimizin elindeki akıllı telefon sayesinde gün içinde ne oldu, ne paylaşıldı haberdar oluyoruz. Kitabımız da bu konuya dikkat çekerek sosyal medya, dergicilik ve dijitalleşmenin harmanlandığı, farklılıkların birbirini tamamladığı bir çalışma oldu.” dedi.
Kitapta dergicilik ve dijitalleşme üzerine gelenekselden dijitale dergi yayıncılığının dönüşümü, dergicilikte instagram kullanımı, dijital çağda dergicilik, video oyun dergileri, dijital haklar, dijital okuryazarlık ve dijitalleşmenin okuma alışkanlıklarına etkisi konulu makaleler yer almakta.
Prof. Dr. Yapar Gönenç, dijitalleşmeye ve dergiciliğe ilgi duyan herkesin okuyabileceği bir kitap olduğunu aynı zamanda da kitabın yormayan, akıcı bir dile sahip olduğunun altını çizerek sözlerini sonlandırdı.